100% garancia originálnych výrobkov SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zadarmo od 80 €

Čo je Nordic walking

Predstavte si žiarivo modrú oblohu nad obrovským poľom čerstvého, nadýchaného snehu. Vzduch je svieži a chladný a vy ste pripravení na lyže, pripravení poháňať sa cez bielu plochu na jeden deň na bežkách.

Teraz si predstavte, že ste vo okolí svojho bydliska a napodobňujete pohyb bežeckého lyžovania pomocou palíc, pomocou ktorých sa pri chôdci po chodníku odrážate. Tomu sa hovorí nordic walking. Pôvodne bol navrhnutý ako letná tréningová rutina pre bežkárov. Teraz sa nordic walking udomácňuje aj u nás ako cvičebný režim, najmä medzi staršími dospelými.

Výhody

Nordic walking kombinuje kardiovaskulárne cvičenie s intenzívnym svalovým cvičením ramien, paží, jadra a nôh. "Keď chodíte bez palíc, aktivujete svaly pod pásom. Keď pridáte severské palice, aktivujete aj všetky svaly hornej časti tela. Zapájate 80% až 90% vašich svalov, na rozdiel od 50%, čo poskytuje významný prínos pri spaľovaní kalórií.

Množstvo dôkazov potvrdzuje, že nordic walking spáli viac kalórií ako bežná chôdza – odhady sa pohybujú od 18 % až po 67 % zvýšenie.

Severská chôdza je tiež spojená so znížením tukovej hmoty, „zlého“ LDL cholesterolu a triglyceridov, depresii, úzkostí, chronických bolestí a obvodom pása a zvýšením „dobrého“ HDL cholesterolu, vytrvalosti, svalovej sily a flexibility, vzdialenosti chôdze, zlepšením kardiovaskulárneho systému, kondície a kvality života.

Ďalšia výhoda: Keď používate palice, ste oveľa stabilnejší, pretože máte viac kontaktných bodov so zemou a nespoliehate sa len na dve nohy. Navyše, nordic walking je zábava. Ak sa zapojíte do jedného z klubov nordic walkingu, ktoré vznikajú po celej krajine, môže to byť skvelá spoločenská aktivita.

O paliciach

Na rozdiel od trekingových alebo turistických palíc, ktoré majú voľné popruhy, ktoré obopínajú vaše zápästia, majú severské palice špeciálny systém podobný rukavici pripevnený ku každej palici. "Zasuniete do nej ruku a použijete radšej dlaň ako prsty na prenos energie na palice a pohyb vpred.

Palice nájdete v obchodoch so športovými potrebami a online. Palice sú dostupné z ľahkého hliníka alebo uhlíkového materiálu; so špičatými špičkami alebo s gumenými špičkami na chodníky, sú buď pevné alebo nastaviteľnej výšky. Tip: Sada tyčí by bola pekným darčekom na dovolenku, môžete ich zakúpiť tu

Technika

Existuje niekoľko techník nordic walking. Jedným z nich je „dvojité pole“. Zahŕňa to zasadenie oboch tyčí symetricky pred seba a potiahnutie sa dopredu, keď prejdete pár krokov. "Zdvojíte palicu a potom prejdete tri kroky. Dvojitá palica; jeden, dva, tri. Dvojitá palica; jeden, dva, tri," vysvetľuje Dr. Baggish.

Ďalšou technikou je „single poling“, ktorá napodobňuje to, čo robia vaše nohy, pričom pri každom kroku je pred vami len jedna palica. Urobte to buď s rovnakou rukou a nohou spolu, alebo s opačnou rukou a nohou spolu. Typ a chodidlo budú vždy udierať a poháňať súčasne. Rozdiel je v tom, či sú na rovnakej alebo opačnej strane. Začíname

Väčšina ľudí je kandidátmi na nordic walking, aj keď majú problémy s rovnováhou. V skutočnosti, ak máte problémy s rovnováhou, ste na to najlepším kandidátom kvôli zvýšenej stabilite s pomocou palíc. Ale aj tak by ste sa mali najskôr porozprávať so svojím lekárom, najmä ak máte ochorenie srdca.

Môžete chodiť po rovných povrchoch alebo po rôznorodom teréne – čokoľvek od chodníkov po trávnaté polia alebo lesne cesticky. Ideálne sú bezpečné štvrte a parky.

Niekoľko tipov na úspech: