100% garancia originálnych výrobkov SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zadarmo od 80 €

Cvičenie na úľavu od bolesti pri ischiase

Liečba bolesti pri ischiase bude takmer vždy zahŕňať kontrolovaný progresívny cvičebný program. Cvičebná liečba pomáha riešiť a predchádzať recidívam základnej príčiny bolesti.

Cielené cvičenia na ischias slúžia na tieto hlavné účely:

Aby boli terapeutické cvičenia účinné, musia sa vykonávať pravidelne a podľa predpisu s použitím špecifickej formy a programu. Dôkladná pozornosť venovaná držaniu tela pri cvičení a mechanike tela je výzvou, ale je nevyhnutná na to, aby boli cvičenia účinné.

Cvičenie poskytuje úľavu od bolestí pri ischiase

Aj keď sa to môže zdať neintuitívne, cvičenie je účinnejšie pri zmierňovaní bolesti sedacieho nervu ako odpočinok na lôžku alebo aktívna denná fyzická aktivita. Predpísané cvičenie sa líši od fyzickej aktivity, pretože je plánované, štruktúrované, opakujúce sa a je to progresívny proces overený pri zlepšovaní celkovej kondície.

Kým pri vzplanutí bolestí pri ischias môže byť potrebný krátky odpočinok a obmedzený pohyb, dlhé obdobia nečinnosti zvyčajne bolesť zhoršujú. Pri predpísanom cvičení sa bolesť zmierňuje v dôsledku nasledujúcich zmien tkaniva:

Bez cvičenia a pohybu sa chrbtové svaly a štruktúry chrbtice stávajú destabilnými (slabými a stuhnutými) a menej schopné podporovať chrbát. Dekondícia môže viesť k ďalšej traume a zaťaženiu, čo môže spôsobiť ďalšiu bolesť.

Cvičenia na ischias sa zameriavajú na základnú príčinu bolesti

Termín ischias sa používa na opis súboru symptómov a nevzťahuje sa na klinickú diagnózu. Lekársky termín pre ischias je radikulopatia. Symptómy ischiasu môžu byť spôsobené množstvom stavov, ako sú herniované alebo degenerované platničky, spinálna stenóza a/alebo spondylolistéza v driekovej chrbtici.

Cvičenia sú zvyčajne prispôsobené na liečbu špecifickej základnej príčiny ischias. Tu je niekoľko príkladov na ilustráciu rozsahu cvičení prispôsobených príčine bolesti ischias:

Pokyny na cvičenie na úľavu ischias

Väčšina prispôsobených cvičebných programov obsahuje súbor spoločných zásad, ako je popísané nižšie.

Budovanie základnej svalovej sily

Mnohé cviky na ischias slúžia na posilnenie základnej svalovej skupiny – brušných, chrbtových a panvových svalov – poskytujú väčšiu oporu pre chrbát. Keď sa pacienti zapoja do pravidelného programu jemných cvičení na posilnenie jadra, môžu sa rýchlejšie zotaviť zo vzplanutia ischias a je menej pravdepodobné, že budú v budúcnosti pociťovať epizódy bolesti.

Zlepšenie flexibility hamstringov

Väčšina typov ischias bude mať prospech z pravidelného naťahovania hamstringov. Hamstringy sú svaly umiestnené v zadnej časti stehna. Príliš tesné hamstringy zvyšujú stres v dolnej časti chrbta a často zhoršujú alebo dokonca spôsobujú niektoré stavy, ktoré vedú k ischias.

Cvičenie aeróbnych cvičení

Aeróbna kondícia sa odporúča pre všeobecnú kondíciu, prietok krvi a uvoľňovanie hormónov bojujúcich proti bolesti nazývaných endorfíny. Jednoduchým cvičením je chôdza, ktorá môže poskytnúť všetky výhody aeróbneho cvičenia. Chôdza môže byť vykonávaná tempom, ktoré je pohodlné a znesiteľné. Keď narastá sila, je najlepšie postupne každý deň prejsť až na 5 km cvičnej chôdze rýchlym tempom. Skvelou alternatívou je Nordic Walking

Podporujte chrbticu počas celého dňa, aby ste minimalizovali bolesť ischias

Modifikácia aktivity a ergonómia pri každodenných činnostiach sú takmer vždy potrebné, aby sa predišlo ďalšiemu zhoršeniu ischiatického nervu. Všeobecné odporúčania zahŕňajú:

Pred začatím akéhokoľvek cvičebného programu sa odporúča poradiť sa s vyškoleným zdravotníckym pracovníkom, aby ste získali správnu diagnózu bolesti sedacieho nervu. Presná diagnóza tiež pomáha vylúčiť vážne problémy, ako sú nádory, infekcie alebo syndróm cauda equina. Samoliečba ischias nie je dobrý nápad a môže spôsobiť ďalšie podráždenie sedacieho nervu, ak sa vykoná nesprávne. Cvičenia sa musia učiť od vyškoleného odborníka a vykonávať ich ako súčasť riadeného programu.