100% garancia originálnych výrobkov SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zadarmo od 80 €

5 málo známych tipov na úľavu od bolesti pri hernii platničky v driekovej oblasti

Lumbálna herniovaná platnička môže spôsobiť bolesť, ktorá je opísaná ako ostrá, pálivá alebo vyžarujúca z dolnej časti chrbta, cez zadok, po nohe až do prstov. Úľava od bolesti môže pre každého vyzerať inak a môže vyžadovať pokusy a omyly, aby ste našli ten správny spôsob presne pre vás.

Tu je 5 málo známych tipov, ktoré vám pomôžu zmierniť bolesť a priviesť vás na cestu k lepšiemu pocitu:

1. Terapia teplom a chladom môže pomôcť zmierniť svalové napätie a bolesť.

Aplikácia terapie teplom a/alebo chladom na dolnú časť chrbta môže zmierniť svalové napätie, ktoré je bežne prítomné pri bedrovej herniácii disku. Teplo pomáha uvoľniť svalové napätie, ktoré spôsobuje kŕče, zvyšuje prietok krvi a zlepšuje elasticitu spojivového tkaniva. Chlad znižuje lokálnu teplotu tkaniva, čo má analgetický a protizápalový účinok, čím sa znižuje bolesť.

Vyskúšajte niekoľko možností a zistite, čo je pre vás najlepšie. Typ tepla a spôsob jeho použitia je často vecou osobných preferencií.

2. Mierna fyzická aktivita uvoľňuje endorfíny.

Aj keď sa to môže zdať neintuitívne, zostať aktívny môže poskytnúť úľavu od bolesti, ak máte bedrový herniovaný disk. Pri cvičení sa z tela uvoľňujú endorfíny, ktoré môžu prirodzene zlepšiť vašu náladu 3 a znížiť vnímanie bolesti.

Väčšina ľudí s bedrovými herniovanými platničkami je schopná tolerovať činnosti s nízkym dopadom, ako sú:

Ak je vaša bolesť silnejšia, možno budete chcieť vyskúšať aktivitu na báze vody, ako je hydroterapia. Často sa odporúčajú aktivity založené na vode, pretože vztlak vody pôsobí proti gravitácii a znižuje záťaž kladenú na vaše platničky. Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti môže navrhnúť špeciálny program vodnej fyzioterapie- hydrokinezioterapie.

3. Určité polohy spánku pomáhajú zmierniť bolesť herniovaného disku.

Bolesť z bedrovej herniácie disku sa môže v noci zhoršiť. Môžete nájsť pohodlie pri spánku v polohe, ktorá zmierňuje tlak z chrbtice. Medzi pár dobrých možností patrí:

Vaša preferovaná poloha na spanie a umiestnenie vankúša budú pravdepodobne určené umiestnením herniovaného disku. Vyskúšajte niekoľko rôznych vankúšov a polôh, aby ste videli, čo vám najviac vyhovuje.

4. Pravideľné cvičenie SM systému (Spiralstabilization- SPS)

SM Systém predstavuje systematické cvičenia zamerané na pohybový aparát človeka; predovšetkým chrbticu. Spája rehabilitačnú liečbu s prevenciou, regeneráciou a kondičným tréningom v jednotnom metodickom postupe. Autorom je bývalý športovec a renomovaný český lekár MUDr. Richard Smíšek. SM Systém vychádza z dôkladného anatomického poznania. Pomenovanie SM Systém znamená – stabilizáciu a mobilitu. Cvičenia stabilizujú telo (chrbticu) a zároveň vytvárajú pohyb - mobilitu.

Aby ste pri cvičení SM Systému dosiahli požadovaný úspech, vyžaduje si to pravideľnosť, dlhodobosť a kvalitné prevedenie pohybov. K cvičeniu sú potrebné pomôcky a ideálne je začať cvičenie so skúseným lektorom.

5. Myofasciálne uvoľnenie a/alebo masáž môže pomôcť znížiť bolesť.

Zatiaľ čo myofasciálna bolesť nemusí byť pôvodným zdrojom bolesti bedrového kĺbu, môže to byť sekundárny zdroj bolesti pochádzajúci z lumbálnej herniovanej platničky, ako aj z iných štruktúr. Môže sa to zhoršiť zlým držaním tela a nečinnosťou. Myofasciálne uvoľnenie je forma manuálnej terapie, ktorá preukázateľne zlepšuje bolesť krížov. Zatiaľ čo posturálny tréning a myofasciálne uvoľnenie možno začať vo fyzikálnej terapii, existujú metódy, ktoré sa medzitým dajú robiť doma.

Zatlačte Blackroll ball na citlivé/spúšťacie body v bedrovej oblasti. Po identifikácii citlivého/spúšťacieho bodu udržujte konštantný tlak 1 až 2 minúty, aby sa umožnilo uvoľnenie svalu. Opakujte tieto kroky pre viacero spúšťacích bodov v bedrovej oblasti. Táto technika môže spočiatku zhoršiť bolesť, keď sa na zapálené svaly vyvíja tlak. Dôrazne sa odporúča použiť chladovú terapiu (ľad) po myofasciálnom uvoľnení na zníženie bolesti. Buďte veľmi opatrní, v prípade, že si nie ste istí, radšej túto techniku skúšajte s fyzioterapeutom.

Zatiaľ čo bolesť z väčšiny bedrových herniovaných platničiek zvyčajne ustúpi do 6 týždňov, medzitým ju budete chcieť zvládnuť a prevziať kontrolu nad liečbou bolesti. Tieto tipy nemusia fungovať pre každého a môže chvíľu trvať, kým zistíte, čo najlepšie pomáha zmierniť bolesť bedrovej herniovanej platničky.