100% garancia originálnych výrobkov SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zadarmo od 80 €

Všetko o segmente chrbtice L4-L5

L4 a L5 sú dva najnižšie stavce bedrovej chrbtice. Spolu s medzistavcovými platničkami, kĺbmi, nervami a mäkkými tkanivami poskytuje pohybový segment chrbtice L4-L5 rôzne funkcie, vrátane podpory hornej časti tela a umožnenia pohybu trupu vo viacerých smeroch.

Pohybový segment L4-L5 môže byť vďaka svojej veľkej nosnej funkcii a širokému rozsahu flexibility náchylnejší na vznik bolesti pri poranení a/alebo degeneratívnych zmenách v porovnaní s inými bedrovými segmentmi.

Anatómia segmentu pohybu chrbtice L4-L5

Pohybový segment L4-L5 obsahuje nasledujúce štruktúry:

Stavce L4 a L5.

Každý stavec pozostáva z tela stavca vpredu a oblúka stavca vzadu. Stavcový oblúk má 3 kostné výbežky: výrazný tŕňový výbežok v strede a dva priečne výbežky na oboch stranách. Oblasť medzi tŕňovým výbežkom a priečnym výbežkom sa nazýva lamina. Oblasť medzi priečnym výbežkom a telom stavca sa nazýva stopka. Stavce sú spojené fazetovými kĺbmi, ktoré sú pokryté kĺbovou chrupavkou, aby sa zabezpečili hladké pohyby medzi povrchmi kĺbov.

Vertebrálne telá L4 a L5 sú vyššie vpredu ako vzadu. Horné a dolné konce každého tela stavca sú pokryté kostnými koncovými platničkami, ktoré pomáhajú odolávať tlakovým zaťaženiam pôsobiacim na chrbticu.

Medzistavcový disk L4-L5.

Disk vyrobený z gélovitého materiálu (nucleus pulposus) obklopený hrubým vláknitým prstencom (annulus fibrosus) sa nachádza medzi telami stavcov L4 a L5. Tento disk poskytuje odpruženie a funkcie tlmenia nárazov na ochranu stavcov pred vzájomným brúsením počas pohybov chrbtice.

Miechový nerv L4.

Korene miechového nervu L4 vychádzajú z miechy cez malé kostné otvory (medzistavcové otvory) na ľavej a pravej strane miechového kanála. Tieto nervové korene sa spájajú s inými nervami a vytvárajú väčšie nervy, ktoré sa tiahnu po chrbtici a pohybujú sa po každej nohe.

Dermatóm L4

Dermatóm L4 je oblasť kože, ktorá prijíma pocity cez miechový nerv L4 a zahŕňa časti stehna, kolena, nohy a chodidla. Myotóm L4 je skupina svalov riadená miechovým nervom L4 a zahŕňa časti niekoľkých svalov na chrbte, panve, stehne, nohe a chodidle. Pohybový segment L4-L5 poskytuje kostný obal pre cauda equina (nervy, ktoré pokračujú nadol z miechy) a ďalšie jemné štruktúry.

Bežné problémy na úrovni L4-L5

Niektoré z bežnejších zranení a porúch, ktoré sa môžu vyskytnúť v segmente pohybu L4-L5, zahŕňajú:

Problémy s fazetovými kĺbmi.

Vysoký stupeň mobility v L4-L5 spôsobuje, že tento pohybový segment je náchylný na problémy súvisiace s fazetovými kĺbmi, ako je osteoartritída, tvorba synoviálnej cysty (vak naplnený tekutinou) a nestabilita faziet.

Problémy s diskom

Disk L4-L5 je vystavený vysokému riziku degenerácie. Toto riziko môže byť spôsobené zvýšeným zaťažením pohybového segmentu L4-L5 a zníženým pohybom v segmentoch pod touto úrovňou. Zmena výšky disku v dôsledku degenerácie môže ovplyvniť lordózu bedrovej chrbtice. Disk môže tiež herniovať v dôsledku degenerácie alebo zranenia.

Spondylolýza

Zlomenina pars interarticularis (malý segment kosti z oblúka stavca spájajúceho fazetové kĺby) môže nastať na úrovni L4-L5 v dôsledku koncentrácie tlakových záťaží v tejto oblasti. Môže sa vyskytnúť na jednej alebo oboch stranách. Kosť sa často nezlomí, ale dostane sa do stresu a tento stav sa nazýva pars stresová reakcia.

Degeneratívna spondylolistéza

Uhol fazetového kĺbu L4-L5 sa mení s vekom, vďaka čomu je táto úroveň náchylná na spondylolistézu (dopredný posun L4 na L5) v dôsledku degeneratívnych zmien u jedincov starších ako 60 rokov.

Spinálna stenóza

Zúženie (stenóza) kostných otvorov pre nervy v dôsledku prítomnosti kostných výbežkov (abnormálny rast kostí) alebo iných degeneratívnych zmien môže spôsobiť kompresiu nervových koreňov v oblasti stenózy.

Externá trauma z pádov alebo nehôd motorových vozidiel môže spôsobiť dislokáciu fazetového kĺbu, zlomeninu a/alebo poškodenie cauda equina na tejto úrovni. Zriedkavo môžu nádory a infekcie postihnúť stavce L4-L5 a segment chrbtice.

Bežné symptómy a príznaky vyplývajúce z L4-L5

Pohybový segment L4-L5 môže spôsobiť bolesť kĺbov a/alebo svalov alebo radikulárne symptómy, ktoré prechádzajú nervami. Bolesť z L4-L5 zvyčajne zostáva v dolnej časti chrbta a je zvyčajne pociťovaná ako tupá bolesť. Chrbát môže byť tiež stuhnutý.

V závislosti od typu a závažnosti základnej príčiny môže pohybový segment L4-L5 spôsobiť lumbálnu radikulárnu bolesť miechových nervov L4 a/alebo L5, tiež nazývanú ischias. Bežné príznaky zahŕňajú:

Je tiež možné izolovať bodavú bolesť alebo bolesť v ktorejkoľvek z týchto (dermatomálnych) oblastí. Zatiaľ čo lumbálna radikulopatia zvyčajne postihuje jednu nohu naraz, niekedy môžu byť obe nohy postihnuté súčasne.

Poranenie cauda equina môže spôsobiť silnú bolesť, slabosť, necitlivosť, brnenie alebo paralýzu oboch nôh. Môže tiež dôjsť k zníženiu alebo úplnej strate kontroly nad funkciou čriev a/alebo močového mechúra. Tento stav, nazývaný syndróm cauda equina, je zdravotnou pohotovosťou a vyžaduje si urgentnú liečbu na zachovanie funkcie nôh a obnovenie funkcie čriev a/alebo močového mechúra.

Nechirurgická liečba sa často skúša ako prvá pre symptómy, ktoré pochádzajú z L4-L5. V zriedkavých prípadoch možno zvážiť operáciu.