100% garancia originálnych výrobkov SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zadarmo od 80 €

Všetko o bolestiach krku

Krk - alebo krčná chrbtica - je koordinovaná sieť nervov, kostí, kĺbov a svalov. Má dôležitú úlohu poskytovať oporu a mobilitu pre hlavu, ale niekedy môže byť bolestivá.

Existuje množstvo problémov, ktoré spôsobujú bolesť v krku. Podráždenie pozdĺž nervových dráh na krku môže spôsobiť bolesť v ramene, hlave, paži a/alebo ruke. Okrem toho môže podráždenie miechy spôsobiť bolesť nôh a iných oblastí pod krkom.

Bolesť krku zvyčajne zmizne v priebehu niekoľkých dní alebo týždňov, ale bolesť, ktorá pretrváva niekoľko mesiacov, môže signalizovať základnú zdravotnú príčinu, ktorú je potrebné riešiť. V niektorých prípadoch môže byť na dosiahnutie najlepších výsledkov potrebný včasný zásah.

Rozsah symptómov

Bolesť krku sa môže pohybovať od malých a ľahko ignorovateľných až po mučivé a zasahujúce do každodenných činností, ako je schopnosť obliekať sa, sústrediť sa alebo spať. Niekedy môže bolesť krku viesť k stuhnutiu krku a zníženiu rozsahu pohybu.

Trvanie bolesti krku sa zvyčajne klasifikuje takto:

Bolesť krku môže byť ostrá a lokalizovaná na jednom mieste, alebo sa môže cítiť menej intenzívna, ale šíri sa do širšej oblasti. Niekedy sa bolesť dostane až do hlavy alebo sprevádza bolesť hlavy. Inokedy to môžu sprevádzať svalové kŕče na krku, hornej časti chrbta alebo okolo lopatky. Menej často môže bolesť podobná šoku alebo brnenie vyžarovať do ramena, paže a/alebo ruky.

Krčná chrbtica a čo sa môže pokaziť

Cervikálna chrbtica začína na spodnej časti lebky a pozostáva zo série 7 vertebrálnych segmentov, pomenovaných C1 až C7. Spája sa s hrudnou (hrudnou) oblasťou chrbtice na úrovni C7-T1.

Väzy, svaly a šľachy pomáhajú stabilizovať a posúvať krčnú chrbticu. Najčastejšou príčinou bolesti krku nastáva, keď sa jedno z týchto mäkkých tkanív napne alebo vyvrtne z nadmerného používania alebo nadmerného naťahovania. Tento typ zranenia sa zvyčajne hojí do týždňa alebo dvoch.

S výnimkou hornej úrovne krčnej chrbtice, ktorá primárne zabezpečuje rotáciu lebky, možno väčšinu úrovní krčnej chrbtice opísať takto:

Nervové korene vychádzajú z miechy a vychádzajú cez medzistavcové otvory (medzery v kostiach) umiestnené na ľavej a pravej strane chrbtice

Rôzne problémy v krčnej chrbtici môžu dráždiť nervový koreň alebo miechu, čo spôsobuje dlhšie trvajúce bolesti krku a/alebo neurologické deficity. Niektoré príklady zahŕňajú degenerovaný disk tlačiaci do nervu alebo kostnú ostrohu rastúcu na fazetových kĺboch, ktoré zasahujú do nervu.

Priebeh bolesti krku

Bolesť krku je bežná u dospelých, ale môže sa vyskytnúť v akomkoľvek veku. V priebehu 3 mesiacov má asi 15 % dospelých vo vyspelých krajinách bolesť krku, ktorá trvá aspoň jeden celý deň.

Bolesť krku sa môže vyvinúť náhle, napríklad v dôsledku zranenia, alebo sa môže časom vyvinúť pomaly, napríklad v dôsledku rokov nesprávneho držania tela alebo opotrebovania.

Bolesť sa zvyčajne dá zmierniť samošetrením, ako je odpočinok, poľadovanie miesta alebo zlepšenie držania tela. Niekedy sú potrebné lekárske ošetrenia, ako sú lieky, fyzikálna terapia alebo injekčná terapia. Ak nechirurgická liečba nepomáha, môžu sa zvážiť chirurgické možnosti. Pred rozhodnutím o operácii je dôležité, aby chirurg odpovedal na všetky otázky pacienta. Potenciálne riziká, prínosy a možné alternatívy postupu musia byť dôkladne vysvetlené.

Ak bolesť pretrváva alebo naďalej zasahuje do bežných činností, ako je nočný spánok, treba sa poradiť s lekárom.

Keď je bolesť krku vážna

Niektoré príznaky a symptómy spojené s bolesťou krku môžu naznačovať, že zdravie nervového koreňa alebo miechy je ohrozené, alebo možno existuje základné ochorenie alebo infekcia. Tieto príznaky a symptómy „červenej vlajky“ môžu zahŕňať horúčku alebo zimnicu, bolesť alebo mravčenie, ktoré vyžaruje do paží alebo nôh, problémy s rovnováhou alebo koordináciou alebo iné nepríjemné príznaky. Na presnú diagnózu a účinný plán liečby je potrebné konzultovať s lekárom.

Silná bolesť krku z traumy, ako je tvrdý pád alebo autonehoda, si vyžaduje núdzovú starostlivosť.