100% garancia originálnych výrobkov SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zadarmo od 80 €

Všetko o bolestiach hornej časti chrbta

Hrudná chrbtica - tiež označovaná ako horná časť chrbta alebo stredná časť chrbta - je navrhnutá pre stabilitu na ukotvenie hrudného koša a ochranu životne dôležitých vnútorných orgánov v hrudníku.

V porovnaní s krkom (krčná chrbtica) a spodnou časťou chrbta (bedrová chrbtica) je horná časť chrbta pozoruhodne odolná voči zraneniam a bolestiam. Keď sa objaví bolesť v hornej časti chrbta, je to zvyčajne spôsobené dlhodobým zlým držaním tela alebo zranením, ktoré prekoná robustnosť hrudnej chrbtice.

Tento článok skúma rôzne príznaky bolesti v hornej časti chrbta, potenciálne príčiny a moderné diagnostické metódy a liečby.

Hrudná chrbtica a čo sa môže pokaziť

Hrudná chrbtica začína pod krkom a pozostáva z 12 stavcov, označených T1 až T12, ktoré idú dole po zadnej časti trupu. Na rozdiel od krčnej a driekovej chrbtice je hrudná chrbtica relatívne nehybná, pretože každý z jej stavcov je spojený s párom rebier (jedno na každej strane), ktoré sa spolu s hrudnou kosťou v prednej časti hrudníka spájajú a vytvárajú hrudný kôš. .

Ak je horná časť chrbta bolestivá, je to zvyčajne z jedného z nasledujúcich dvoch dôvodov:

Ak sa bolesť v hornej časti chrbta stane natoľko silnou, že obmedzí aktivity, zvyčajne sa cíti ako ostrá, pálivá bolesť lokalizovaná na jednom mieste alebo všeobecná bolesť, ktorá môže vzplanúť a prípadne sa rozšíriť do ramena, krku alebo inde.

Priebeh bolesti hornej časti chrbta

Bolo vykonaných niekoľko štúdií na sledovanie frekvencie bolesti hornej časti chrbta. Francúzska štúdia na pracovníkoch v rôznych profesiách zistila, že približne 9 % mužov a 17 % žien hlásilo aspoň nejaké bolesti v hornej časti chrbta.

Bolesť v hornej časti chrbta sa môže objaviť náhle, napríklad v dôsledku zranenia alebo bez zjavného dôvodu. Môže to začať aj postupne, napríklad zo sedenia so zlým držaním tela v práci.

V niektorých prípadoch môže byť bolesť hornej časti chrbta zvládnutá samoobsluhou, vrátane odpočinku, úpravy držania tela alebo aplikácie tepla alebo ľadu. Ak bolesť pretrváva, môžu byť potrebné iné liečby, ako sú lieky, fyzikálna terapia alebo manuálna manipulácia.

V dôsledku kombinácie tuhosti hrudnej chrbtice a tesnej blízkosti srdca, pľúc a iných životne dôležitých orgánov je menej pravdepodobné, že sa operácia vykoná na hrudnej chrbtici v porovnaní s krčnou a driekovou chrbticou. Iba v zriedkavých prípadoch MRI alebo CT vyšetrenie nájde anatomický problém v hrudnej chrbtici, ktorý je prístupný akýmkoľvek druhom chirurgického riešenia bolesti hornej časti chrbta.

Väčšina prípadov bolesti hornej časti chrbta nie je spôsobená závažnou základnou príčinou, ale zriedkavé prípady môžu byť spôsobené postupujúcou infekciou alebo chorobou alebo nestabilitou chrbtice, ktorá začala ovplyvňovať nervový koreň alebo dokonca miechu. V takýchto prípadoch je dôležité okamžite vyhľadať lekársku pomoc, aby sa znížilo riziko zhoršenia problému.

Príznaky, ktoré by mohli naznačovať vážnu základnú príčinu bolesti v hornej časti chrbta, zahŕňajú vyžarujúcu bolesť alebo mravčenie v hrudníku alebo bruchu, horúčku alebo zimnicu, zníženú koordináciu, problémy s chôdzou alebo silnú bolesť hlavy. Okrem toho by mal lekár vyhodnotiť bolesť v hornej časti chrbta, ktorá nasleduje po udalosti s veľkým nárazom, ako je autonehoda alebo pád z rebríka.