100% garancia originálnych výrobkov SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zadarmo od 80 €

Včasná liečba bolesti dolnej časti chrbta

Mnohé možnosti liečby bolesti dolnej časti chrbta môžu byť prispôsobené individuálnym potrebám pacienta. Liečba zahŕňa domácu starostlivosť, liečebné prostriedky, alternatívnu starostlivosť alebo dokonca operáciu.

V závislosti od diagnózy pacienta môžu byť niektoré liečby účinnejšie ako iné. Mnoho ľudí zistí, že najlepšia je kombinácia liečby.

Samošetrenie pri bolestiach krížov

Základné prostriedky aplikované doma môžu byť účinné pri liečbe miernej alebo akútnej bolesti zo svalového napätia, ako aj pri znižovaní účinkov chronickej, silnej bolesti. Samošetrenie si vykonáva jednotlivec a dá sa ľahko upraviť. Tieto metódy zahŕňajú:

Krátky čas odpočinku

Mnohé epizódy bolesti dolnej časti chrbta možno zlepšiť krátkym vynechaním namáhavej činnosti. Neodporúča sa odpočívať dlhšie ako niekoľko dní, pretože prílišná nečinnosť môže sťažiť hojenie.

Úprava aktivity

Jedným z variantov odpočinku je zostať aktívny, ale vyhýbať sa činnostiam a pozíciám, ktoré zhoršujú bolesť. Ak napríklad bolesť zhoršuje dlhé sedenie v aute alebo pri stole, nastavte si časovač, aby ste každých 20 minút vstali a prešli sa alebo sa jemne natiahli. Ak státie bolesť zhoršuje, vyhnite sa prácam, ktoré si vyžadujú státie, ako je umývanie riadu pri dreze. Vyhýbanie sa alebo minimalizovanie činností a pozícií, ktoré zhoršujú bolesť, pomôže predchádzať bolestivým kŕčom chrbta alebo ich zmenšiť a umožní lepšie hojivé prostredie.

Terapia teplom/ľadom

Teplo z teplého kúpeľa, termofor, elektrická vyhrievacia podložka alebo chemické alebo lepiace tepelné zábaly môžu uvoľniť napäté svaly a zlepšiť prietok krvi. Zvýšený prietok krvi prináša živiny a kyslík, ktoré svaly potrebujú, aby sa uzdravili a zostali zdravé. Ak sú kríže bolestivé v dôsledku zápalu, na zníženie opuchu sa môžu použiť ľadové alebo studené obklady. Je dôležité chrániť pokožku pri aplikácii tepla alebo ľadu, aby sa zabránilo poškodeniu tkaniva.

Striedanie tepla a ľadu môže byť obzvlášť užitočné pri návrate do aktivity: aplikácia tepla pred aktivitami pomáha uvoľniť svaly, čo umožňuje lepšiu flexibilitu a pohyblivosť; aplikovanie ľadu po aktivite znižuje pravdepodobnosť podráždenia a opuchu oblasti v dôsledku cvičenia.

Voľne predajné lieky proti bolesti

Najbežnejšie voľnopredajné lieky sú aspirín, paralén a ibuprofén.

Akýkoľvek druh liekov so sebou nesie možné riziká a vedľajšie účinky. Ak si pacient nie je istý, ktorý druh starostlivosti o seba by fungoval najlepšie, odporúča sa porozprávať sa s lekárom.

Cvičenie na bolesť dolnej časti chrbta

Fyzikálna terapia je zvyčajne súčasťou režimu liečby bolesti dolnej časti chrbta. Typy cvičení používaných na rehabilitáciu chrbtice zahŕňajú:

Strečing

Takmer každý môže mať úžitok z naťahovania svalov v dolnej časti chrbta, zadku, bokov a nôh (najmä hamstringov). Tieto svaly podporujú váhu hornej časti tela. Čím sú tieto svaly pohyblivejšie, tým viac sa môže chrbát pohybovať bez zranenia. Zvyčajne sa odporúča začať s malým naťahovaním – naťahujte sa 20 až 30 sekúnd a prerušte naťahovanie, ak spôsobuje bolesť.

Posilňovacie cvičenia

Posilnenie brušných, bedrových a gluteusových svalov, ktoré podporujú chrbticu, tiež nazývané hlavné svaly, môže pomôcť zmierniť bolesti krížov. Veľmi obľubenou voľbou je SM systém (SPS). Je zameraný na posilnenie ochabnutých svalov a uvoľnenie svalov napätých.