100% garancia originálnych výrobkov SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zadarmo od 80 €

Syndróm karpálneho tunela vs. cervikálna radikulopatia

Karpálny tunel je štruktúra v zápästí, ktorá obsahuje šľachy, ktoré ovplyvňujú prsty a nerv, ktorý inervuje palec a prvé dva prsty.

Keď je karpálny tunel príliš malý a/alebo dôjde k zápalu v šľachách, ktoré ním prechádzajú, stredný nerv sa stlačí, čo spôsobí príznaky ako bolesť, necitlivosť a brnenie v zápästí, ruke a prstoch.

Symptómy syndrómu karpálneho tunela

Symptómy syndrómu karpálneho tunela zahŕňajú, ale nie sú obmedzené na:

Syndróm karpálneho tunela vs. cervikálna radikulopatia

Syndróm karpálneho tunela nie je jediným stavom, ktorý môže spôsobiť necitlivosť a brnenie v rukách a zápästiach. Tieto príznaky môžu byť spôsobené aj problémami v oblasti krčnej chrbtice.

Stavy, ako je herniovaná alebo degenerovaná platnička, cervikálna stenóza alebo cervikálna osteoartritída, môžu vyvolať tlak na nervové korene C6 alebo C7, ktoré pochádzajú z krčnej chrbtice a inervujú takmer rovnaké oblasti ruky ako stredný nerv.

Pretože sú oba stavy spôsobené nervovým útlakom, syndróm karpálneho tunela aj cervikálna radikulopatia spôsobujú podobné príznaky: tupú bolesť, brnenie a / alebo necitlivosť s občasnými vystreľovacími bolesťami pozdĺž nervovej dráhy.

Komplexné neurologické vyšetrenie môže pomôcť identifikovať, či sú symptómy spôsobené syndrómom karpálneho tunela alebo stavom krčnej chrbtice. V skutočnosti sa niekedy tieto dva stavy pozorujú spolu, pretože kompresia nervov na krku môže spôsobiť, že nervy nižšie sú zraniteľnejšie. Klinické hodnotenie, elektrodiagnostické testovanie EMG a prípadne zobrazenie krku môžu pomôcť poskladať kúsky skladačky.

Syndróm karpálneho tunela a rôzne príčiny cervikálnej radikulopatie vyžadujú liečbu, aby sa zabránilo dlhodobému poškodeniu nervov. Jedinci s necitlivosťou a brnením v rukách alebo zápästiach by mali navštíviť svojho lekára na diagnostiku a liečbu.