100% garancia originálnych výrobkov SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zadarmo od 80 €

Súvisí zlé držanie tela s bolesťou chrbta?

Nepodporované držanie tela spôsobuje, že záťaž na chrbtici sa nesprávne rozptýli, čím sa oslabia tkanivá v dolnej časti chrbta. Výsledkom je, že zložitá sieť svalov, platničiek a kĺbov vo vašom chrbte má tendenciu byť posunutá za ich únosnú hranicu, čo spôsobuje bolesť. Rovnako náhle zranenie pri nesprávnom zdvihnutí ťažkého predmetu môže spôsobiť okamžitú bolesť chrbta a dysfunkciu.

Tu sú najbežnejšie polohy chrbta, ktoré vedú k bolesti, a kroky, ktoré môžete podniknúť na ich nápravu.

Bežné nepodporované posturálne návyky

Každodenné aktivity zvyčajne zahŕňajú kombináciu činností, ako je chôdza, sedenie, státie, ohýbanie, zdvíhanie a ležanie. Bežné návyky, ktoré si môžete vytvoriť pri vykonávaní týchto akcií, zahŕňajú:

Ak použijete jednu alebo viacero z týchto nesprávnych polôh, je pravdepodobné, že budete pociťovať bolesť chrbta. Sedavý životný štýl alebo nedostatok fyzickej aktivity môžu spôsobiť väčší stres a bolesť v dolnej časti chrbta.

Ak sa vaše bolesti zhodujú s nástupom do nového zamestnania, používaním novej kancelárskej stoličky alebo auta, ustúpia po zmene polôh a/alebo sa zhoršia v určitých obdobiach dňa, je pravdepodobné, že príčinou môže byť zlé držanie tela.

Ako zlé držanie tela spôsobuje bolesti chrbta

Keď používate nesprávne držanie tela, vo vašom svalovom tkanive, chrbticových kĺboch (bedrové oblasti) a platničkách sa môže vyvinúť niekoľko oblastí stresu. Tieto napätia môžu byť uvoľnené, keď sa napraví urážlivé držanie tela, alebo sa môžu ďalej hromadiť a pomaly oslabovať postihnutú štruktúru, napríklad:

Udržať správne držanie tela zvyčajne vyžaduje menej úsilia ako nesprávne držanie tela. Prechod zo zaužívaného nesprávneho držania tela si môže vyžadovať čas a neustálu pozornosť.

Tipy na používanie podporného držania tela

Tu je niekoľko tipov, ako si udržať správne držanie tela pri chôdzi, sedení a zdvíhaní.

Choďte vystretý

Pri chôdzi je dôležité pozerať sa priamo pred seba a držať hlavu v rovnováhe nad chrbticou. Chrbát držte rovno a uvoľnite ramená. Uistite sa, že pristanete na päte a potom sa jemne prevalíte dopredu, aby ste odtlačili prednú časť chodidla. Pri každom kroku treba dosiahnuť jemnú rotáciu chrbtice dosiahnutím protiľahlej ruky dopredu.

Sadnite si s podporou a vstaňte každú hodinu

Počas sedenia a práce na kancelárskej stoličke majte chrbát v jednej rovine so stoličkou, hlavu nad chrbticou, ramená vytočené dozadu a lopatky dole. Pokrčte ruky v lakťoch pod uhlom 75 až 90 stupňov. Vaše nohy musia byť od seba vzdialené od bedier, pričom obe chodidlá musia byť položené na podlahe. Ak nemôžete dosiahnuť na podlahu, použite opierku na nohy.

Položte si malý vankúšik alebo zrolovaný uterák, aby ste si podopreli kríže a zachovali bedrovú krivku. Snažte sa každú hodinu vstať a prejsť sa na krátku vzdialenosť, aby ste uvoľnili tlak na platničky.

Opatrné zdvíhnanie

Ak chcete zdvihnúť ťažký predmet z podlahy, podrepnite si pred predmet tak, že budete mať rovný chrbát a pokrčíte kolená. Držte predmet blízko hrudníka, kým narovnáte kolená, aby ste sa postavili.

Ak chcete zdvihnúť ľahšie predmety, vezmite si oporu zo stola alebo pultu jednou rukou, zohnite sa v bedre (držte rovný chrbát) a zdvihnite jednu nohu dozadu, aby ste vytvorili protiváhu. Na zdvihnutie predmetu použite druhú ruku. Táto technika sa nazýva golfový zdvih a je užitočná najmä pri opakovaných zdvíhacích činnostiach.

Vaša chrbtica prosperuje v prostredí, ktoré je zdravé, dobre podporované a ergonomicky stabilné. Je dôležité pokračovať v správnom a podpornom držaní tela, aby ste predišli opätovnému bolestiam tkanív. Ak po navrhovaných zmenách držania tela vaša bolesť chrbta neustúpi alebo sa nezlepší, je vhodné navštíviť lekára, aby vám určil presnú diagnózu vášho problému s chrbtom.