100% garancia originálnych výrobkov SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zadarmo od 80 €

Spôsobuje ischias bolesť kolena?

Bolesť kolena, ktorú nemožno pripísať fyzickému zraneniu, môže byť spôsobená problémom v dolnej časti chrbta. Svaly okolo kolien sú poháňané nervami, ktoré pochádzajú z dolnej časti chrbtice. Podráždenie alebo stlačenie týchto nervov v ich miechovom pôvode spôsobuje symptómy, bežne známe ako ischias, ktoré môžu zahŕňať bolesť kolena a/alebo slabosť.

Bolesť kolena môže byť príznakom ischiasu

Bežné príznaky v oblasti kolena, ktoré sa môžu vyskytnúť, keď máte ischias, zahŕňajú:

Keď je bolesť kolena súčasťou vašich symptómov ischiasu, môžete tiež pociťovať bolesť v zadku, stehne, lýtku a/alebo chodidle. Bolesť takmer vždy postihuje len jednu nohu, takže bolesť kolena pri ischiase zvyčajne neovplyvňuje obe kolená naraz.

Ischias je bežne spôsobený zdravotným stavom, ktorý postihuje dolnú časť chrbta. Tieto základné stavy môžu ovplyvniť vaše platničky, nervové korene, kĺby alebo mäkké tkanivá, ako sú svaly.

Radikulopatia L4

Ak máte ischias, pravdepodobnou príčinou symptómov kolena môže byť kompresia koreňa miechového nervu L4 (radikulopatia L4). 1 Bežné príčiny kompresie tohto nervového koreňa sú herniovaný disk alebo spinálna stenóza v dolnej časti chrbta.

Keď je postihnutý nervový koreň L4, môžete tiež pociťovať bolesť v stehne a lýtku.

Stuhnuté hamstringy

Ďalšou možnou príčinou bolesti kolena v dôsledku ischias je nadmerné napätie v hamstringoch, skupine svalov na zadnej strane stehna. Keď sú vaše hamstringy stuhnute, stabilita v dolnej časti chrbta sa zníži, normálne zakrivenie dolnej časti chrbtice sa zmení a v chrbticových kĺboch sa vytvorí napätie.

Tieto zmeny môžu spôsobiť bolesť a stuhnutosť dolnej časti chrbta s vyžarovaním bolesti z dolnej časti chrbta do kolena a nohy.

Ak je bolesť kolena spôsobená ischiasom, váš lekár sa zvyčajne zameria na liečbu základnej príčiny. Liečba bežne zahŕňa lieky na zmiernenie bolesti, riadenú fyzikálnu terapiu a cvičebné programy a/alebo epidurálne steroidné injekcie.

Bolesť kolena, ktorá môže napodobňovať ischias Je možné, že bolesť kolena môže pochádzať z iného poranenia nervu alebo kĺbu, ako sú typické príčiny ischias, ale môžete sa cítiť ako bolesť sedacieho nervu. Dva bežné príklady sú uvedené nižšie.

Radikulopatia L3 Lumbálna herniovaná platnička alebo lumbálna spinálna stenóza, ktorá spôsobuje kompresiu nervového koreňa L3 v strednej časti chrbta, môže spôsobiť bolesť a slabosť kolena. Môžete tiež pociťovať bolesť v prednej časti stehna, na boku bedra a v oblasti slabín.

Patelofemorálny stresový syndróm Ostrý pocit pálenia okolo okrajov kolenného jabĺčka môže byť spôsobený patelofemorálnym stresovým syndrómom (bežecké koleno), čo je stav, pri ktorom sa jabĺčko (patela) abnormálne odiera o koniec stehennej kosti (femur). Zatiaľ čo tento stav zvyčajne nespôsobuje bolesť v iných oblastiach, ako je stehno alebo lýtko, pocit horúčavy, pálenia v kolene spolu s výslednou slabosťou môžu byť mylne považované za ischias.

Ak vaša bolesť kolena neustupuje samošetrením, ovplyvňuje vaše každodenné aktivity alebo sa časom zhoršuje, poraďte sa s lekárom o diagnostickom vyšetrení. Niekoľko problémov s chrbtom, ktoré spôsobujú ischias, môže tiež viesť k bolestiam kolena, takže nezabudnite svojmu lekárovi spomenúť všetky svoje príznaky, čo vám pomôže určiť pôvod základnej príčiny.