100% garancia originálnych výrobkov SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zadarmo od 80 €

Spojenie nekontrolovaného diabetu s chronickou bolesťou chrbta

S cukrovkou sa bežne spájajú vážne zdravotné komplikácie, ako sú vredy na nohách a retinopatia (poškodené cievy v zadnej časti oka). Znaky progresie cukrovky sú však tiež spojené s chronickou bolesťou chrbta, čo naznačuje, že nekontrolovaný diabetes pravdepodobne zohráva úlohu pri rozvoji chronickej bolesti chrbta. Ďalšie faktory súvisiace s cukrovkou, ako je klinická obezita, môžu byť tiež spojené s chronickou bolesťou chrbta a súvisiacimi poruchami chrbtice.

Diabetes je rizikovým faktorom bolesti dolnej časti chrbta

Jedinci s cukrovkou majú o 19 % až 35 % vyššiu pravdepodobnosť, že budú mať bolesti dolnej časti chrbta a o 24 % až 34 % vyššiu pravdepodobnosť, že budú mať bolesti krku ako bežná populácia. Znateľne vyššie riziko bolesti chrbtice môže byť výsledkom cukrovky- súvisiace nerovnováhy krvného cukru, inzulínu a voľných radikálov, ktoré nezdravo zaťažujú platničky chrbtice.

Niekoľko štúdií spájalo degeneráciu chrbtice s nekontrolovaným diabetom a jeho markermi vrátane:

Voľné radikály označujú nestabilné atómy, ktoré poškodzujú bunky a prispievajú k starnutiu tela. Antioxidanty, ako je vitamín E, pomáhajú stabilizovať voľné radikály a zabraňujú poškodeniu. Ak počet voľných radikálov prevyšuje antioxidanty, bunky majú tendenciu byť namáhané poškodením; tento stav sa označuje ako oxidačný stres.

Hyperglykémia

Diabetes je spojený s vysokými hladinami cukru, konkrétne glukózy a sorbitolu, ktorý je vedľajším produktom glukózy. Vysoká hladina cukru v krvi má tendenciu meniť extracelulárnu matricu, čo vedie k zvýšenej rýchlosti bunkovej smrti, najmä v prípade buniek, ktoré tvoria vnútorný kruh medzistavcovej platničky. Z toho vyplýva, že prirodzené starnutie disku sa urýchľuje v dôsledku týchto bunkových zmien.

Hyperinzulinémia

Vysoká hladina inzulínu v krvi, ktorá je najužšie spojená s cukrovkou 2. typu, vedie k miernej zmene profilu proteoglykánov (proteínových molekúl, ktoré majú pripojené sacharidové reťazce). Nadbytok inzulínu zvyšuje množstvo chondroitín sulfátu, typu proteoglykánu, vo vonkajšom kruhu medzistavcových platničiek potkanov.

Strata tohto chondroitín sulfátu znižuje obsah vody v platničke, čím sa znižuje flexibilita a funkcia platničky. Proteoglykánový profil u pacientov s diabetom má nižšiu hustotu vztlaku a menej cukrových bočných reťazcov v porovnaní s pacientmi bez diabetu. Neustále zvýšené hladiny inzulínu menia proteoglykány niekoľkými spôsobmi, čo vedie k zmenám tvaru a funkcie platničky; platnička degeneruje rýchlejšie ako v prípadoch kontrolovaného diabetu alebo v prípadoch bez diabetu.

Oxidačný stres

Ďalšie štúdie na diabetických potkanoch zistili, že vysoké hladiny glukózy vedú k oxidačnému stresu, ku ktorému dochádza, keď počet voľných radikálov preváži počet antioxidantov. Oxidačný stres vedie k poškodeniu buniek vo vnútornom prstenci platničky, čo prispieva k zrýchlenému starnutiu platničky. Účinok hyperglykémie sa zhoršoval s vyššími hladinami glukózy a dlhším trvaním hyperglykémie, čo dokazuje, že diabetes môže mať vzťah s degeneráciou disku.

Výskum naznačuje, že hyperglykémia, hyperinzulinémia a oxidačný stres vedú k významným zmenám, ako je zloženie proteoglykánov v medzistavcových platničkách. Tieto štúdie naznačujú, že cukrovka pravdepodobne prispieva k bunkovým zmenám a degenerácii chrbtice, okrem obezity alebo samotnej fyzickej nečinnosti. Je potrebné vykonať ďalší výskum, kým bude možné skutočne stanoviť jasný vzťah medzi cukrovkou a degeneráciou disku.

Markery diabetu korelujú s chronickou bolesťou chrbta

V štúdii s desiatkami tisíc prípadov cukrovky boli porovnané 3 kategórie:

Zistilo sa, že niekoľko premenných súvisí s rozvojom chronickej bolesti chrbta alebo s operáciou chrbtice, ako je neuropatia, retinopatia, používanie inzulínu a vyšší index telesnej hmotnosti (BMI) a ďalšie.

Pacienti, ktorí podstúpili operáciu pre poruchy chrbtice súvisiace s chronickou bolesťou chrbta, mali tendenciu mať silnejšie ukazovatele progresie diabetu ako jedinci, ktorí nedostali chirurgickú liečbu bolesti. Ďalšou premennou môže byť čas; s každým uplynulým rokom sa u pacientov s cukrovkou zvyšovalo riziko vzniku chronickej bolesti chrbta.

Predpokladá sa, že daň z nekontrolovaného diabetu na tele môže prispieť k špecifickým stavom chrbtice a prípadne k potrebe chirurgickej liečby.