100% garancia originálnych výrobkov SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zadarmo od 80 €

Príčiny a rizikové faktory degeneratívneho ochorenia disku bedrovej chrbtice

Bolesť spôsobená degeneratívnym ochorením disku je zvyčajne spôsobená napätím svalov podporujúcich chrbticu a zápalom v okolí medzistavcovej platničky (disku). Degenerácia nastáva v dôsledku opotrebovania chrbtice súvisiaceho s vekom a môže byť urýchlená zranením, nesprávnym životným štýlom a možná je aj genetická predispozíciou k bolestiam kĺbov alebo muskuloskeletálnym poruchám. Degeneratívne ochorenie platničiek len zriedka začína závažnou traumou, akou je napríklad dopravná nehoda.

Príčiny degeneratívneho ochorenia disku bedrovej chrbtice

Bolesť dolnej časti chrbta spojená degeneratívnym ochorením disku je zvyčajne generovaná z jedného alebo oboch nasledujúcich zdrojov:

Degeneratívna kaskáda

Keď je poškodená kontaktná časť platničky, prívod krvi do platničky je narušený, čo vedie k nedostatku živín a kyslíka, ktoré sú nevyhnutné na obnovu poškodených tkanív. Akonáhle dôjde ku stresu alebo zraneniu, disk sa môže začať pomerne rýchlo opotrebovávať v procese nazývanom degeneratívna kaskáda.

Degeneratívna kaskáda je pomalý proces, ktorý zvyčajne pokračuje 10 až 30 rokov a zvyčajne pozostáva z nasledujúceho cyklu:

Rizikové faktory pre degeneratívne ochorenie disku

Faktory životného štýlu, ktoré ovplyvňujú celkové zdravie, môžu mať vplyv aj na medzistavcové platničky. Rizikové faktory pre degeneratívne ochorenie platničiek zahŕňajú:

Degenerácia platničiek je bežnou súčasťou starnutia, no nie u všetkých ľudí sa vyvinie bolesť alebo nejaké pozoruhodné príznaky. Symptómy majú tendenciu nastať, keď dôjde k nestabilite chrbtice, svalovému napätiu a prípadne podráždeniu nervových koreňov.

Primeraný každodenný pohyb, dynamická chôdza, cvičenie a základné pravidlá zdravého životného štýlu výrazným spôsobom napomáhajú prevencii vzniku bolestí v oblasti lumbálnej (driekovej ) chrbtice.