100% garancia originálnych výrobkov SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zadarmo od 80 €

Prečo mi tak veľmi praská chrbát?

Chrbát nám praská z nespočetných dôvodov. Čo však vydáva tento zvuk? A kedy by sa ma to malo týkať?

Čítajte ďalej, aby ste sa dozvedeli o tom, čo spôsobuje praskanie, keď krútite alebo ohýbate chrbticu, kedy je zvuk normálny a kedy to môže naznačovať rozvíjajúci sa problém v kĺboch, kostiach a/alebo svaloch vašej chrbtice.

Praskanie alebo pukanie, ktoré pociťujete pod kožou, sa nazýva krepitus a zvyčajne pochádza z vašich kĺbov, ale môže sa vyvinúť aj vo vašich burzách, šľachách alebo iných mäkkých tkanivách.

V závislosti od príčiny môže byť spinálny krepitus:

Krepitus kavitáciou: Počuteľné puknutie alebo prasknutie, ktoré sa môže vyskytnúť pri normálnom pohybe alebo keď sa chrbtica pohybuje blízko jej koncového rozsahu pohybu. Kavitácia sa môže vyskytnúť prirodzene pri cvičení alebo pohybe a môže ju vyvolať zdravotnícky pracovník, ako je chiropraktik alebo osteopatický lekár. Kavitácia je zvyčajne normálna a bezbolestná a zvyčajne nie je dôvodom na obavy.

Artritický krepitus: Pocit cvaknutia, kliknutia alebo hrubého strúhania pri pohybe chrbtice (alebo iných kĺbov), ktorý je zvyčajne spôsobený opotrebovaním kĺbov (osteoartróza).

Krepitus môže naznačovať poranenie kosti alebo mäkkého tkaniva. Niekedy môžete namiesto skutočného zvuku cítiť vibrácie.

Typ zvuku závisí od jeho pôvodu

Zvuky súvisiace s pohybom z vašej chrbtice sa zvyčajne vytvárajú, keď sa predkláňate alebo otáčate chrbticou. Zvuk môže pochádzať z jednej alebo viacerých z nasledujúcich štruktúr:

Fazetové kĺbové puzdro : Kavitácia sa väčšinou vyskytuje v kapsule fazetového kĺbu (kĺb medzi stavcami) a spôsobuje prasknutie alebo puknutie. Tento zvuk vzniká, keď sa tlak vzduchu v kĺbe náhle zmení – čo spôsobí, že sa v kĺbovej tekutine vytvoria a/alebo puknú bubliny. Tento zvuk je podobný zvuku, ktorý vzniká pri praskaní kĺbmi a nie je znakom kĺbového poranenia alebo artritídy.

Fazetový spoj: Keď povrchy fazetového kĺbu zdrsnia a nekĺžu hladko, môžete pocítiť škrípanie. Tento zvuk môže naznačovať poškodenú chrupavku na týchto povrchoch v dôsledku artritídy. Pokročilejšia fazetová artritída môže spôsobiť brúsenie kosti o kosti.

Spojivové tkanivo. Kŕč vo vertebrálnych svaloch, zhrubnutie šliach alebo zrasty v spojivových tkanivách môžu spôsobiť praskanie alebo škrípanie počas pohybu. Spojivové tkanivá môžu tiež produkovať normálne zvuky, keď sa mierne natiahnu a zapadnú späť na miesto (napríklad pri pohybe ramena ). disk. Pohyb fragmentu disku v kĺbe chrbtice môže spôsobiť cvaknutie.

Krepitus sa môže vyskytnúť aj vtedy, keď je pohyb vo vašich fazetách menší (spôsobuje laxnosť) alebo viac (vytvára nestabilitu). Krepitus sa zvyčajne zvyšuje s vekom.

Kedy prasknutie chrbtice môže naznačovať problém

Ak vaša chrbtica vydáva praskavé zvuky, tu je niekoľko rád, ktoré vám pomôžu zistiť, či je zvuk normálny alebo je dôvodom na obavy.

Normálne zvuky kĺbov

Normálne zvuky sú zvyčajne cítiť ako počuteľné prasknutie alebo prasknutie, keď sa pohybujete. Typické charakteristiky normálnych zvukov chrbtových kĺbov sú:

Abnormálne zvuky kĺbov

Abnormálne zvuky kĺbov majú zvyčajne tieto vlastnosti:

Ak máte pochybnosti alebo ak je váš chrbtový zvuk spojený s bolesťou, odporúča sa navštíviť lekára na presnú diagnózu. Prerušované a bezbolestné praskanie je zvyčajne normálne a nie je dôvodom na obavy.