100% garancia originálnych výrobkov SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zadarmo od 80 €

Pochopenie sakroiliitídy: Je to typ artritídy?

Sakroilitída aj artritída končia príponou „itída“, čo znamená zápal. Sakroilitída postihuje sakroiliakálny (SI) kĺb, a hoci nejde o typ artritídy, je spojená so zápalovou artritídou chrbtice.

Aký je rozdiel medzi sakroiliitídou a artritídou?

Sakroiliitída označuje zápal SI kĺbu, ktorý sa nachádza na každej strane krížovej kosti (dolnej časti chrbtice) a spája základňu chrbtice s bedrovou kosťou.

Artritída je termín používaný na opis súboru stavov, ktoré spôsobujú zápal a poškodenie kĺbov.

Väčšina týchto stavov spadá do jednej alebo dvoch kategórií: degeneratívna artritída (ako je osteoartritída) alebo zápalová artritída (ako je reumatoidná artritída). Symptómy väčšiny typov artritídy zahŕňajú tupú a pretrvávajúcu bolesť, ktorá má zvyčajne zákerný alebo postupný nástup, stuhnutosť a opuch v kĺbe.

Vedie sakroilitída k artritíde?

Sakroilitída je často spojená s určitými typmi zápalovej artritídy, ktoré postihujú chrbticu, vrátane ankylozujúcej spondylitídy, psoriatickej artritídy a reumatoidnej artritídy. V týchto prípadoch sa sakroilitída považuje za symptóm základnej artritídy.

Sakroiliitída sa však môže vyskytnúť aj nezávisle bez toho, aby bola spojená s inou formou artritídy.

Bežné neartritické príčiny sakroiliitídy zahŕňajú:

Dlhotrvajúci zápal SI kĺbu môže časom spôsobiť poškodenie kĺbu, čo môže zvýšiť riziko vzniku artritídy.

Je dôležité poznamenať, že nie všetky prípady sakroilitídy vedú k artritíde a vývoj artritídy sa môže líšiť od človeka k človeku. Včasná diagnostika a liečba sakroilitídy môže pomôcť predchádzať alebo spomaliť rozvoj artritídy.

Ak pociťujete príznaky sakroilitídy alebo artritídy, je dôležité porozprávať sa s lekárom vyškoleným v diagnostike a liečbe muskuloskeletálnej bolesti, ktorý vám môže pomôcť určiť základnú príčinu vašich príznakov a vypracovať plán liečby, ktorý je pre vás vhodný.