100% garancia originálnych výrobkov SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zadarmo od 80 €

Pochopenie príčin bolesti kostrče

Coccydynia, bežne nazývaná bolesť kostrče, sa vzťahuje na pretrvávajúcu bolesť na samom spodku chrbtice. Táto bolesť sa môže vyvinúť po priamej traume alebo spontánne bez špecifického vyvolávajúceho faktora. Bolesť zvyčajne trvá týždne až mesiace a môže sa stať vyčerpávajúcou.

Tento blog načrtáva všetko, čo potrebujete vedieť o svojej kostrči, vrátane konkrétnych príčin, symptómov a liečby bolesti kostrče.

Dôležitosť vašej kostrče

Táto trojuholníková kosť na spodnom konci vašej chrbtice sa zvyčajne skladá z 3 až 5 spojených kostných segmentov. Kosť tvorí kĺb s krížovou kosťou hore a má obmedzený pohyb. Primárne funkcie kostrče sú:

Kostrč je dobre inervovaná a pri poranení sa môže stať významným zdrojom bolesti.

5 možných príčin bolesti kostrče.

Bolesť kostrče sa môže vyvinúť z priamej traumy, opakovaného poranenia alebo degenerácie kĺbu (kĺbov) kostrče. Tu je 5 možných príčin bolesti kostrče:

1. Pomliaždenie kostrče, zlomenina alebo dislokácia

K poškodeniu kostných segmentov alebo väzov kostrče môže dôjsť v dôsledku:

2. Anatomické zmeny v kostrči

Normálna kostrč je zvyčajne naklonená mierne dopredu. Ak sa táto poloha zmení v dôsledku anatomických variácií, kostrč môže:

3. Ostrohy kostrčovej kosti

Zhrubnutá alebo prerastená kosť (kostné ostrohy) v blízkosti špičky vašej kostrče môže zmeniť jej dĺžku a/alebo normálne zauhlenie. Keď sedíte vzpriamene a/alebo sa nakláňate dozadu, kostná ostroha (ostrohy) môže zvierať kožu a spodné tkanivá, čo spôsobuje bolesť.

4. Coccygeal artritis

V kĺboch kostrče sa môže v dôsledku opotrebovania vyvinúť degeneratívna artritída (osteoartritída), čo vedie k bolestiam kostrče.

5. Infekcie a nádory kostrče

Hoci sú zriedkavé, nádory alebo infekcie môžu postihnúť kostrč a spôsobiť bolesť. Chondroma, malígny kostný nádor, má tendenciu sa vyskytovať v oblasti kostrče. Osteomyelitída, spinálna infekcia, môže postihnúť kostrč u jedincov, ktorí majú zdravotné ťažkosti, ako je imunodeficiencia, sepsa alebo predchádzajúca operácia kostrče.

Hyperaktivita svalov panvového dna môže tiež prispieť k bolestiam kostrče alebo ich zvýšiť. Problémy s kostrčou spôsobujú, že sedenie je bolestivé.

Poranenia kostrče majú zvyčajne klasické príznaky. V závislosti od príčiny a závažnosti môže byť bolesť z poranenej kostrče mierna až závažná a môže sa pohybovať od tupej bolesti po ostrú, bodavú bolesť.

Tri jedinečné príznaky poranenia kostrče zahŕňajú:

Tipy na zmiernenie bolesti kostrče

Bolesť kostrče sa zvyčajne vylieči sama. Bolesť kostrče môžete zvládnuť doma:

Ak sa bolesť vašej kostrče nezníži týmito opatreniami, poraďte sa s lekárom, ktorý vám poskytne presnejšie diagnostické vyšetrenie a lekárske ošetrenie. Lekár môže odporučiť injekcie steroidov alebo nervových blokov, manipuláciu s kostrčou a / alebo fyzickú terapiu panvového dna na zvládnutie bolestí kostrče. V zriedkavých prípadoch a v závislosti od príčiny sa môže odporučiť chirurgické odstránenie kostrče (coccygektómia).