100% garancia originálnych výrobkov SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zadarmo od 80 €

Operácia pri bolesti dolnej časti chrbta

Chirurgickú liečbu je môžné zvážiť pri silnej bolesti dolnej časti chrbta, ktorá sa nezlepší ani po 6 až 12-týždňovom priebehu nechirurgickej liečby. O operácii chrbta je takmer vždy rozhodnutie na pacientovi a len v zriedkavých situáciách sa pri bolestiach krížov vykoná okamžitá operácia.

Niektoré faktory, ktoré je potrebné zvážiť pred operáciou chrbta

Schopnosť fungovať

Ak je možné dokončiť aktivity každodenného života so zvládnuteľnou úrovňou bolesti a ak bolesť neprerušuje spánok alebo aktivitu, zvyčajne sa odporúča nechirurgická liečba. Operácia sa odporúča skôr, ak má pacient výrazne obmedzenú schopnosť fungovať v každodennom živote.

Liečebný proces a životný štýl

Chirurgická verzus nechirurgická starostlivosť si vyžaduje rôzne stupne časovej angažovanosti. Je dôležité zvážiť, ako proces hojenia po operácii ovplyvní pacienta v porovnaní s pokračujúcou nechirurgickou starostlivosťou.

Typ chirurgického zákroku

Niektoré operácie sú podstatne invazívnejšie ako iné a zahŕňajú dlhšie obdobia hojenia, viac či menej výraznú bolesť počas zotavovania a rôzne hospitalizácie. S modernými chirurgickými prístupmi a skúseným chirurgom je dnes možné mnohé typy operácií chrbtice robiť ambulantne s kratším obdobím rekonvalescencie.

Mentálne zdravie

Niekoľko štúdií naznačilo, že duševná a emocionálna pohoda má pozitívny vzťah k zlepšeniu a spokojnosti po operácii. Napríklad pacienti, ktorí sa cítia viac pod kontrolou svojho zdravia, uvádzajú po operácii pozitívnejšie zotavenie a výsledok. Pochopenie toho, ako pacient pravdepodobne bude reagovať na operáciu, môže pomôcť pri efektívnejšej pooperačnej starostlivosti.

Operácia chrbtice sa zvyčajne neodporúča pri miernych až stredne ťažkých bolestiach chrbta alebo pri bolestiach, ktoré trvajú menej ako 6 až 12 týždňov. Okrem toho operácia chrbta nie je možná, ak príčina bolesti nie je zistiteľná pomocou zobrazovacích testov.

Dekompresné operácie

Dekompresná operácia odstráni všetko, čo tlačí na nervový koreň z chrbtice, čo môže zahŕňať herniovanú časť disku alebo kostnú ostrohu. Existujú dva primárne typy dekompresie bolesti dolnej časti chrbta.

Dekompresná operácia môže byť vykonaná otvorenými alebo minimálne invazívnymi technikami s relatívne malými rezmi a minimálnym nepohodlím a zotavením sa pred návratom do práce alebo inej činnosti. Množstvo týchto procedúr sa teraz robí ako jednodňová chirurgia alebo s jedným prenocovaním.

Možnosti lumbálnej spinálnej fúzie

Odstránenie mäkkých tkanív medzi dvoma alebo viacerými susednými stavcovými kosťami a ich nahradenie kosťou alebo kovom sa nazýva fúzna operácia. Tento postup umožňuje kostiam rásť spolu v priebehu času - zvyčajne 6 až 12 mesiacov - a spojiť sa do jednej dlhej kosti, aby sa stabilizoval a eliminoval pohyb v týchto segmentoch chrbtice.

V bedrovej chrbtici môže byť fúzia vykonaná zozadu (zadný prístup), spredu (predný prístup), zboku (laterálny prístup) alebo kombinovane. Moderné techniky, implantáty, navigácia a biologiká urobili operáciu predvídateľnejšou s ľahším zotavením a návratom k bežnej činnosti a práci.

Medzi najspoľahlivejšie indikácie lumbálnej spinálnej fúzie patrí spondylolistéza, zlomenina, nestabilita, deformácia, degeneratívne ochorenie platničiek a stenóza. Pri bolestiach dolnej časti chrbta spôsobenej dysfunkciou sakroiliakálneho kĺbu je možnosťou fúzie sakroiliakálneho kĺbu. Nádory a infekcie sa tiež liečia fúznou chirurgiou, ale tieto stavy sú oveľa menej časté.

Ďalšie chirurgické možnosti

Niektoré novšie chirurgické možnosti, ktoré sa používajú v niektorých prípadoch bolesti dolnej časti chrbta, zahŕňajú:

Pooperačná starostlivosť po chirurgickej liečbe dolnej časti chrbta

Obdobie zotavenia po operácii krížov závisí od mnohých faktorov vrátane stavu pacienta pred operáciou, rozsahu operácie a zručností a skúseností chirurga. Napríklad:

Fyzikálna terapia sa zvyčajne predpisuje na obnovenie sily, rozsahu pohybu a na podporu hojenia. Pacientom sa tiež bežne predpisujú lieky proti bolesti alebo svalové relaxanciá a niektorým pacientom sa môže odporučiť, aby na uľahčenie procesu hojenia používali chrbtovú ortézu alebo špeciálne postele, sprchové stoličky alebo podporné vankúše.

Pacientom v rekonvalescencii sa zvyčajne odporúča, aby si dopriali krátky odpočinok, kým sa chrbtica a okolité tkanivá uzdravia. Väčšina pacientov má v práci krátke voľno – niekoľko týždňov až niekoľko mesiacov – aby sa vyhli nadmernému namáhaniu štruktúr chrbtice.

Pred každou operáciou je potrebné zvážiť pozitíva a negatíva zákroku a či boli vyčerpané všetky nechirurgické možnosti.