100% garancia originálnych výrobkov SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zadarmo od 80 €

Mýty o bolestia chrbta a problémoch s chrbtom

Skúsenosti s bolesťou chrbta môžu byť zložité. Mnohé problémy s chrbtom sa ťažko diagnostikujú a zvyčajne zahŕňajú širokú škálu možností liečby s rôznymi rizikami a výhodami. Existuje tiež veľa mýtov a mylných predstáv o bolestiach chrbta a niektoré nedorozumenia môžu viesť k škodlivým stratégiám zvládania bolestí a predlžujú dobu zotavenia.

V presvedčení, že kvalitná edukácia o rôznych problémoch s chrbtom môže byť účinným doplnkom k správnej liečbe, tento článok vysvetľuje množstvo bežnejších mylných predstáv o problémoch s chrbtom – všeobecné mýty, mýty o diagnóze a príčinách bolestí chrbtice.

Mýtus: Bolesť chrbta môže mať za následok paralýzu

Pravda: Chrbticové štruktúry sú zvyčajne silné a odolné a majú vynikajúce samoliečebné schopnosti, keď sú primerane ošetrené. Bežné príčiny bolesti chrbta sú často problémy v kostných tkanivách, ako je zlomenina chrbtice alebo poškodenie mäkkých tkanív, ako sú svaly, väzy, nervové korene alebo platničky.

Aby došlo k ochrnutiu, musia byť citlivé vnútorné štruktúry chrbtice, ako je miecha alebo cauda equina (skupina miechových nervov, ktoré zostupujú z miechy), ovplyvnené do takej miery, aby bol nervový prenos zmyslových a motorických signálov narušený, znížený alebo stratený. Tento jav je zriedkavý, pretože:

Symptómy paralýzy bolesti chrbta často naznačujú syndróm cauda equina, zriedkavý stav, keď sú nervy cauda equina stlačené. Typické príznaky zahŕňajú necitlivosť v oblasti genitálií a slabín a neznesiteľnú bolesť nôh. Ak sa lieči rýchlo, do 24 až 48 hodín, symptómy sa môžu zmierniť a možno sa vyhnúť trvalému poškodeniu nervov. Syndróm Cauda equina sa zvyčajne vyskytuje v dôsledku kompresie miechy z bedrovej herniácie disku a postihuje 1 z 30 000 až 100 000 ľudí ročne.

Mýtus: Bolesť chrbta je vždy spôsobená zranením

Pravda: Prevažná väčšina problémov s chrbtom sa vyvíja v priebehu času a môže byť spôsobená opotrebovaním z opakujúcich sa traumy alebo nespravneho držania tela. Naproti tomu poranenie chrbta sa zvyčajne popisuje ako jednorazová udalosť a môže k nemu dôjsť pri zrážke motorového vozidla, nesprávnej technike zdvíhania alebo páde zo schodov.

Riziko vzniku bolesti chrbta v dôsledku zranenia je zvyčajne vyššie u jedincov, ktorí majú v zlom stave tkanivá alebo ktorí majú základné ochorenie, ako je hernia platnička, ktorá môže náhle herniovať, čo spôsobí zvýraznenie symptómov.

Akýkoľvek nový vývoj bolesti chrbta po traume, ako je športové zranenie alebo pád, by sa mal vyhodnotiť.

Mýtus: Silná bolesť chrbta naznačuje vážny problém

Pravda: Keď bolí dolná časť chrbta, príznaky sa môžu pohybovať od miernych až po závažné. Tieto symptómy môžu naznačovať menší, liečiteľný a/alebo samoobmedzujúci problém, ako napríklad stiahnutý zadný sval alebo príliš natiahnuté väzivo, alebo viac oslabujúci stav, ktorý postihuje miechové nervy a/alebo platničky.

Povaha a závažnosť symptómov sa zvyčajne líši od jednej osoby k druhej. Zatiaľ čo natiahnutý sval v dolnej časti chrbta môže spôsobiť intenzívne vzplanutie bolesti, čo spôsobí, že ľudia skončia na pohotovosti, vážne herniovaný disk môže byť v tesnej blízkosti miechového nervu a napriek tomu nevyvoláva žiadne príznaky.

Mýtus: Bolesť chrbta nesúvisí s genetikou

Pravda: Rovnako ako farba vlasov alebo očí, výskum naznačuje, že špecifické zmeny v tkanivách dolnej časti chrbta, vrátane zmien v biochemických, metabolických a funkčných schopnostiach, môžu súvisieť s genetikou. Tieto zmeny sa väčšinou zobrazujú ako :

Tieto zmeny sú zvyčajne diagnostikované ako bedrové degeneratívne ochorenie disku alebo osteoartróza chrbtice a môžu byť zdedené až u 80 % ľudí s týmito ochoreniami.

Mýtus: Ak sa nenájde žiadny špecifický problém s chrbtom, bolesť musí byť psychologická

Pravda: Kvôli zložitej štruktúre chrbtice a jemným tkanivám mnohé prípady bolesti chrbta nemusia mať špecifickú štrukturálnu diagnózu alebo jednoduchú liečbu. Bolesť je však stále skutočná.

Typicky neexistuje jediný test na zistenie základnej príčiny bolesti chrbta a lekári môžu na určenie problému dolnej časti chrbta použiť kombináciu klinických a lekárskych zobrazovacích testov. Maskujúce symptómy, ako napríklad bolesť spôsobená syndrómom piriformis alebo dysfunkcia sakroiliakálneho kĺbu, môžu sťažiť diagnostiku.

Pri pretrvávajúcich alebo súvisiacich bolestiach chrbta sa odporúča konzultovať s kvalifikovaným odborníkom na chrbticu, aby sa vylúčili vážne problémy, ako je nádor alebo infekcia.