100% garancia originálnych výrobkov SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zadarmo od 80 €

Každodenné aktivity na zmiernenie ischiasu (zápal sedacieho nervu)

Úprava polohy a pohybových aktivít môžu pomôcť kontrolovať bolesť spôsobenú dráždením ischiasu tým, že uvoľní tlak na nervy a mäkké tkanivá v dolnej časti chrbta. Tieto úpravy môžu tiež pomôcť zabrániť opätovnému výskytu bolesti.

Posturálne zmeny

Spráne držanie tela vytvára normálnu rovnováhu a uvoľňuje napätie v tele. Pri dlhodobom používaní nesprávneho držania tela môže vzniknúť ischias. Dôsledné udržiavanie dobrého držania tela môže pomôcť predchádzať podráždeniu sedacieho nervu, uvoľniť napäté svaly a zlepšiť fungovanie dolnej časti tela.

Státie

Státie je aktívny proces. Je dôležité rovnomerne rozložiť váhu medzi obe chodidlá, ktoré by mali byť od seba vzdialené na šírku bedier. Kolená musia byť mierne zaoblené, aby sa zapojili stehenné svaly a zabránilo sa zablokovaniu kolena. Chrbtica musí byť prirodzene zakrivená. Hlava v neutrálnej polohe, pozor na časté predsadenie hlavy a z toho vyplývajúce preťaženie chrbtice.

Chôdza

Bežná chôdza sa zvyčajne odporúča ako súčasť akéhokoľvek programu na úľavu od bolesti ischiasu. Je dôležité kráčať tak, že jemne dopadnete na pätu chodidla a potom sa presuniete cez chodidlo smerom k palcu, aby ste sa odtlačili. Tento proces umožňuje rovnomerné rozloženie hmotnosti na chodidlo pri robení kroku. Pri každom kroku musí byť chrbtica prirodzene zakrivená a jemná rotácia chrbtice musí byť dosiahnutá pohybom protiľahlej ruky dopredu. Ramená musia byť uvoľnené s hlavou v neutrálnej polohe.

Ohýbanie a zdvíhanie

Správna technika zdvíhania môže zabrániť zraneniu svalov, kĺbov a / alebo disku v dolnej časti chrbta. Pri zdvíhaní predmetu zo zeme sa odporúča spraviť drep pred predmetom pokrčením kolien, bez ohýbania chrbta, chrbát je rovný. Chrbtica je tým pádom spevnená. Predmet musí byť po zdvihnutí držaný v blízkosti hrudníka a zároveň narovnať kolená, aby ste sa postavili. Počas procesu je dôležité vdychovať a vydychovať (pri vstavaní je vhodný výdych), aby sa zapojili svaly jadra. Správna technika zdvíhania môže zabrániť zraneniu svalov, kĺbov a/alebo platničiek.

Sedenie

Dlhodobé sedenie môže zaťažiť dolné platničky chrbtice, čo môže viesť až k herniácii. Aby sa minimalizovalo namáhanie sedacieho nervu počas sedenia, odporúča sa sedieť rovno s ramenami smerujúcimi dozadu a lopatkami dole. Nohy musia byť od seba vzdialené na šírku bedier a chodidlá musia byť položené na podlahe. Chrbtica musí sledovať svoju prirodzenú krivku a na podopretie krížov možno použiť malý vankúšik alebo zrolovaný uterák.

Zápalu sedacieho nervu „ z peňaženky“ alebo bolesti sedacieho nervu, ktoré sa vyskytujú pri sedení na peňaženke, sa dá predísť tým, že peňaženku alebo iné predmety ponecháte mimo zadného vrecka nohavíc.

Spanie

Správna poloha pri spánku môže pomôcť zabrániť krúteniu chrbtice alebo nesprávnej polohe panvy. Počas spánku na boku vankúš umiestnený medzi kolená pomáha zmierniť napätie v bedrách. Keď spíte na chrbte, umiestnenie vankúša pod kolená pomáha zmierniť napätie v dolnej časti chrbta.

Udržať správne držanie tela zvyčajne vyžaduje menej úsilia ako nesprávne držanie tela. Prechod zo zvyčajného nesprávneho držania tela si môže vyžadovať čas a neustálu pozornosť.

Zostať aktívny

Keď sa objaví bolesť spôsobená zápalom sedacieho nervu, odporúča sa zostať aktívny a pokračovať v každodenných aktivitách podľa tolerancie. Nie je vhodné vykonávať činnosti cez bolesť. Zatiaľ čo pokoj na lôžku môže poskytnúť dočasnú úľavu od symptómov a odporúča sa len v akútnych fázach ochorenia, zvyčajne nepomôže rýchlejšiemu alebo dlhodobému zotaveniu. Vykonávanie jednoduchých strečingov a kĺbových pohybov v oblasti panvz a dolnej čati chrbta môže tiež pomôcť zmierniť bolesť sedacieho nervu tým, že sa uvoľnia pevné tkanivá a zlepší prietok krvi do tejto oblasti.

Symptómy ischiasu sa zvyčajne dajú dobre zvládnuť nechirurgickou liečbou. V prípade akýchkoľvek súvisiacich symptómov je najlepšie poradiť sa s lekárom o diagnóze a pláne liečby, ktorý rieši základnú príčinu symptómov.

Ak sa príznaky ischias zhoršia alebo ak dôjde k zníženej kontrole čriev a/alebo močového mechúra, ťažkej svalovej slabosti alebo slabosti pri zdvíhaní chodidla (klesaní nohy), je dôležité urýchlene konzultovať s lekárom. Takéto príznaky môžu naznačovať vážne zdravotné stavy, ako je syndróm cauda equina alebo nádory chrbtice, ktoré si vyžadujú okamžitú liečbu.