100% garancia originálnych výrobkov SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zadarmo od 80 €

Degeneratívne ochorenie platničiek krčnej chrbtice

Cervikálne degeneratívne ochorenie platničiek je častou príčinou bolesti krku a vyžarujúcej bolesti do paže. Vyvíja sa, keď sa jedna alebo viacero platničiek v krčnej chrbtici začne rozpadať v dôsledku opotrebovania.

Môže existovať genetická zložka, ktorá predisponuje niektorých ľudí k rýchlejšiemu opotrebovaniu. Rozvoj degeneratívnych zmien môže tiež urýchliť a niekedy spôsobiť aj poranenie.

Ako môžu cervikálne platničky degenerovať

Normálne existuje šesť gélových krčných diskov (jeden medzi stavcami krčnej chrbtice), ktoré absorbujú nárazy a zabraňujú vzájomnému treniu kostí stavcov pri pohybe krku.

Každý disk sa skladá z pevnej, ale flexibilnej vonkajšej vrstvy tkaných vlákien chrupavky, nazývaných anulus fibrosus. Vo vnútri prstenca fibrosus je mäkké vnútro vyplnené mukoproteínovým gélom nazývaným nucleus pulposus. Jadro dáva disku jeho schopnosť tlmiť nárazy.

U detí sú disky asi 85% z vody. Disky začnú počas procesu starnutia prirodzene strácať hydratáciu. Podľa niektorých odhadov obsah vody v disku zvyčajne klesá na 70 % vo veku 70 rokov, ale u niektorých ľudí môže disk stratiť hydratáciu oveľa rýchlejšie.

Keď disk stráca hydratáciu, ponúka menej odpruženia a stáva sa náchylnejším na praskliny a trhliny. Disk nie je schopný skutočne sa opraviť, pretože nemá priamy prísun krvi (namiesto toho dostáva živiny a metabolity difúziou so susednými stavcami cez chrupavé koncové platničky). Trhlina v platničke sa ako taká nezahojí alebo sa vytvorí slabšie zjazvené tkanivo, ktoré má potenciál sa znova zlomiť.

Priebeh cervikálneho degeneratívneho ochorenia disku

Cervikálne degeneratívne ochorenie platničiek nie je technicky choroba, ale skôr popis degeneratívneho procesu, ktorým prechádzajú platničky umiestnené v krčnej chrbtici. V podstate u všetkých ľudí, ktorí žijú dostatočne dlho, sa vyvinú degenerované platničky.

Štúdie ukazujú, že mnoho dospelých nemá žiadne príznaky súvisiace s degeneratívnym ochorením platničiek, aj keď vysoké percento týchto dospelých stále vykazuje známky degenerácie platničky na MRI niekde na chrbtici. Jedna štúdia zistila, že približne polovica ľudí začne vykazovať nejaké známky degenerácie platničky na MRI už vo veku 20 rokov. Ďalšia štúdia zistila, že približne 75 % ľudí mladších ako 50 rokov má degeneráciu platničky, zatiaľ čo viac ako 90 % ľudí nad 50 rokov má degenráciu platničky.

Keď sa degeneratívne ochorenie platničiek vyvinie v krčnej chrbtici, môže sa vyskytnúť v ktoromkoľvek z krčných platničiek, ale je o niečo pravdepodobnejšie, že sa vyskytne na úrovni C5-C6.

V prípadoch, keď cervikálne degeneratívne ochorenie platničiek spôsobuje bolesť, môže sa to stať rôznymi spôsobmi. V niektorých prípadoch môže byť samotný disk bolestivý. Ľudia s väčšou pravdepodobnosťou zažijú tento typ diskogénnej bolesti vo veku 30, 40 alebo 50 rokov.

Keď sa symptómy cervikálneho degeneratívneho ochorenia disku stanú chronickými, bolesť a/alebo symptómy pravdepodobne súvisia so stavmi spojenými s degeneráciou disku, ako je herniovaný disk, osteoartritída alebo spinálna stenóza. V závislosti od príčiny môže byť bolesť dočasná alebo sa môže stať chronickou. Aby sme uviedli príklad, bolesť z herniovaného disku pravdepodobne zmizne sama o sebe ( záleží od miery poškodenia), ale bolesť z osteoartritídy môže vyžadovať liečbu na chronickom základe.

Rizikové faktory cervikálneho degeneratívneho ochorenia disku

Zatiaľ čo takmer každý časom dostane cervikálne degeneratívne ochorenie platničiek s vekom, existujú niektoré faktory, ktoré môžu zvýšiť pravdepodobnosť, že sa rozvinie skôr a/alebo sa stane symptomatickým. Tieto rizikové faktory môžu zahŕňať: