100% garancia originálnych výrobkov SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zadarmo od 80 €

Cvičenie a bolesti chrbta

Pre zmiernenie bolestí chrbta a rehabilitáciu chrbtice sú takmer vždy potrebné cvičenia na chrbát. Riadený, postupný cvičebný program prispôsobený na jednotlivca je zvyčajne ten najúčinnejší.

Zatiaľ čo našou typickou reakciou na bolesť chrbta je šetrenie sa – teda buď zostaneme v posteli, alebo prinajmenšom prestaneme s namáhavou aktivitou, tak odpočinok dlhší ako jeden alebo dva dní môže naše uzdravenie naopak spomaliť a zhoršiť pociťovanú bolesť.

Výhody cvičenia

Keď sa tieto cvičenia na úľavu od bolesti chrbta vykonávajú kontrolovaným, progresívnym spôsobom, tak majú pre nás viacero výhod, vrátane:

Vyvážené cvičenie by malo zahŕňať kombináciu strečingu, a posilňovania, ako aj aerobických cvičení, ktoré zvyšujú náš srdečný tep.

Cvičenie ako predpis na bolesť chrbta

Ak chceme aby bolo cvičenie chrbta afektívne, tak by sme mali precvičovať celé telo, hoci sme zameraný len na chrbát. Cvičenie si môžeme predstaviť ako ďalší liek na predpis: Kvalifikovaný zdravotnícky personál nám prispôsobí cvičenie na základe rôznych faktorov. Tieto faktor zvyčajne zahŕňajú:

Udržiavanie cvičebného programu v priebehu času

Dodržiavanie cvičenia je jedným z najdôležitejších faktorov dlhodobej úľavy od bolesti. Avšak udržiavanie pravidelného cvičenia môže byť pre množstvo príčin dosť zložité, zahŕňajúc do toho zhoršovanie sa bolesti s pretrvávajúcou fyzickou aktivitou, ekonomickými ťažkosťami a slabou motiváciou. V jednej štúdii sa za najčastejší dôvod pre nedodržiavanie cvičenia uvádza zvýšená bolesť vyvolaná fyzickou aktivitou. Ak je to tento prípad, tak cvičebný terapeut môže do hlavných cieľov cvičebného programu zahrnúť zníženie bolesti a jej manažovanie.

U dodržiavania cvičenia zohrávajú úlohu aj osobné preferencie, napr. ak je bežné rutinné cvičenie príliš bolestivé, alebo si ho neužívame, tak je pravdepodobnejšie, že nebude vykonávané dosť pravidelne na to aby bolo účinné.