100% garancia originálnych výrobkov SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zadarmo od 80 €

Čo vám hovorí spazmus na chrbte?

Spazmy na vašom chrbte sa môžu pohybovať od menšieho nepohodlia a stuhnutosti až po ostrú, silnú bolesť a svalové napätie, ktoré bráni normálnym pohybom chrbta. Váš chrbát vám môže povedať, aby ste sa vyhli určitej aktivite, alebo to môže byť varovanie pred závažnejším problémom v chrbtici.

Príčiny vzniku spazmu

Prvým krokom k pochopeniu toho, čo vám hovorí spazmus, je navštíviť lekára a získať presnú diagnózu. Vo všeobecnosti sa väčšina spazmov na chrbte vyskytuje z nasledujúcich dôvodov:

Ak sa spazmus nezlepší do 1 až 2 týždňov, alebo časom prichádza a odchádza v tej istej oblasti chrbta, môžete mať základný anatomický problém v chrbtici. Niektoré príklady základných problémov, ktoré by mohli spôsobiť spazmus vášho chrbta, zahŕňajú:

Keď sú tieto alebo iné základné anatomické problémy prítomné v chrbtici, svalové kŕče sa pravdepodobne budú neustále opakovať v dôsledku prebiehajúceho zápalu alebo nestability. Je dôležité vyhľadať lekársku pomoc na liečbu základnej príčiny vašich príznakov, a nie len na liečbu symptómov.

Prvá pomoc pri bolestivých kŕčoch chrbtových svalov

Keď sa váš chrbát dostane do kŕčov, počiatočným cieľom liečby je uvoľniť sval a tým zmierniť bolesť. Niektoré účinné liečby zahŕňajú:

Krátke obdobie odpočinku

Bolestivý spazmus na chrbte môže sťažiť vykonávanie každodenných činností alebo dokonca pohyb. Ignorovanie bolesti môže viesť k ďalšiemu zraneniu a oneskoreniu zotavenia. Namiesto toho, aby ste sa snažili pretlačiť bolesť, dajte jej pokoj. Zostaňte napríklad celý deň doma a oddychujte. Nezabudnite sa hýbať podľa tolerancie, napríklad na krátke prechádzky. Dlhodobá nečinnosť môže stuhnúť vaše svaly a viesť k väčšej bolesti. Vo všeobecnosti je chôdza šetrná k vášmu chrbtu a podporuje prietok krvi, čo následne pomáha urýchliť proces hojenia. V niektorých prípadoch však nerovný terén alebo chôdza smerom dolu alebo do kopca môže zhoršiť základnú príčinu svalových spazmov. Ak k tomu dôjde, venujte veľkú pozornosť tomu, ktorý aspekt zhoršuje symptómy a snažte sa tomu vyhnúť, ak je to možné.

Liečba chladom

Prikladanie ľadu zabaleného v handre alebo uteráku, prípadne studený obklad na bolestivú časť chrbta je ďalším spôsobom, ako pomôcť zmierniť akútne vzplanutie bolesti. Vo všeobecnosti platí, že terapia chladom pomôže znížiť lokálny zápal, čo následne prispieva k úľave od bolesti. Môžete použiť komerčný ľadový balíček alebo si ho vyrobiť sami. Chladovú terapiu možno aplikovať 15 alebo 20 minút, potom doprajte pokožke pár hodín oddychu pred ďalšou aplikáciou.

Tepelná terapia

Aplikácia teplého zábalu alebo vyhrievacej podložky na postihnutú oblasť môže priniesť zvýšený prietok krvi a upokojujúcu úľavu od bolesti. Rovnako ako pri chladovej terapii obmedzte aplikáciu tepelnej terapie na 15 alebo 20 minút naraz. Medzi jednotlivými aplikáciami nechajte svojej pokožke aspoň pár hodín času na zotavenie. Ak používate komerčnú vyhrievaciu podložku, pozorne dodržujte jej smer.

Pohodlná naklonená poloha

Keď odpočívate, môžete znížiť stres v dolnej časti chrbta tak, že si ľahnete na chrbát do postele s hornou časťou tela podopretou v miernom sklone a vankúšom podopretým pod kolenami. Skúste tiež sedieť v naklonenej stoličke s podoprenými nohami a mierne pokrčenými kolenami.

Voľne predajné lieky proti bolesti

Nesteroidné protizápalové lieky môžu pomôcť znížiť zápal a bolesť.Pred použitím si pozorne prečítajte a dodržiavajte informácie v príbalovom letáku.

Svalové relaxanty

Ide o lieky na predpis, ktoré nie sú priamo zamerané na svaly; skôr majú celkový relaxačný účinok na vaše telo. Svalové relaxanciá sa zvyčajne predpisujú iba vtedy, ak je bolesť intenzívna, o ktorej sa predpokladá, že pramení zo svalového spazmu (aspoň čiastočne) a iné liečby (ako sú opísané vyššie) neposkytli dostatočnú úľavu. Vzhľadom na riziko závažných vedľajších účinkov sa svalové relaxanciá používajú len krátkodobo. Niektoré vedľajšie účinky môžu zahŕňať závraty, ospalosť, skrátený reakčný čas a iné. Vedenie vozidla pod vplyvom svalových relaxancií nie je povolené.

Po odznení akútnej bolesti spôsobenej spazmom môže váš lekár alebo fyzioterapeut navrhnúť fyzikálnu terapiu. Kontrolovaný, progresívny cvičebný program, ktorý je prispôsobený vašim potrebám, môže pomôcť znížiť alebo sa vyhnúť budúcim vzplanutiam bolesti chrbta.