100% garancia originálnych výrobkov SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zadarmo od 80 €

Čo spôsobuje bolesť krku a ramien?

Keď sa bolesť krku a bolesť ramena vyskytujú súčasne, niektorí ľudia môžu považovať bolesť krku za viac znepokojujúcu. Pre iných môže byť bolesť ramena bolestivejšia alebo môže obmedzovať viac aktivít. V závislosti od príčiny bolesti je tiež možné, že bolesť krku a ramena sa pri rôznych aktivitách strieda v intenzite.

Nižšie sú uvedené niektoré z možných príčin bolesti krku a ramien, ktoré sa môžu objaviť súčasne.

Časté príčiny bolesti krku a ramien

Niektoré z bežnejších príčin bolesti krku a ramien zahŕňajú:

Hernia disku v krčnej chrbtici

Keď sa pevná vonkajšia vrstva cervikálneho disku (annulus fibrosus) roztrhne alebo čiastočne roztrhne a mäkká vnútorná vrstva (nucleus pulposus) začne vytekať von, blízky nervový koreň sa môže zapáliť a bolieť. Ak dôjde k herniácii disku v dolnej krčnej chrbtici, bolesť krku môže sprevádzať radikulárna bolesť v oblasti lopatky.

Cervikálna spondylóza

Degenerácia v krčnej chrbtici, tiež nazývaná cervikálna spondylóza, môže zahŕňať cervikálnu osteoartritídu, cervikálne degeneratívne ochorenie platničiek a iné stavy opotrebovania chrbtice. Keď sa chrbtica časom začína degenerovať s vekom, jeden alebo viac medzistavcových otvorov (kostné otvory, kde miechové nervy vychádzajú z miechového kanála) sa môžu zmenšiť- to sa nazýva foraminálna stenóza. Pri menšom priestore sa miechový nerv môže stlačiť alebo zapáliť, čo spôsobí, že bolesť vyžaruje z krku nadol do ramena.

Napätie svalov

S krkom a ramenom je spojených niekoľko svalov, ako napríklad levator scapulae a trapezius. Keď sa jeden z týchto svalov napne, môžete pocítiť bolesť a stuhnutosť krku aj ramena. Dokonca aj v prípadoch, keď sa svalové napätie vyvinie iba v krku alebo ramene, bolesť sa môže týkať blízkej oblasti tela.

Niekedy môže mať bolesť krku a ramien viac ako jednu príčinu. Napríklad traumatické zranenie, ako je zrážka s autom alebo pád z rebríka, môže spôsobiť herniáciu platničky, zlomeninu a svalové napätie, čo všetko prispieva k bolestiam krku a ramien.

Iné príčiny bolesti krku a ramien

Niektoré menej časté príčiny bolesti krku a ramien môžu zahŕňať:

Syndróm hrudného výtoku

Tento stav nastáva, keď sa nervy a/alebo krvné cievy stlačia v hrudnom vývode (malá oblasť medzi horným rebrom a kľúčnou kosťou). Syndróm hrudného výtoku najčastejšie spôsobuje bolesť, brnenie, necitlivosť alebo slabosť v ramene a/alebo paži. Môže byť tiež sprevádzaná bolesťou krku. Keď je syndróm výtoku hrudníka spôsobený stlačenými krvnými cievami, bolesť krku môže byť horúca alebo studená v dôsledku zlého obehu. Keď sú nervy stlačené, v krku môže byť cítiť brnenie alebo necitlivosť.

Brachiálna neuritída

Keď dôjde k zápalu alebo poškodeniu v brachiálnom plexe - skupine nervov, ktoré prechádzajú cez rameno z dolnej časti krku a hornej časti chrbta - nazýva sa to brachiálna neuritída. Tento stav sa zvyčajne začína náhle, napríklad ostrou bolesťou alebo bolesťou podobnou elektrickému šoku. Zatiaľ čo bolesť brachiálnej neuritídy je zvyčajne pociťovaná na jednej strane tela v ramene alebo paži, môže sa cítiť aj na krku. Mravčenie, necitlivosť a/alebo slabosť sa môžu dostať aj do ramena, paže alebo ruky.

Syndróm cervikálnej myofasciálnej bolesti

Tento stav neznámej príčiny zahŕňa bolestivé spúšťacie body v krčných svaloch a fascii (spojivových tkanivách). Keď je stlačený spúšťací bod na krku, môže to preniesť bolesť do ramena alebo iných blízkych oblastí.

Ramenná artróza

Rozpad ochrannej chrupavky v ramennom kĺbe môže viesť k bolesti a zápalu. Degeneratívne zmeny v ramennom kĺbe môžu tiež spôsobiť kompresiu nervov, ktorá vyžaruje bolesť až do krku.

Fibromyalgia

Tento syndróm zvyčajne zahŕňa rozšírenú bolesť, únavu, citlivé body a bežne koexistuje s problémami duševného zdravia, ako je depresia alebo úzkosť. Myofasciálna bolesť je často spojená so spúšťacími bodmi, ktoré môžu byť prítomné v rôznych častiach tela, najmä na krku a ramenách. Spúšťacie body môžu byť citlivé alebo napäté a pri stlačení môžu odkazovať bolesť na blízke oblasti.

Existuje mnoho ďalších príčin bolesti krku a ramien. Pri akejkoľvek bolesti krku alebo ramena, ktorá pretrváva dlhšie ako týždeň alebo dva, navštívte lekára. Ak je bolesť sprevádzaná akýmikoľvek nepríjemnými znakmi alebo príznakmi, ako je slabosť, necitlivosť, závraty, nevoľnosť alebo problémy s koordináciou, okamžite vyhľadajte lekársku pomoc.