100% garancia originálnych výrobkov SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zadarmo od 80 €

Čo je to spinálna stenóza?

V medicínskej oblasti stenóza znamená neobvyklé zúženie telového kanála. Ak sa to spojí so slovom spinálna, tak to definuje zúženie kostného kanála, v ktorom sa nachádzajú nervy chrbtice, alebo miecha. Niektorí ľudia sa narodia s vrodenou formou spinálnej stenózy, no u väčšiny sa spinálna stenóza vyvinie ako súčasť degeneratívnej špirály. Malé množstvo ľudí zúžením kostného kanála nepociťuje žiaden diskonfort, no pozvoľným starnutím nakoniec pocítia vyžarujúcu bolesť, slabosť a/alebo znecitlivenie spôsobené stlačením nervov alebo samotnej miechy.

Zatiaľ čo zúženie sa môže vyskytnúť v rôznych častiach chrbtice, tak príznaky stlačenia nervov sú zvyčajne podobné. To je dôvod prečo špecialisti často krát vykonávajú testovanie, aby zistili príčinu a miesto daného zúženia.

Lumbálna vs cervikálna stenóza

V dolnej časti chrbtice sa vyvinie lumbálna(bedrová) stenóza, zatiaľ čo v oblasti krku sa vyvinie cervikálna stenóza.

Lumálna spinálna stenóza

Pri lumbálnej(bedrovej) stenóze v dolnej časti chrbtice dochádza k stlačeniu nervového koreňa miechového kanála a to môže vyvolať príznaky ischiatického brnenia, slabosť, alebo stuhnutosť vyžarujúcu z dolnej časti chrbtice do oblasti zadku a nôh, a to hlavne pri fyzickej aktivite. Stenóza bedrovej chrbtice často krát napodobňuje príznaky cievneho nedokrvenia. Oba stavy môžu spôsobiť klaudikáciu, čo znamená bolesť nôh pri chôdzi. Ak cievne vyšetrenia zistia normálny prietok krvi a počas diagnostického testovania potvrdia spinálnu stenózu, tak príznaky sa v takom prípade nazývajú neurogénne klaudikácie. Pri spinálnej stenóze popisujú ľudia tento stav nástupom bolesti nôh, alebo ako slabosť pri chôdzi, s úľavou od bolestí ako náhle si sadnú. Množstvo z nich bude taktiež popisovať zvýšenú toleranciu ku chôdzi pri chôdzi v predklone, ako je to napríklad pri nakláňaní sa dopredu pri tlačení nákupného košíka.

Lumbálna spinálna stenóza sa najčastejšie vyskytuje na úrovni stavcov L4-L5 a L3-L4, no môže sa vyskytnúť na akákoľvek stavci chrbtice. Degeneratívna špirála môže v konečnom dôsledku ovplyvniť väčšinu vertebrálnych segmentov/stavcov bedrovej chrbtice.

Cervikálna stenóza

Pociťovaná bolesť v krku zo spinálnej stenózy sa nazýva cerviakálna spinálna stenóza. Tento stav znamená, že existuje možné stlačenie miechy. Stlačenie miechy môže nanešťastie viesť ku vážnym problémom, ako je extrémna slabosť, alebo dokonca paralýza. Každý u koho sa vyvinú príznaky stlačenia miechy (myelopatia) môže potrebovať intenzívnejšiu liečbu, akou je napr. operácia. Môže sa vyskytnúť i stenóza hrudníka, no tá je menej častá. Hrudníková časť chrbtice je stredová/horná časť chrbtice, a zväčša pozostáva zo stavcov spojených s hrudným košom. Táto stabilná a silná časť chrbtice umožňuje minimálny pohyb, a to je dôvod prečo je tu menšia pravdepodobnosť rozvoja degeneratívnych stavov ako je spinálna stenóza.

Spinálna stenóza a starnutie chrbtice

Spinálna stenóza súvisí s degenerovaním chrbtice a zvyčajne sa začína výraznejšie prejavovať u ľudí starších ako 50 rokov a potom čoraz viacej u starších vekových kategórii. Nakoľko ide o pozvoľný proces, ktorý len výnimočne spôsobuje okamžité príznaky, tak jemné zmeny v spinálnej stenóze často krát vedú k postupnému poklesu fyzickej aktivity a rozvoju viac kypotického alebo predkloneného/dopredu ohnutého držania tela. Toto postupné predkláňanie môže byť badateľné, ak sa na seba pozriete na fotografiách urobených v určitom časovom slede — badateľné je to po dovŕšení 50 roku veku. Typické je predkláňanie dopredu a ako budú nastupovať účinky spinálnej stenózy, tak budete čoraz menej aktívny.

Hlavné typy spinálnej stenózy

Zatiaľ čo existujú rozdiely v tom ako dokáže stenóza ovplyvniť anatómiu nášho tela, tak všetkým typom stenózy sa zvykne jednoducho hovoriť ako spinálna stenóza. Vo všeobecnosti existujú tri typy spinálnej stenózy:

Foraminálna stenóza

Foraminálna stenóza je bežným typom lumbálnej/bedrovej spinálnej stenózy, a taktiež sa môže označovať ako laterálna spinálna stenóza. V mieste kde nervový koreň opúšťa miechový kanál bočným otvorom na boku chrbtice, nazvanej neurálny foramen, môže na nervový koreň tlačiť kostná ostroha (osteofyt), ktorá sa už vyvinula z degenerovanej platničky, alebo artritického fazetového kĺbu chrbtice. Pri takomto type stenózy sa vynárajúci nervový koreň uzavrie (napríklad, jednotlivé spinálne nervy L4 po S1, ktoré tvoria ischiatický nerv). Takýto typ spinálnej stenózy si môžeme jednoducho predstaviť ako zovretie nervov.

Centrálna stenóza

Zužovanie stredového miechového kanála (nazvané ako centrálna stenóza) v lumbálnej/bedrovej oblasti(dolnej časti chrbta) stláča durálny vak. Toto zúženie môže spôsobiť tlak na nervový zväzok na konci miechy (cauda equina), alebo na jednotlivé nervy vo vnútri durálneho vaku.

Predo/zadná laterálna stenóza

Jednotlivé nervy opúšťajú stred spinálneho kanála otvorom na zadnej strane chrbtice nazvanej neurálny foramen. Okrem neurálneho foramenu môže byť zúžene aj sekundárne a to rozvojom kostných ostrôh z fazetových kĺbov chrbtice, vypuklých platničiek, herniatických/vyskočených platničiek a opuchnutých/hypertrofných väzív chrbtice. Toto bočné zúženie danej oblasti, a z boku neurálneho foramenu sa nazýva far/zadná laterálna stenóza. Často krát sa vyskytuje kombinácia foraminálnej a predo/zadnej laterálnej stenózy.