100% garancia originálnych výrobkov SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zadarmo od 80 €

Ako nás platnička začne bolieť

Každá platnička je jedinečná a veľmi dobre navrhnutá štruktúra v našej chrbtici. Je dostatočne silná na to aby ustála ohromné sily v rôznych pohybových rovinách, no pritom je stále veľmi dobre pohyblivá, a umožňuje pohyb vo viacerých smeroch. Platnička má viacero funkcii, vrátane toho, že funguje ako absorbent nárazov medzi kostnými telesami stavcov.

Anatómia platničiek a ich funkcia

Medzistavcové platničky sú prirovnávané k cibuli. Skladá sa z rady pruhov, ktoré tvoria pevnú vonkajšiu vrstvu, a mäkkého želatíne podobného materiálu, ktorý sa nachádza vo vnútri.

Annulus Fibrosus – tvrdá, väzivová vonkajšia vrstva platničky

Nervy do priestoru platničky prenikajú iba do vrchnej časti annulus fibrosus. Hoci je inervácia platničky len malá, tak sa môže stať vážnym zdrojom bolesti chrbta, a to vtedy ak sa na annuluse (väzivovej chrupavke) vytvorí trhlina a nervové zakončenia sa tak stanú citlivejšie. Pokračujúcou degeneráciou budú nervy na okraji platničky v podstate rásť do medzi platničkového priestoru čo je príčinou bolesti.

Nucleus Pulposus – na želatínu sa podobajúci/rôsolovitý materiál vo vnútri platničky

Rôsolovitý/želatíne podobný materiál vo vnútri platničky - nucleus pulposus, obsahuje veľké množstvo zápalových proteínov. Ak tento vnútorný materiál unikne von z platničky a dostane sa do styku s nervovým kanálom, tento nervový kanál zapáli a spôsobí bolesť pozdĺž nohy/smerom dolu po nohe (ischias alebo bedrová radiokulopatia) alebo pozdĺž ruky/smerom dolu po ruke (cervikálna radiokulopatia). Ak týmto istým spôsobom unikne von z annulusu do medzi platničkového priestoru akákoľvek zápal vyvolávajúca bielkovina a dotkne sa receptorov bolesti v tejto oblasti, tak to môže vytvoriť množstvo bolesti v oblasti krížovej chrbtice a krku.

Keď sa narodíme, tak sa naša platnička skladá asi na 80% z vody, čo jej dáva špongiovitú štruktúru a umožňuje jej to fungovať ako absorbent nárazov. Ako starneme obsah vody v platničke sa zmenšuje a platničky postupne strácajú funkciu absorbovania nárazov. Taktiež sa mení aj zloženie bielkoviny vo vnútri platničky a u väčšiny z nás sa na povrchu annulus fibrosus vytvoria trhliny (čo je vonkajší tvrdý väzivový obal platničky). Väčšina ľudí bude mať určitý stupeň degenerácie platničiek pri dovŕšení ich 60 roku veku, ale väčšina z nich nemá bolesti chrbta.

Degenerovaná platnička na snímke z magnetickej rezonancie

Magnetická rezonancia, taktiež po anglicky nazývaná MRI scan, prispela veľkou mierou k nášmu pochopeniu degeneratívneho ochorenia platničiek a prirodzenému procesu starnutia. S príchodom technológie magnetickej rezonancie si je možné vytvoriť podrobný anatomický model platničky a porovnať(priblížiť)/korelovať ho s bolesťou jednotlivca.

Vďaka štúdiám s pomocou magnetickej rezonancie sa zistilo, že:

Premenlivosť pri degeneratívnom ochorené platničiek

Nie je celkom jasné prečo sú niektoré zdegenerované platničky bolestivé a druhé nie sú. Existuje na to pravdepodobne celá škála dôvodov prečo sa platnička stane bolestivá.

Niektoré teórie o bolesti z degeneratívneho ochorenia platničiek sú:

Naučte sa správne cvičit SM systém a predchádzajte problémom s pohybovým aparátom. Informácie nájdete TU