100% garancia originálnych výrobkov SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zadarmo od 80 €

Ako dlho trvá ischias?

Trvanie ischiasu zvyčajne závisí od typu a závažnosti základného problému. Zatiaľ čo ischias zvyčajne ustúpi v priebehu niekoľkých týždňov, niektoré zdravotné stavy môžu spôsobiť, že vaše príznaky budú trvať až dva roky.

Čítajte ďalej, aby ste sa dozvedeli o bežných príčinách ischiasu, kedy vaše príznaky môžu naďalej pretrvávať a o bežných liečebných postupoch a tipoch, ktoré vám pomôžu zabrániť opakovaniu alebo vzplanutiu bolesti chrbta a nôh.

Kedy sa akútna ischias môže stať chronickou

Bežné stavy, ktoré môžu spôsobiť ischias, zahŕňajú problém v dolnej časti chrbta, ktorý dráždi alebo zapaľuje koreň ischiatického nervu, ako napríklad:

Akútny ischias môže prerušovane vzplanúť alebo zostať konštantný 4 až 6 týždňov, po ktorých zvyčajne sám ustúpi.

Ak sa nelieči alebo ak je základná príčina závažná, ischias sa môže stať chronickým a pretrvávajúcim, trvajúcim dva mesiace alebo viac. Odhaduje sa, že 20 % až 30 % ľudí môže mať ischias 1 až 2 roky.

Domáca liečba ischiasu.

Ischias sa u každého prejavuje inak. Pri ischiase môže byť postihnutých niekoľko nervových koreňov, z ktorých každý spôsobuje bolesť a/alebo znecitlivenie v inej časti stehna, nohy a/alebo chodidla. Reakcia na špecifickú liečbu sa môže líšiť aj medzi rôznymi jedincami s rovnakou diagnózou ischiasu. Nájdenie správnej liečby je zvyčajne procesom pokusov a omylov.

Môžete vyskúšať kombináciu týchto liečebných postupov doma na zmysluplnú úľavu od bolesti ischias:

Ľadová terapia.
Pri akútnom ischiase skúste umiestniť ľadový obklad na zadnú panvu. Ľadová terapia pomáha takmer okamžite utlmiť bolesť stiahnutím krvných ciev, znížením prietoku krvi a znížením zápalu v dolnej časti chrbta.

Lieky proti bolesti.
Vyskúšajte lokálne krémy/gély na zmiernenie bolesti alebo užívajte voľne predajné perorálne lieky, ako sú nesteroidné protizápalové lieky. Zatiaľ čo perorálne lieky sa hromadia v krvnom obehu a majú celotelový účinok, lokálne lieky môžu pôsobiť rýchlejšie vďaka svojmu lokalizovanému účinku.

Tepelná terapia.
Ak máte chronický ischias, tepelná terapia môže pomôcť zmierniť vaše príznaky uvoľnením napätých svalov a zlepšením prietoku krvi. Tieto účinky môžu tiež pomôcť vyliečiť tkanivá dolnej časti chrbta.

Masáž.
Jemná masáž dolnej časti chrbta môže znížiť svalové napätie, zlepšiť krvný obeh a uvoľniť endorfíny (prirodzený hormón dobrej nálady vášho tela). Masáž môže poskytnúť dočasnú, ale účinnú úľavu od bolesti a zlepšiť liečebné schopnosti tela.

Je tiež dôležité používať ergonomicky bezpečné a podporované polohy, keď sedíte, stojíte, zdvíhate a chodíte.

Domáce cvičenie na zmiernenie ischiasu

Rutinný cvičebný program je prospešný pri kontrole akútnej bolesti ischias, ako aj pri prevencii budúcich vzplanutí. Cvičenia sa môžete naučiť od fyzioterapeuta a pokračovať v nich doma.

Pred začatím akéhokoľvek cvičebného programu je dôležité poradiť sa s licencovaným zdravotníckym pracovníkom, aby ste získali správnu diagnózu príčiny ischias. Cvičenia na ischias z herniovaného disku sa značne líšia v porovnaní s cvičeniami zameranými na zmiernenie symptómov spôsobených spinálnou stenózou a každý typ cvičenia môže zhoršiť alebo ďalej podráždiť vašu základnú príčinu, ak sa vykoná nesprávne.

Lekárske ošetrenie ischias

Ak je váš ischias nedávny (akútny), váš lekár pravdepodobne diagnostikuje príčinu vašich príznakov na základe anamnézy, fyzikálneho vyšetrenia a diagnostických testov. Odporúčaná liečba bude zvyčajne zahŕňať určitú kombináciu:

Aj keď je to zriedkavé, v prípade chronického ischiasu, ktorý nereaguje na niekoľkotýždňovú nechirurgickú liečbu, sa môže odporučiť chirurgický zákrok.

Ischias sprevádzaná progresívnou alebo závažnou necitlivosťou a/alebo slabosťou a zmenami v pohybe čriev a/alebo močového mechúra môže naznačovať vážnejšie základné ochorenia, ako je syndróm cauda equina, ktorý sa musí urgentne liečiť.

Starostlivosť o ischias by sa mala považovať za súčasť každodenného života. Zatiaľ čo väčšina symptómov ustúpi v priebehu niekoľkých týždňov bez závažných komplikácií, ischias môže trvať mesiace alebo roky, ak sa nelieči. Je dôležité pokračovať vo fyzickej aktivite a držať krok s rutinnými cvičeniami a úpravami životného štýlu, aby ste predišli opakovaniu alebo vzplanutiu ischiasu.