100% garancia originálnych výrobkov SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zadarmo od 80 €

Ako dlho trvá bolesť SI kĺbov?

Pri vhodnej liečbe môže mierna bolesť sakroiliakálneho (SI) kĺbu vymiznúť v priebehu niekoľkých dní až týždňov, zatiaľ čo závažnejšie prípady môžu trvať niekoľko mesiacov, kým sa stav úplne zlepší.

Ak sa bolesť SI kĺbov nelieči, môže sa stať chronickou a môže sa zhoršiť, čo ovplyvňuje vašu schopnosť vykonávať každodenné činnosti.

Zotavenie z bolesti SI kĺbu sa môže líšiť v závislosti od základnej príčiny dysfunkcie SI kĺbu. Výskum ukazuje, že až 95 % pacientov s bolesťou SI kĺbov dobre reaguje na nechirurgickú liečbu s výrazným znížením bolesti v priebehu 1 až 3 mesiacov.

Ako môžem rýchlo zmierniť bolesť SI kĺbov?

Keď začne bolesť SI kĺbov, nasledujúce metódy môžu krátkodobo pomôcť kontrolovať symptómy:

Odpočinok

Odpočinok na jeden alebo dva dni a vyhýbanie sa aktivitám, ktoré zvyšujú bolesť, môže pomôcť zmierniť mierny až stredný zápal SI kĺbu. Počas tejto doby je možné vyskúšať chladovú terapiu nasledovanú tepelnou terapiou, ktorá pomôže znížiť zápal a zmierniť bolesť. Ak bolesť počas tohto obdobia neustúpi, odporúča sa poradiť sa s lekárom.

Lieky

Vyskúšajte lieky, ktoré zmierňujú zápal. Voľne predajné lieky proti bolesti, ako sú nesteroidné protizápalové lieky (NSAID), môžu pomôcť znížiť zápal a dočasne zmierniť bolesť SI kĺbov. Je dôležité poznamenať, že niektoré NSAID nemusia byť vhodné pre každého z dôvodu potenciálneho rizika podráždenia žalúdka a srdcových problémov. Aby ste sa vyhli týmto rizikám, odporúča sa poradiť sa s lekárom skôr, ako začnete užívať tieto lieky. Opýtajte sa svojho lekára na lieky, ktoré uvoľňujú svaly. Keď sa svaly okolo SI kĺbu napnú alebo spazmujú, môžu vyvíjať tlak na kĺb a zhoršiť bolesť. Na uvoľnenie svalov okolo SI kĺbu a na zmiernenie bolesti môžu byť predpísané svalové relaxanciá.

Úprava každodených činností

Zmeny v každodenných činnostiach môžu pomôcť znížiť tlak na SI kĺby. Medzi základné zmeny životného štýlu, ktoré môžu pomôcť zvládnuť symptómy bolesti SI kĺbov, patrí:

Liečebná telesná výchova

Vyskúšajte terapeutické cvičenia. Terapeutické cvičenie a fyzikálna terapia pomáhajú zlepšiť silu a flexibilitu svalov obklopujúcich SI kĺb, čo môže pomôcť zmierniť bolesť a zabrániť budúcim vzplanutiam. Pred začatím nového cvičebného programu sa odporúča poradiť sa s lekárom alebo fyzioterapeutom, ktorý je oboznámený so špecifickými potrebami pacienta. Predchádzajúca konzultácia zaisťuje, že nové cvičenie nespôsobí ďalšie zhoršenie bolesti. Niekedy sa môže odporučiť užívanie NSAID alebo svalového relaxancia na pomoc pri kontrole akútnej bolesti pred začatím programu fyzickej terapie.

Masáže

Zvážte terapeutickú masáž. Masážna terapia môže pomôcť uvoľniť mäkké tkanivá okolo SI kĺbu, zlepšiť prietok krvi v danej oblasti a podporiť hojenie v oblasti kĺbu. Masáže si môže pacient podávať sám alebo ich môže vykonávať licencovaný masážny terapeut a môžu zahŕňať niekoľko rôznych techník:

Je dôležité poznamenať, že bolesť SI kĺbov, ktorá sa vyskytuje po nehode alebo traume alebo sa vyvíja v tandeme s inými príznakmi, ako je horúčka alebo strata chuti do jedla, môže naznačovať vážny zdravotný stav a vyžaduje si rýchle lekárske vyšetrenie. Okrem toho symptómy ako slabosť nôh, dysfunkcia čriev a/alebo močového mechúra alebo sexuálna dysfunkcia si tiež vyžadujú okamžitú lekársku pomoc.