100% garancia originálnych výrobkov SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zadarmo od 80 €

Ako chôdza zlepšuje zdravie chrbta

Chôdza je relatívne jednoduchá a je jedným z najviac prehliadaných spôsobov, ako pomôcť zmierniť bolesti chrbta a zabrániť – alebo zmierniť – budúce vzplanutia bolesti krížov.

Chôdza posilňuje svaly, ktoré podporujú chrbticu

Chôdza posilňuje svaly podporujúce chrbticu aktívnym zapájaním a sťahovaním svalov jadra, chrbta a nôh, ktoré spolupracujú na stabilizácii chrbtice. Slabé svaly zo sedavého životného štýlu môžu spôsobiť nesprávne postavenie chrbtice, čo časom vedie k únave, degenerácii a bolestiam.

Chôdza zlepšuje svalovú silu a vytrvalosť kombináciou:

Pravidelná chôdza a posilňovanie svalov jadra, chrbta, nôh a malých stabilizačných svalov pomáha podporovať chrbticu a zlepšuje celkové držanie tela. Postupom času posilňovanie týchto svalov chôdzou podporuje celkovú stabilitu chrbta a znižuje riziko zranení a pádov.

Chôdza zvyšuje flexibilitu dolnej časti chrbta

Chôdza zvyšuje flexibilitu dolnej časti chrbta zapojením svalov obklopujúcich dolnú časť chrbta a podporou zdravého rozsahu pohybu. Flexibilné svaly dolnej časti chrbta prispievajú k zníženiu bolesti a zlepšeniu funkcie pri vykonávaní každodenných činností.

Výhody chôdze súvisiace s flexibilitou a rozsahom pohybu zahŕňajú:

Ohybné svaly a väzy okolo chrbtice slúžia na zlepšenie držania tela, zníženie zaťaženia platničiek a podporuje prirodzené zakrivenie chrbtice.

Zaviazanie sa k pravidelnému programu chôdze môže poskytnúť ďalšie výhody vrátane:

Chôdza môže byť prirodzeným a príjemným spôsobom, ako zmierniť bolesti krížov. Postupným zlepšovaním kardiovaskulárnej kondície pacienti zistia, že sú schopní venovať sa dodatočným pohybovým aktivitám, aby si chrbát ešte viac posilnili a podporili.

Preventívne opatrenia pri chôdzi s ochorením chrbta

Existuje niekoľko podmienok, ktoré si vyžadujú opatrnosť pred začatím nového cvičenia chôdze, vrátane:

Vodná terapia ako jemná alternatíva chôdze

Pre niekoho s bolesťou dolnej časti chrbta je dokonca aj všeobecne dobre tolerované cvičenie, ako je chôdza, príliš bolestivé. V týchto prípadoch sa chôdza a iné cvičenia môžu vykonávať v bazéne – nazývanom hydrokinezioterapia – aby voda poskytovala nadnášanie a zmenšovala dopad na kríže.

Tipy na začatie pešej rutiny

Nasledujúce úvahy môžu byť užitočné pri začatí rutinnej chôdze:

Okamžité začatie pravidelného programu chôdze, dôslednosť a spríjemnenie môže mať okamžitý aj dlhodobý prínos pri zlepšovaní zdravia dolnej časti chrbta, obnove funkcie a prevencii bolesti.