100% garancia originálnych výrobkov SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zadarmo od 80 €

7 možných príčin bolesti pod lopatkou

Bolesť pod lopatkou alebo blízko nej – trojuholníkovej kosti, ktorá tvorí zadnú časť ramena – môže obmedziť pohyby rúk a narušiť každodenné činnosti. Táto bolesť sa môže pohybovať od ostrej po pálivú, napríklad medzi chrbticou a lopatkou alebo cez rameno či hornú časť chrbta. Niektoré možné príčiny tejto bolesti sú uvedené nižšie.

1. Zlé držanie tela

Dlhodobé sedenie so zlým držaním tela môže spôsobiť, že vaša chrbtica podstúpi štrukturálne zmeny, ktoré nakoniec spôsobia bolesť pod lopatkou. Hrbenie chrbta, nakláňanie hlavy nadol alebo sedenie na jednu stranu – napríklad pri práci za stolom alebo čítaní z mobilného telefónu – môže oslabiť vaše svaly a vyvíjať tlak na platničky, svaly a väzy. Táto rutinná nerovnováha môže prispieť k bolestiam hornej časti chrbta.

2. Nesprávna technika zdvíhania

Zdvíhanie závažia nad hlavu bez správnej techniky môže spôsobiť zranenie hornej časti chrbta a ramien. Ak zdvíhate príliš ťažký predmet alebo ak je predmet držaný ďaleko od tela s vychýlenou chrbticou, môžete nadmerne tlačiť na hornú časť chrbta. Zdvíhanie príliš ťažkých predmetov nad hlavu môže napnúť svaly alebo podvrtnúť väzy, prípadne zraniť ramenný kĺb alebo chrbticu, čo môže spôsobiť bolesť pod lopatkou alebo blízko nej.

3. Nadmerné používanie

Maľovanie stropu, pomoc priateľovi so sťahovaním nábytku alebo účasť na tenisovom turnaji sú príklady aktivít, ktoré môžu dať vášmu hornému chrbtu a ramenám viac práce, než na akú ste zvyknutí. Nadmerné používanie môže viesť k natiahnutiu svalov a podvrtnutiu väzov, čo môže spôsobiť bolesť v hornej časti chrbta, napríklad medzi lopatkou a chrbticou. Ďalším príkladom je skapulotorakálna burzitída, tiež nazývaná syndróm prasknutia lopatky, pri ktorej sa burza medzi lopatkou a hrudnou chrbticou zapáli a bolí v dôsledku nadmerného používania alebo zranenia.

4. Cervikálna hernia disku

Herniovaný disk v krčnej chrbtici (krku) nastane, keď sa vonkajšia vrstva disku (annulus fibrosus) roztrhne a vnútorná vrstva (nucleus pulposus) začne vytekať von. Herniácia disku môže spôsobiť bolesť a môže zapáliť blízky nervový koreň, ktorý vyžaruje bolesť do ramena, paže a/alebo ruky. Herniácia disku v dolnej krčnej chrbtici s väčšou pravdepodobnosťou vyžaruje bolesť do oblasti lopatky alebo blízko nej. Aj keď je to menej časté, je tiež možné, že herniácia disku v hrudnej chrbtici (horná časť chrbta) spôsobí bolesť v blízkosti lopatky.

5. Vykĺbené rebro

Aj keď je to menej bežné, rebro môže vyskočiť z miesta alebo sa môže vychýliť po opakovanom namáhaní alebo naťahovaní sa po predmete nad hlavou. Výsledkom tejto činnosti môže byť ostrá bolesť v blízkosti lopatky a niekedy môže byť ťažké zhlboka sa nadýchnuť.

6. Stav srdca

Niektoré srdcové stavy sa môžu prejaviť ako bolesť v oblasti lopatky. Napríklad disekcia aorty je vážny, život ohrozujúci stav, ku ktorému dochádza, keď sa roztrhne najväčšia srdcová tepna a môže spôsobiť silnú bolesť, ktorá sa môže pohybovať pod lopatkou alebo v jej blízkosti. Srdcový záchvat sa môže prejaviť aj ako bolesť pociťovaná v hornej časti chrbta a/alebo ramena, najmä u žien.

7. Kompresná zlomenina

Kompresná zlomenina je, keď sa stavec (zvyčajne v hornej časti chrbta) oslabí a stlačí, čo spôsobí bolesť chrbta, ktorá sa znáša lepšie v pokoji alebo je citlivá na dotyk. Kompresné zlomeniny sú najčastejšie spôsobené osteoporózou u starších dospelých.

Tento zoznam možných príčin bolesti pod lopatkou nie je vyčerpávajúci, ale dúfame, že vám poskytne užitočný východiskový bod na ceste k úľave. Akúkoľvek bolesť chrbta alebo ramena, ktorá pretrváva niekoľko týždňov alebo narúša každodenné aktivity, by mal vyhodnotiť lekár. Ak je vaša bolesť závažná alebo je sprevádzaná inými príznakmi – ako je bolesť hlavy, mravčenie, slabosť alebo nevoľnosť – okamžite vyhľadajte lekársku pomoc.