100% garancia originálnych výrobkov SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zadarmo od 80 €

6 príznakov spinálnej stenózy

Spinálna stenóza nastáva, keď sa kostné otvory pre vaše miechové nervy (foramen) a/alebo miecha (centrálny kanál) zúžia. Toto zúženie môže stlačiť miechu a/alebo miechové nervy a môže sa vyvinúť na rôznych miestach pozdĺž chrbtice. Spinálna stenóza je stav, ktorý sa s väčšou pravdepodobnosťou vyskytuje u ľudí starších ako 60 rokov a má tendenciu sa s pribúdajúcimi rokmi zhoršovať.

Tu je 6 typických príznakov a symptómov, na ktoré si treba dávať pozor, ak máte podozrenie, že vaša bolesť je spôsobená spinálnou stenózou. V závislosti od typu a miesta stenózy sa môže vyskytnúť jeden alebo viac príznakov:

1. Neurogénne klaudikácie
Keď sa nervy v dolnej časti chrbta stlačia, môžete zažiť neurogénne klaudikácie v nohách. Neurogénna klaudikácia má zvyčajne tieto vlastnosti:

Váš lekár bude pravdepodobne musieť odlíšiť túto bolesť od vaskulárnej klaudikácie, ktorá môže napodobňovať neurogénnu klaudikáciu.

2. Ischias
Kompresia nervových koreňov v dolnej časti chrbta môže viesť k lumbálnej radikulopatii alebo ischias (v závislosti od postihnutých nervových koreňov). Ischias je pociťovaný ako bolesť nervov a slabosť, ktorá sa zvyčajne prejavuje len v jednej nohe.

V závislosti od postihnutých nervových koreňov sa môže objaviť bolesť v dolnej časti chrbta, zadku, stehna, lýtka, nohy a/alebo chodidla. V oblastiach postihnutých bolesťou sa môže objaviť aj pocit mravčenia, brnenia, slabosti a/alebo znecitlivenia.

3. Pokles nohy
Stlačenie nervových koreňov L4 a L5 v dolnej časti chrbtice môže spôsobiť motorickú slabosť chodidla, čo má za následok pokles chodidla. Tento stav zvyčajne spôsobuje pocit slabosti pri pokuse zdvihnúť chodidlo a/alebo prsty nahor. V dôsledku toho môže jednotlivec nedobrovoľne ťahať nohu alebo mať tendenciu zakopnúť pri pokuse o chôdzu.

Kompresia nervového koreňa S1 môže spôsobiť slabosť pri chôdzi na špičkách.

4. Problémy s chôdzou
Spinálna stenóza môže ovplyvniť chôdzu rôznymi spôsobmi v závislosti od jej umiestnenia v chrbtici, napríklad:

Zmeny v chôdzi môžu byť na začiatku príliš jemné na to, aby ste si ich všimli. V priebehu času sa tento stav môže prejaviť postupne sa zvyšujúcimi pádmi.

5. Vyžarujúca bolesť ramena
Cervikálna spinálna stenóza môže spôsobiť mierne až stredne silné pálenie alebo šokové bolesti v krku, ramene a/alebo rukách. Abnormálne pocity, ako je brnenie a/alebo necitlivosť, môžete cítiť v oboch rukách. Paže a ruky sa môžu cítiť slabé.

6. Strata jemnej motoriky
Spinálna stenóza v krčnej chrbtici môže spôsobiť ťažkosti pri vykonávaní úloh, ktoré zahŕňajú jemné motorické zručnosti ruky, ako je zapínanie košele. V pokročilých štádiách môžu nastať ťažkosti s písaním, ktoré nakoniec znemožňujú držať pero.

Ak sú vám tieto príznaky povedomé, poraďte sa so svojím lekárom, pretože spinálna stenóza sa môže bez liečby zhoršiť.

Známky a príznaky spinálnej stenózy
Zriedkavo môže závažná spinálna stenóza spôsobiť symptómy, ako je inkontinencia čriev a/alebo močového mechúra, znecitlivenie vnútornej strany stehien a genitálií a/alebo závažná slabosť oboch nôh.

Tieto príznaky poukazujú na vážny zdravotný stav, ako je syndróm cauda equina, ktorý sa musí urgentne liečiť, aby sa predišlo trvalej strate funkcie nôh.

Možnosti liečby spinálnej stenózy
Na určenie základnej príčiny spinálnej stenózy je potrebná presná diagnóza lekárom. V závislosti od príčiny a závažnosti môže váš lekár navrhnúť nechirurgickú liečbu, ako je fyzikálna terapia, lieky na zmiernenie bolesti a / alebo úprava aktivity. Niekedy sa môžu odporučiť minimálne invazívne postupy, ako sú epidurálne injekcie steroidov. Chirurgia je zriedka obhajovaná ako liečba prvej línie, pokiaľ neexistujú závažné symptómy alebo neurologické deficity.