100% garancia originálnych výrobkov SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zadarmo od 80 €

5 spôsobov, ako udržať vašu chrbticu v zdraví a pohode

Či už ide o vyskočenú platničku, spinálnu stenózu či natiahnuté svaly, vyžaduje si to čas, správnu diagnostiku a liečiť príčiny bolesti chrbtice. A celú tú dobu sa snažíte riešiť bežné problémy, prácu, rodinný život a každodenné prekážky – zatiaľčo vás chrbtica stále bolí.

5 jednoduchých tipov, ako udržať chrbticu čo najzdravšiu, aby ste si mohli život úžívať naplno.

Nechajte chrbticu počas spánku skutočne odpočinúť

Keď ležíte, všetky časti vašej chrbtice, ktoré celý deň pracovali majú konečne čas a možnosť zrelaxovať a obnoviť sa. Na to, aby sa tak stalo čo najefektívnejšie, potrebujete matrac a vankúš, ktoré vašej chrbtici umožnia odpočinúť si v pohodlnej a podopretej polohe. Na trhu je k dispozícii mnoho rozličných druhov matracov, ktoré vám môžu byť nápomocné a chrbtici poskytnú čo najlepšiu oporu a pohodlie pri spánku. Výber správneho matraca je skutočne alchýmia a je potrebné matrac vyskúšať počas spánku. Preto odporúčame preferovať spoločnosti, ktoré Vám ponúkajú po čase matrac vrátit a zobrať si od nich iný tip ak vám ten prvý nevyhovuje. Vybrať si správny matrac v predajni je prakticky nemožné.

Cvičte svaly telesného jadra na posilnenie brušného a chrbtového svalstva

Svaly telesného jadra - dolná časť chrbta a brucho - musia byť silné a ohybné, aby správne niesli chrbticu a odbremenili jej spodok. Nanešťastie minimum svalov jadra sa precvičí počas denných aktivít; musia byť spevnené prostredníctvom konkrétnych cvikov. Tieto cviky sú jednoduché a dokážete ich vykonať za 20, 30 minút počas svojej dennej rutiny. Pri každom cviku v SM Systéme aktivujete svaly brucha a uvoľnujete a naťahujete svaly chrbta.

Chodidlá sú doležitou súčasťou pohybového aparátu

Ak je to možné - vyzujte sa. Nikto z nás sa nenarodil s topánkami na nohách a preto, ak máte možnosť, pohybujte sa bosí. Bosá chôdza je veľmi prirodzená. Odporúčam vyberať na bosú chôdzu prírodné prostredie, nie vybetónový dvor. Bosá chôdza nie je vždy možna a praktická (zima, mesto a pod. ) Či už chodíte v rámci cvičenia, prípadne sa len niekam potrebujete dostať, vaše topánky hrajú významnú úlohu pri podpore spodku vašej chrbtice. Vhodné topánky tvoria podporný základ, ktorý udržiava telo a chrbticu v správnej polohe. Napríklad sa uistite, že zadná časť vašej topánky je priliehavá, ale nie príliš stiahnutá, nakoľko topánka, ktorá dobre sedí na päte bráni prílišnému ohýbaniu chodidla - resp. jeho vytáčaniu sa do strán.

Užite si výhody masáže

Vedeli ste, že okrem toho, že pôsobí ako uvoľnovač stresu, má masáž aj viaceré terapeutické benefity? Dobrá masáž zvýši v krvi produkciu endorfínov - ktoré pridozene tlmia bolesť- čím pomôže znížiť rozpočet na lieky proti bolesti. Taktiež napomáha toku krvi, čiže výživné látky sa na svoje miesto dostanú rýchlejšie a skrátia dobu liečenia. Aj keď to nie je to isté, ako návšteva masážneho terapeuta, domáce masážne kreslo je tiež praktickým a jednoduchým spôsobom, ako si dopriať niektoré z výhod masáže.

Cvičte správnu ergonómiu sedenia - a obmedzte celkový čas, počas ktorého sedíte.

Platničky v dolnej časti chrbtice sú trikrát viac zaťažené počas sedenia, než pri státí, takže dlhodobé sedenie môže vyvolať, alebo zhoršiť bolesť chrbtice. Navyše, človek má pri sedení za monitorom tendenciu hrbiť a nakláňať sa, čím sú platničky zaťažené ešte viac. Voľba správnej stoličky do kancelárie a osvojenie si správneho sedenia hrajú dôležitú úlohu pri udržiavaní správnej polohy tela, pri ktorej je zakrivenie chrbtice prirodzené. Taktiež je dôležité robiť všetko pre to, aby ste sa vyhli dlhodobému sedeniu. Každých 20-30 minút sa postavte od stola a prejdite sa, prípadne aspoň časť dňa skúste pracovať pri vyvýšenom stole, resp. sa počas telefonovania prechádzajte. Chrbtica musí vykonávať pohyb na to, aby ostala zdravá - pohybom sa v nej vytvárajú živiny.