100% garancia originálnych výrobkov SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zadarmo od 80 €

4 dôvody, prečo môžete mať stuhnutý chrbát

Existuje mnoho príčin stuhnutého chrbta a ich znalosť vám pomôže viesť produktívnejšiu diskusiu so svojím lekárom.

Tu sú 4 bežné základné príčiny stuhnutosti chrbta s bolesťou alebo bez nej:

1. Stuhnuté svaly na stehnách a bokoch

Napätie určitých skupín svalov na stehnách a/alebo bokoch môže zmeniť biomechaniku chrbtice. Bežné príklady sú:

Stuhnuté hamstringy Vaše hamstringové svaly prechádzajú zadnou stranou každého z vašich stehien. Tieto veľké a výkonné svaly sa môžu napnúť z mnohých dôvodov, vrátane fyzickej nečinnosti alebo nedostatku strečingu pred a/alebo po cvičení.

Keď sú vaše hamstringy napäté, skracujú sa. Tieto zmeny môžu ovplyvniť zakrivenie spodnej časti chrbtice, čím narušia zarovnanie chrbtice s panvou (bedrom). V dôsledku toho môžete cítiť stuhnutosť v dolnej časti chrbta s bolesťou alebo bez nej. Tuhosť je zvyčajne výraznejšia, keď predkloníte chrbticu.

Cielené naťahovanie hamstringov môže postupne predĺžiť vaše hamstringy a zmierniť stuhnutosť dolnej časti chrbta.

Pevné ohýbače bedrového kĺbu Iliopsoasový sval vo vašom boku vám umožňuje zdvihnúť stehno a priblížiť ho k telu. Táto akcia sa nazýva flexia bedra.

Napätie v iliopsoasovom svale môže spôsobiť stuhnutosť v dolných segmentoch vašej chrbtice. Pri silnej iliopsoasovej stuhnutosti môže dôjsť k nestabilite chrbtice. Je tiež možné, že okolité tkanivá chrbtice sa zapália a podráždia, čo spôsobuje bolesť

Tlak na chrbticu môže byť uvoľnený cvikmi, ktoré pomáhajú pri predlžovaní bedrových flexorov.

2. Sed s chrbticou zakrivenou dopredu

Pri dlhom sedení sa v chrbtici vyskytujú tieto zmeny:

Keď sedíte na okraji stoličky alebo sa hrbíte k počítaču, namáhanie chrbtice je väčšie – a môže spôsobiť stuhnutosť a bolesť.

Sedavý životný štýl môže tieto zmeny zhoršiť, čo spôsobí, že stuhnutie chrbtice sa rozvinie do hodiny po sedení.

Aby ste sa vyhli stuhnutiu chrbta, používajte vzpriamený posed.

3. Zápalové zmeny na vašej chrbtici

Zápal môže spôsobiť, že kĺby v chrbtici budú menej pružné a/alebo sa spoja, čo vedie k stuhnutiu. Dva bežné príklady sú:

Ankylozujúca spondylitída

Keď zápal chrbtice vedie k postupnému splynutiu medzi susednými stavcami, nazýva sa to ankylozujúca spondylitída. Tento stav spôsobuje progresívnu stuhnutosť a chronickú bolesť v hornej a/alebo dolnej časti chrbta.

Stuhnutosť sa zvyčajne zlepšuje cvičením a nezlepšuje sa odpočinkom.

Osteoartróza

Osteoartritída je poškodenie ochrannej chrupavky medzi fazetovými kĺbmi v zadnej časti chrbtice. Výsledkom je, že vaše kĺby vytvárajú pri pohybe väčšie trenie, čo spôsobuje bolesť a stuhnutosť.

Stuhnutosť je zvyčajne prítomná ráno, má tendenciu ustupovať pohybmi počas dňa a opäť vrcholí po dlhých obdobiach nečinnosti alebo odpočinku.

Ankylozujúca spondylitída aj spinálna osteoartritída sa môžu liečiť liekmi, cvičením a zmenami životného štýlu.

4. Dehydratácia a zmenšenie platničiek chrbtice

Vaše medzistavcové platničky sú podložky tlmiace nárazy medzi vašimi stavcami, ktoré rozkladajú zaťaženie v chrbtici. Zmeny súvisiace s vekom môžu spôsobiť degeneráciu týchto platničiek, čím sa zmení ich biomechanika.

Keď disk degeneruje, dochádza k poruche jeho vláknitej chrupavkovej zložky, strate vody a zníženiu jeho výšky. Tieto zmeny môžu spôsobiť stuhnutosť chrbtice, najmä pri ohýbacích pohyboch.

Liečba zvyčajne zahŕňa fyzickú terapiu, cvičenie, lieky a chudnutie (ak je to vhodné). Zriedkavo sa môže odporučiť chirurgický zákrok.

Ak pociťujete stuhnutosť chrbta, ktorá sa nevyrieši starostlivosťou o seba a/alebo ovplyvňuje vaše každodenné aktivity, poraďte sa so svojím lekárom. Lekár vám môže pomôcť identifikovať príčinu stuhnutosti chrbta a sformulovať plán liečby základného ochorenia.