100% garancia originálnych výrobkov SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zadarmo od 80 €

Rizikové faktory bolesti chrbta: Čo dokáže zvýšiť potenciál problémov s chrbticou?

Existuje mnoho rizikových faktorov pre bolesť chrbta, vrátane starnutia, genetiky, pracovných nebezpečenstiev, životného štýlu, hmotnosti, držania tela, tehotenstva a fajčenia. S tým čo bolo povedané, bolesť chrbta je tak bežná, že vás môže zasiahnuť, ak aj nemáte žiadne rizikové faktory.

Špecifické rizikové faktory bolesti chrbta

Pacienti s jedným alebo viacerými z nasledujúcich faktorov môžu byť vystavení riziku bolesti chrbta:

Starnutie. V priebehu času dochádza k opotrebovaniu chrbtice, ktoré môže viesť ku stavom (napr. degenerácia platničky, spinálna stenóza), ktoré spôsobujú bolesť krku a chrbta. To znamená, že ľudia starší ako 30 alebo 40 rokov sú viac ohrození bolesťami chrbta ako mladší ľudia. Ľudia vo veku 30 až 60 rokov majú väčšiu pravdepodobnosť porúch súvisiacich s platničkami, zatiaľ čo osoby staršie ako 60 rokov majú väčšiu pravdepodobnosť, že majú bolesť súvisiacu s osteoartritídou.

Genetika. Existujú dôkazy, že určité typy porúch chrbtice majú genetický komponent. Napríklad degeneratívne ochorenie platničky má zrejme dedičný komponent.

Pracovné riziká. Každá práca, ktorá si vyžaduje opakované zhýbanie a zdvíhanie má výrazný dopad na zranenia chrbta (napr. stavebný robotník, zdravotná sestra). Práce, ktoré si vyžadujú dlhé hodiny státia bez prestávky (napr. holič) alebo dlhodobé sedenie (úradník), pri ktorých chrbát výrazne trpí, taktiež vystavujú osoby zvýšenému riziku.

Sedavý spôsob život. Nedostatok pravidelného cvičenia zvyšuje riziko výskytu bolesti v dolnej časti chrbta a zvyšuje pravdepodobnosť závažnosti bolesti.

Nadváha.

Nadváha zvyšuje záťaž na dolnú časť chrbta, ako aj na iné kĺby (napr. kolená) a je rizikovým faktorom pre určité typy symptómov bolesti chrbta. O nadváhe hovoríme vtedy, keď má BMI hodnotu medzi 25-30. Pomocou BMI kalkulačky zistíte, aká je vaša optimálna váha a či náhodou netrpíte nadváhou.

Zlé držanie tela. Akýkoľvek typ dlhodobého zlého držania tela podstatne zvyšuje v priebehu času riziko rozvoja bolesti chrbtice. Zaraďuje sa sem napr. hrbenie sa nad klávesnicou, skrútenie za volantom, nesprávne dvíhanie.

Tehotenstvo. Tehotné ženy majú väčšiu pravdepodobnosť vzniku bolesti chrbta v dôsledku preťaženia telesnej hmotnosti smerom dopredu a uvoľnenia väzov v panvovej oblasti, keď sa telo pripravuje na pôrod. Viac informácii o tejto problematike nájdete v tomto článku.

Fajčenie. Ľudia, ktorí fajčia, majú väčšiu pravdepodobnosť vzniku bolesti chrbta ako tí, ktorí nefajčia. Pochopte vzťah medzi fajčením a bolesťou chrbta. Viac informácii o tejto problematike nájdete v tomto článku.