100% garancia originálnych výrobkov SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zadarmo od 80 €

Prečo cítime v stehne pocit zvláštneho tepla?

Jedinečný pocit tepla vo vašom stehne môže byť záhadný. Môžete to zažiť ako pocit rozliateho teplého mlieka alebo ako horúcu pálivú bolesť. Teplo môže byť lokalizované v určitej oblasti alebo môže zasiahnuť celé stehno.

Niekoľko stavov môže spôsobiť pocit tepla vo vašom stehne, vrátane problémov s nervami, svalmi a kĺbmi. Bolesť nervov môže byť niekedy pociťovaná ako teplo, ktoré môže v neskorších štádiách prejsť do ostrej, pálivej bolesti. Bolesť svalov a kĺbov môže byť pociťovaná ako pocit tepla v dôsledku zápalového procesu základných tkanív.

Tu je niekoľko príkladov:

Radikulopatia

Radikulopatia spôsobená podráždením nervových koreňov alebo kompresiou v blízkosti chrbtice môže spôsobiť rôzne symptómy nôh, vrátane pocitu tepla v stehne. Radikulopatia z lumbálnych nervových koreňov L1-L4 môže spôsobiť1:

Keď radikulárna bolesť z koreňov miechového nervu vyžaruje z dolnej časti chrbta do stehna, nohy a/alebo chodidla, nazýva sa to ischias. Ischias je zvyčajne spôsobený pri postihnutí jedného alebo viacerých nervových koreňov od L4 po S1

Radikulárna bolesť zvyčajne postihuje jednu nohu naraz a je spôsobená kompresiou nervových koreňov z herniovaného bedrového disku, degeneráciou štruktúr chrbtice alebo nádormi.

Meralgia paresthetica

Keď je nerv stlačený, zachytený alebo degenerovaný pozdĺž svojej dráhy, nazýva sa to neuropatia. Meralgia paresthetica je spôsobená neuropatiou laterálneho femorálneho kožného nervu, čo je povrchový senzorický nerv v stehne. Niekoľko typických charakteristík zahŕňa:

Bolesť sa môže zvýšiť pri dlhšom státí a chôdzi a znížiť pri sedení.

Meralgia paresthetica je zvyčajne spôsobená, keď k priamemu stlačeniu nervu dôjde v dôsledku tesného oblečenia, tlaku bezpečnostných pásov, priamej traumy alebo svalového kŕče v bedre. Medzi ďalšie príčiny patrí poškodenie nervu v dôsledku diabetes mellitus, alkoholizmus a otrava olovom. Silný brušný tuk môže tiež spôsobiť meralgiu paresthetica.

Iné typy bolesti nervov v stehne zahŕňajú femorálnu a obturátorovú neuropatiu. Bolesť obturátorového nervu môže vyvolať symptómy vo vnútornej časti stehna a femorálna neuropatia zvyčajne spôsobí, že symptómy zo stehna putujú dole do kolena, nohy a/alebo chodidla.

Syndróm väčšej trochanterickej bolesti (SVTB)

SVTB je definovaný radom problémov v oblasti bedra a môže spôsobiť symptómy, ako je teplo alebo bolesti v boku stehna a bedra. SVTB obsahuje:

Tendinopatia: Chronická bolesť šliach Vonkajšie prasknutie bedra: Sval alebo šľacha kĺže cez hrboľatú kosť v hornej časti stehennej kosti, ktorá sa nazýva väčší trochanter, čo spôsobuje bolesť a citlivosť

Trochanterická burzitída: Zápal dutiny naplnenej tekutinou na boku bedra

SVTB zvyčajne spôsobuje chronickú intermitentnú bolesť na boku stehna, bedra a zadku. Bolesť sa zvyšuje pri aktivite a pri ležaní na postihnutom boku.

Osteoartróza bedrového kĺbu

Opotrebovaná artritída bedrového kĺbu môže spôsobiť pocit tepla v prednej a bočnej časti stehna. Medzi ďalšie príznaky patria:

Pocit tepla a ďalšie príznaky sa zvyčajne zvyšujú s aktivitou, po dlhom sedení alebo po rannom prebudení. Niekedy môže bolesť vyžarovať až do kolena.

Ak sa v stehne objaví teplo, bolesť alebo iné príznaky, odporúča sa poradiť sa s lekárom. Ak príznaky ako horúčka, nevoľnosť, ťažkosti s chôdzou alebo státím pociťujú odpor, môžu naznačovať vážne základné stavy, ako sú nádory, infekcia alebo vážne poškodenie nervov. Lekár môže diagnostikovať presnú príčinu vášho symptómu (príznakov) a sformulovať účinný plán liečby.