100% garancia originálnych výrobkov SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zadarmo od 80 €

Pochopenie bolesti krku a ramien

Bolesť krku a ramena sa bežne vyskytuje súčasne. Táto kombinácia bolesti môže byť obzvlášť náročná, pretože krk aj rameno môžu mať znížený pohyb, čo môže ovplyvniť oveľa viac rutinných činností v porovnaní s tým, keď ide len o krk alebo len rameno.

Aké sú pocity bolesti krku a ramien?

Bolesť krku a ramien môže začať náhle, napríklad po úraze, alebo postupne. Mnoho ľudí s bolesťou krku a ramien pociťuje jednu alebo viacero z nasledujúcich situácií:

V niektorých prípadoch sa bolesť krku a ramien môže zhoršiť pri určitých činnostiach, ako je otáčanie hlavy na stranu, práca nad hlavou alebo účasť na športe. U iných sa bolesť môže zhoršiť pri odpočinku, napríklad pri sedení alebo pri pokuse o spánok.

Vývoj bolesti krku a ramien

Krk a rameno sú prepojené mnohými nervami, krvnými cievami, svalmi a inými tkanivami. Problém v krku môže poslať bolesť do ramena a naopak. Niektoré základné biomechaniky, ktoré môžu prispieť k bolestiam krku a ramien, zahŕňajú:

Svalová dysfunkcia. Zranenie alebo zápal svalu na krku alebo ramene môže viesť k bolesti a stuhnutosti. Niekedy, keď sa jeden sval stane napätým alebo dysfunkčným, okolité svaly môžu potrebovať pracovať viac a začnú byť bolestivé. Svalové spojivové tkanivá (fascia), šľachy alebo väzy sa môžu tiež zraniť alebo zapáliť, čo môže spôsobiť prenos bolesti do blízkych oblastí.

Stlačenie nervu alebo zápal. Keď sa nerv v krku stlačí alebo zapáli, môže to poslať bolesť do ramena, paže a / alebo ruky. Podobne stlačený alebo zapálený nerv v ramene môže vyžarovať bolesť až do krku. Brachiálny plexus, čo je skupina nervov, ktoré prebiehajú od spodnej časti krku a hornej časti chrbta cez rameno, sa môže podieľať na rôznych typoch bolesti krku a ramien.

Kompresia krvných ciev. Ak dôjde k stlačeniu krvných ciev medzi krkom a ramenom, môže to ovplyvniť krvný obeh a spôsobiť bolesť alebo opuch. S rozvojom bolesti krku a ramien môže byť zapojených mnoho ďalších faktorov, ako je stres alebo úzkosť. Niekedy môže mať bolesť krku a ramien viac než jednu príčinu alebo samostatné príčiny.

Získanie diagnózy bolesti krku a ramien

Vyhľadajte lekárske vyšetrenie na bolesť krku a ramena, ak platí niečo z nasledujúceho:

Presnú diagnózu môže poskytnúť iba skúsený lekár. Po dosiahnutí presnej diagnózy pre konkrétnu príčinu bolesti krku a ramena je možné začať s účinným liečebným plánom.