100% garancia originálnych výrobkov SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zadarmo od 80 €

Je syndróm piriformis to isté ako ischias?

Ak ste niekedy pociťovali bolesť, brnenie a/alebo necitlivosť pozdĺž sedacieho nervu, pravdepodobne ste už počuli pojmy piriformis syndróm a ischias. Hoci sa tieto dva pojmy niekedy používajú zameniteľne, piriformis syndróm a ischias nie sú to isté a líšia sa v príčinách, príznakoch a liečbe.

Základné príčiny sú odlišné

Ischias aj piriformis syndróm môžu spôsobovať príznaky v dolnej časti chrbta, zadku a/alebo nohy, ale ich základné príčiny sú odlišné.

Piriformis syndróm je zdravotný stav, pri ktorom je sedací nerv podráždený alebo stlačený svalom piriformis hlboko v panve. Sedací nerv zvyčajne prebieha v blízkosti tohto svalu. Príznaky piriformis syndrómu môžu postihovať zadok a bedro a šíriť sa sedacím nervom do stehna a nohy.

Ischias je súbor príznakov, ktoré vznikajú, keď zdravotný stav, napríklad hernia disku alebo spinálna stenóza, dráždi alebo stláča jeden alebo viacero koreňov spinálneho nervu v dolnej časti chrbtice (a nie samotný sedací nerv). Tieto nervové korene sa neskôr spoja a vytvoria sedací nerv. Lekársky termín pre ischias je radikulopatia (radix je latinský termín označujúci koreň, ako v prípade koreňa miechového nervu, a pathos je grécky termín pre chorobu).

Príčinou piriformis syndrómu môžu byť anatomické zmeny svalu piriformis a/alebo sedacieho nervu, úraz bedrového kĺbu alebo zadku alebo dlhodobé sedenie. Ischias môže byť spôsobený viacerými problémami, ktoré môžu ovplyvniť korene dolných miechových nervov, napríklad herniou platničky, spinálnou stenózou alebo spondylolistézou.

Identifikácia problému na základe príznakov

Viaceré príznaky ischiasu a piriformis syndrómu sa prekrývajú a človek môžete byť zmätený, čo je skutočným zdrojom bolesti chrbta a nôh.

Tu je niekoľko jedinečných ukazovateľov, ktoré vám pomôžu pochopiť, odkiaľ môže bolesť pochádzať:

Oblasti postihnuté bolesťou:

Vplyv pohybu:

Možnosti liečby syndrómu piriformis a ischias sa líšia

Je nevyhnutné, aby základnú príčinu bolesti chrbta, zadku a/alebo nohy správne diagnostikoval lekár, čo pomôže zostaviť účinný plán liečby. Úspešná liečba závisí od riešenia základnej príčiny podráždenia alebo útlaku sedacieho nervu alebo miechových nervových koreňov.

Z tohto dôvodu sa liečba piriformis syndrómu zvyčajne výrazne líši od plánu liečby ischiasu spôsobeného problémom bedrovej chrbtice (napríklad herniou alebo degenerovanou platničkou). Ak vykonávate strečing určený na piriformisový syndróm, je možné, že sa vaše príznaky zhoršia, ak máte bedrovú herniu disku.

Poraďte sa so svojím lekárom, ktorý vám stanoví presnú diagnózu vášho problému s dolnou časťou chrbta, aby ste pochopili, či vaša bolesť pochádza z dolnej časti chrbtice alebo z piriformisu. Lekár môže vykonať príslušné lekárske vyšetrenia na diagnostikovanie vašej bolesti a zostaviť účinný plán liečby.