100% garancia originálnych výrobkov SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zadarmo od 80 €

Informácie o pohybovom segmente chrbtice C6-C7

Segment pohybu chrbtice C6-C7 nesie primárne zaťaženie hlavy a poskytuje podporu spodnej časti krku. Spodný koniec tohto pohybového segmentu sa spája s prvým stavcom hrudnej chrbtice (T1).

Pohybový segment C6-C7 je vďaka svojej nosnej funkcii náchylný na degeneráciu, traumu a dysfunkciu medzistavcových platničiek.

Anatómia segmentu pohybu chrbtice C6-C7

Segment pohybu chrbtice C6-C7 zahŕňa nasledujúce štruktúry:

Stavce C6 a C7

Stavec C6 je štrukturálne podobný väčšine ostatných krčných stavcov, okrem stavcov C1 a C2. Medzi kľúčové komponenty stavca C6 patrí telo stavca, oblúk stavca, 2 priečne výbežky, tŕňový výbežok a pár fazetových kĺbov. Aj keď je stavec C7 podobný stavcu C6, má niekoľko jedinečných vlastností:

Medzistavcová platnička C6-C7

Disk tvorený z gélovitého materiálu (nucleus pulposus) obklopený hrubým vláknitým prstencom (annulus fibrosus) sa nachádza medzi stavcami C6 a C7. Tento disk chráni stavce tým, že poskytuje tlmenie nárazov počas pohybu krku.

Miechový nerv C7

Miechový nerv C7 vystupuje cez intervertebrálny otvor medzi stavcami C6 a C7. Tento nerv má senzorický koreň a motorický koreň. Dermatóm C7 je oblasť kože, ktorá prijíma vnemy cez nerv C7. Tento dermatóm zahŕňa oblasti kože pokrývajúce ramená, zadnú časť paží a prostredník. Myotóm C7 je skupina svalov riadená nervom C7. Medzi tieto svaly patria tie, ktoré sa podieľajú na narovnávaní lakťa, zdvíhaní zápästia, predlžovaní prstov na natiahnutú ruku a tricepsový sval v hornej časti paže.

Bežné problémy stavcov C6-C7

Pohybový segment C6-C7 môže byť vďaka svojej nosnej funkcii ovplyvnený množstvom problémov:

Herniácia disku

Medzistavcová platnička C6-C7 je jednou z najbežnejších hernií v krčnej chrbtici. Herniácia môže byť výsledkom zranenia alebo opotrebovania súvisiaceho s vekom.

Spondylóza.

Spondylóza alebo chronická degenerácia stavcov, platničky a iných štruktúr v chrbtici je bežná na úrovni C6-C7. Spondylóza môže viesť k stenóze alebo zúženiu medzistavcových otvorov alebo miechového kanála v dôsledku tvorby kostných výbežkov (osteofytov ).

Zlomenina.

Výskum naznačuje, že asi 20 % traumatických zlomenín krku sa vyskytuje na úrovni stavcov C6 a 19 % sa vyskytuje na úrovni C7. Zlomeniny na tejto úrovni sú zvyčajne výsledkom vysokoenergetickej traumy, ako sú automobilové nehody, pády alebo športové zranenia.

Poranenie stavcov a/alebo medzistavcovej platničky na úrovni C6-C7 je bežným zdrojom bolesti radikulárneho nervu C7. Ťažká trauma na tejto úrovni môže tiež poškodiť miechu.

Bežné symptómy a príznaky vyplývajúce z oblasti stavcov C6-C7

Poranenie stavca a/alebo platničky v pohybovom segmente C6-C7 môže spôsobiť okamžité alebo oneskorené symptómy. V dolnej krčnej oblasti sa môže objaviť tupá bolesť alebo pálivá bolesť, často sprevádzaná stuhnutím krku.

Keď je nerv C7 stlačený alebo podráždený, môžu nasledovať ďalšie sťažnosti, ako napríklad:

Keď dôjde k poraneniu miechy v C6-C7, môže sa objaviť bolesť, slabosť alebo paralýza v jednej alebo viacerých častiach tela pod úrovňou poranenia. V niektorých prípadoch môže dôjsť k zníženiu funkcií čriev, močového mechúra a/alebo dýchania.

Na kontrolu symptómov poranení C6-C7 sa zvyčajne najprv skúša nechirurgická liečba. Ak nechirurgická liečba neposkytne úľavu, možno zvážiť operáciu.