100% garancia originálnych výrobkov SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zadarmo od 80 €

Hernia lumbálneho disku- čo by ste mali vedieť

Herniovaný disk nastáva, keď vnútorné gélovité jadro (nucleus pulposus) miechového disku pretlačí trhlinu alebo slabé miesto v pevnej vonkajšej vrstve (annulus fibrosus). Herniácia bedrového disku sa vyskytuje v dolnej časti chrbta (bedrová chrbtica) a najčastejšie sa vyvíja v segmentoch pohybu chrbtice L4-L5 a L5-S1, ktoré sa nachádzajú smerom k spodnej časti chrbta.

Herniovaný disk sa stáva zdrojom bolesti a nepohodlia, ak dráždi alebo stláča blízke štruktúry, ako je koreň miechového nervu.

Veľkosť herniácie nie vždy koreluje s intenzitou symptómov. Malá herniácia môže spôsobiť výraznú bolesť a neurologické symptómy, ak je nervový koreň vážne zapálený alebo stlačený. Podobne veľká herniácia môže spôsobiť malú alebo žiadnu bolesť, ak neovplyvňuje nervový koreň.

Lumbálna herniovaná platnička – tiež nazývaná skĺznutá platnička, vydutá platnička alebo vydutie platničky – je bežný, ale zložitý stav, ktorý postihuje každého inak.

Čo spôsobuje herniu bedrovej platničky

Najčastejšou príčinou herniácie bedrovej platničky je degenerácia platničky – prirodzený proces, ktorý sa vyskytuje s vekom – vedie k dehydratácii a oslabeniu platničky. Tieto zmeny oslabujú platničku a znižujú jej schopnosť pôsobiť ako tlmič nárazov.

Druhou najčastejšou príčinou vyskočenej platničky je náhle poranenie platničky, napríklad pri zdvíhaní ťažkého predmetu alebo neprirodzenom krútení spodnej časti chrbta, čo má za následok okamžité natrhnutie vonkajšej vrstvy a herniáciu vnútorného jadra.

Ako herniovaný disk spôsobuje bolesť

Herniácia bedrového disku spôsobuje bolesť dvoma spôsobmi:

Ak materiál disku zapáli alebo podráždi blízky miechový nervový koreň, spôsobuje pálivú bolesť, bežne nazývanú ischias, ktorá vyžaruje z dolnej časti chrbta cez zadok a do nohy. Podráždenie nervových koreňov je primárne spôsobené zápalovými proteínmi, ktoré unikajú z vnútorného jadra disku a sústreďujú sa v oblasti okolo nervového koreňa. Lekársky termín pre ischias je radikulárna bolesť.

Ak herniácia mechanicky stlačí nervový koreň, môže spôsobiť neurologické symptómy a príznaky, nazývané aj lumbálna radikulopatia. Symptómy a príznaky kompresie nervových koreňov typicky zahŕňajú necitlivosť, pocit mravčenia a slabosť nohy a/alebo chodidla. Okrem toho kompresia miechového nervu potenciálne vedie k zníženiu prietoku krvi do nervu a opuchu, čo ďalej prispieva k bolesti.

Niektoré herniácie disku, ktoré vyvíjajú tlak na zadné pozdĺžne väzivo, ovplyvňujú aj miechu alebo cauda equina – spôsobujú závažnejšie príznaky, ako je strata citlivosti v dolnej časti tela alebo problémy s chôdzou.

Ako dlho trvá zotavenie z herniovaného disku

Príznaky herniovaného disku sú zvyčajne krátkodobé. V 90% prípadov sa herniovaný disk v dolnej časti chrbta vylieči sám v priebehu 6 až 12 týždňov.

Jedinci bez neurologických príznakov (radikulopatia) majú tendenciu sa zotaviť skôr, niekedy už po 2 týždňoch.

Chirurgický zákrok možno zvážiť, ak symptómy a/alebo príznaky pretrvávajú alebo sa progresívne zhoršujú napriek niekoľkým mesiacom nechirurgickej liečby. V niektorých prípadoch možno o operácii uvažovať skôr alebo môže ísť o naliehavú lekársku nevyhnutnosť, ako napríklad pri syndróme cauda equina.

Keď bedrový herniovaný disk predstavuje lekársku pohotovosť

V zriedkavých prípadoch herniovaný disk v dolnej časti chrbta stláča miechu alebo cauda equina – zväzok miechových nervov siahajúcich od konca miechy – a stáva sa zdravotnou pohotovosťou vyžadujúcou chirurgický zákrok, aby sa zabránilo trvalému neurologickému poškodeniu.

Príznaky, ktoré je potrebné sledovať, zahŕňajú: