100% garancia originálnych výrobkov SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zadarmo od 80 €

Čo spôsobuje bolesť a necitlivosť rúk?

Bolesť ruky sprevádzaná brnením a/alebo necitlivosťou sa zvyčajne vyskytuje iba v časti ruky, ako je palec alebo niekoľko prstov, ale možno ju cítiť v celej ruke.

Tento článok obsahuje prehľad niektorých bežnejších príčin bolesti a neurologických symptómov v ruke – počnúc problémami v krku alebo krčnej chrbtici a v porovnaní s inými pravdepodobnými príčinami.

Bežné príčiny chronickej bolesti rúk a necitlivosti

Tri bežné príčiny bolesti a znecitlivenia rúk, ktoré pretrvávajú alebo sa stávajú chronickými, zahŕňajú:

Cervikálna radikulopatia: Keď sa cervikálny nervový koreň v krku zapáli alebo stlačí, ako napríklad kostnou ostrohou alebo herniou disku, môžu sa v ramene, paži, ruke a/alebo prstoch pociťovať neurologické deficity mravčenia, necitlivosti a/alebo slabosti. Cervikálna radikulopatia môže byť niekedy sprevádzaná bolesťou podobnou šoku. Primárnymi príznakmi môžu byť bolesť a necitlivosť v ruke.

Syndróm karpálneho tunela: Tento stav zahŕňa podráždenie alebo stlačenie stredného nervu v karpálnom tuneli, čo je zväzok šliach a väzov prechádzajúcich zápästím a do ruky. Syndróm karpálneho tunela sa môže cítiť podobne ako cervikálna radikulopatia, pretože obe môžu spôsobiť symptómy v ruke a zápästí. Cervikálna radikulopatia je však pravdepodobnejšie sprevádzaná ďalšími príznakmi vyššie v ramene, ako je ďalšia bolesť, mravčenie, necitlivosť a/alebo slabosť.

Reumatoidná artritída: Toto autoimunitné ochorenie môže spôsobiť bolesť, brnenie a/alebo necitlivosť v rukách, ale zvyčajne je pociťované symetricky. Takže ak je ovplyvnený určitý kĺb na ľavej ruke, potom je pravdepodobne ovplyvnený aj ten istý kĺb na pravej ruke. Cervikálna radikulopatia sa však zvyčajne prejavuje iba na jednej strane tela.

Niekedy môže byť zodpovedných viacero problémov naraz. Napríklad, ak reumatoidná artritída postupuje dostatočne dlho, opuch v zápästí môže spôsobiť syndróm karpálneho tunela.

Iné príčiny bolesti a necitlivosti rúk

Niektoré ďalšie problémy, ktoré môžu spôsobiť nervovú dysfunkciu - tiež známu ako neuropatia - s príznakmi bolesti a necitlivosti v ruke, zahŕňajú:

Diabetes: Ak diabetes progreduje alebo nie je liečený diétou a/alebo liekmi, môžu sa vyvinúť rôzne komplikácie. Jednou z vážnejších komplikácií cukrovky je neuropatia. U ľudí s cukrovkou sa tieto príznaky mravčenia a necitlivosti zvyčajne začínajú v nohách, ale môžu sa vyskytnúť aj v rukách.

Nedostatok vitamínu B12: Niektorí ľudia nedostávajú dostatok vitamínu B12, či už v dôsledku chýb v stravovaní, neschopnosti prirodzene absorbovať dostatok vitamínu B12 alebo ako vedľajší účinok zdravotného stavu alebo liečby. Vitamín B12 je kritický pre zdravie nervov, takže nízke hladiny môžu poškodiť nervy a viesť k necitlivosti a/alebo slabosti. Ak krvný test potvrdí nedostatok vitamínu B12, lekár môže odporučiť zmeny stravy alebo doplnky B12. Hovädzie mäso, ryby, vajcia a obohatené cereálie bývajú dobrým zdrojom vitamínu B12. Vegetariáni a vegáni môžu získať dostatok B12 pri starostlivom plánovaní.

Alkoholizmus: Nadmerné množstvo alkoholu môže poškodiť nervy. Spôsob, akým sú nervy poškodené alkoholom, nie je vždy známy, ale odborníci sa domnievajú, že na to môže pôsobiť viacero faktorov, vrátane zvýšených ťažkostí so vstrebávaním živín a súvisiacej zlej stravy. Dlhodobé zneužívanie alkoholu môže tiež zvýšiť riziko nedostatku vitamínu B12.

Okrem toho rôzne choroby alebo traumatické poranenie ruky, ako je zlomenina kosti alebo hlboká rezná rana, môžu viesť k poškodeniu nervov, ktoré zanecháva časť ruky bolestivú, znecitlivenú, brnenie a/alebo slabosť. V zriedkavých prípadoch môže problém v mozgu alebo mieche tiež spôsobiť bolesť a necitlivosť rúk.