100% garancia originálnych výrobkov SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zadarmo od 80 €

Čo mi spôsobuje bolesť krku a hlavy?

Samotná bolesť krku je dosť náročná, najmä ak zahŕňa stuhnutosť krku a zníženú pohyblivosť hlavy. Keď je prítomná aj bolesť hlavy, ďalšie problémy môžu zahŕňať zvýšenú bolesť, poruchy videnia, problémy s koncentráciou, závraty alebo iné.

Niekoľko stavov môže spôsobiť bolesť krku a hlavy. Niektoré stavy môžu začať ako problém s krkom a potom poslať symptómy až do hlavy, zatiaľ čo iné stavy začínajú v hlave a posielajú bolesť dole do krku. Získanie presnej diagnózy je dôležité na vytvorenie liečebného programu na úspešné zvládnutie stavu a zníženie bolesti.

Bolesti hlavy spôsobené problémom s krkom

Bolesti hlavy vyplývajúce z problémov s krkom sú zvyčajne chronické a líšia sa typom v závislosti od príčiny. Bežné príklady zahŕňajú:

Cervikogénna bolesť hlavy (CBH). CBH zvyčajne začína ako tupá bolesť v krku a vyžaruje nahor pozdĺž zadnej časti hlavy, takmer vždy postihuje iba jednu stranu. Bolesť sa môže rozšíriť aj na čelo, spánok a oblasť okolo očí a/alebo uší. CBH je spôsobený základnou platničkou, kĺbom, svalom alebo nervovou poruchou na krku.

Okcipitálna neuralgia. Okcipitálna neuralgia je charakterizovaná ostrými, bolestivými pocitmi podobnými elektrickému šoku na zadnej strane hlavy, krku a uší. Bolesť je zvyčajne jednostranná a začína v hornej časti krku a šíri sa do hlavy. Okcipitálna neuralgia je spôsobená podráždením alebo poranením okcipitálneho nervu.

Bolesti hlavy, ako je CBH, ktoré sú výsledkom iného základného ochorenia, sa nazývajú sekundárne bolesti hlavy. Bolesti hlavy, ktoré nie sú spojené s iným základným stavom, sa nazývajú primárne bolesti hlavy.

Bolesti hlavy, ktoré môžu spôsobiť bolesť krku

Niektoré bolesti hlavy môžu spôsobiť vyžarovanie bolesti do krku.

Príklady bolestí hlavy, ktoré spôsobujú bolesť krku, sú:

Iné typy bolestí hlavy alebo problémov v hlave môžu tiež viesť k bolestiam krku.

Diagnostika a liečba bolesti krku a hlavy

Lekári používajú informácie z charakteristík bolesti hlavy, fyzikálneho vyšetrenia a diagnostických testov na stanovenie presnej diagnózy typu bolesti hlavy. Je tiež možné, že sa dve bolesti hlavy vyskytnú súčasne. Liečba primárnych bolestí hlavy zahŕňa lieky na okamžitú úľavu a trvalú úľavu (zabránením budúcim záchvatom). Liečba sekundárnych bolestí hlavy sa zameriava na základný stav na kontrolu symptómov.

Kedy je bolesť hlavy a krku vážna?

Pri bolestiach krku a hlavy spojených s jedným alebo viacerými z nasledujúcich príznakov sa odporúča okamžitá lekárska pomoc:

Tieto príznaky môžu naznačovať vážne základné stavy, ako sú aneuryzmy, meningitída, mŕtvica alebo nádor. Bolesť krku v dôsledku traumy spodnej časti lebečnej (napríklad pri nehodách motorových vozidiel alebo pri športe) sa musí považovať za núdzovú situáciu a musí sa bezodkladne liečiť.