100% garancia originálnych výrobkov SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zadarmo od 80 €

Chudnutím za úľavou od bolestí chrbta

Každé kilo navyše zvyšuje záťaž na svaly a väzy chrbta. Aby sa kompenzovala dodatočná hmotnosť, chrbtica má tendenciu sa nakláňať a namáhať nerovnomerne. Nadmerná hmotnosť žalúdka zvyčajne ťahá panvu dopredu (zvýšenie bedrovej lordózy), čo vedie k zhoršeniu bolesti dolnej časti chrbta.

Obezita vedie k bolestiam chrbta

Obezita je spojená so zvýšeným rizikom bolestí chrbta. Nadváha má tiež tendenciu predĺžiť obdobie zotavenia po epizódach bolesti chrbta.

Osoby, ktoré sú obézne a/alebo majú vysoké percento telesného tuku, majú:

Bolesť chrbta má silnú súvislosť s indexom telesnej hmotnosti (BMI), matematickým vzorcom (BMI=kg/m2), ktorý zohľadňuje hmotnosť človeka v kilogramoch vo vzťahu k výške v metroch. V indexe sa skóre medzi 18,5 a 24,9 považuje za normálne, medzi 25 a 29,9 sa považuje za nadváhu a nad 30 sa považuje za obezitu.

Okrem BMI je dôležité posúdiť aj to, kde sa na tele ukladá prebytočný tuk, napríklad okolo pása alebo na nohách.

Pozoruhodné príznaky bolesti chrbta spojené s nadváhou

Jedinci, ktorí sú obézni alebo majú závažnú nadváhu a majú bolesti chrbta, majú tendenciu vykazovať jeden alebo viacero z nasledujúcich príznakov:

Bolesť chrbta sa s väčšou pravdepodobnosťou stane chronickým, pretrvávajúcim stavom, ak sa bolesť nôh a chrbta zvyšuje s predĺžením. Tieto príznaky spôsobujú, že cvičenie je náročné, ale nie nemožné.

Typy bolesti chrbta súvisiace s obezitou

Vyššia telesná hmotnosť zvyšuje pravdepodobnosť vzniku niekoľkých závažných zdravotných stavov, ako je cukrovka 2. typu, vysoký krvný tlak a srdcové choroby. Obezita súvisí aj so stavmi, ktoré špecificky postihujú chrbticu a dolnú časť chrbta, a to:

Niekedy môže byť potrebné liečiť degeneratívne stavy chrbtice chirurgicky. Obezita je spojená s väčším rizikom komplikácií alebo infekcie u jedincov, ktorí potrebujú operáciu. Strata hmotnosti pred operáciou chrbta môže pomôcť zlepšiť pooperačný proces hojenia.

Spôsoby, ako znížiť hmotnosť na úľavu od bolesti chrbta

Metódy chudnutia boli skúmané pre ich schopnosť zmierniť bolesť. Aktívne programy dopadli oveľa lepšie ako pasívne rady, informácie alebo koučing životného štýlu. Je dôležité, aby jednotlivci, ktorí majú bolesti chrbta a majú nadváhu alebo obezitu, začali konať a zmenili každodenné návyky na dosiahnutie dlhodobých výsledkov.

Medzi najviac odporúčané spôsoby chudnutia patria: