100% garancia originálnych výrobkov SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zadarmo od 80 €

Bolesti chrbta počas tehotenstva

Pre tehotné ženy nie je bolesť chrbta triviálnou záležitosťou. Ak sa nerieši, tak bolesť v tehotenstve môže mať negatívny dopad na náš každodenný život, od vynechania práce až po náročnejší pôrod. Bolesť chrbta v priebehu tehotenstva môže spôsobiť problémy, ktoré budú pretrvávať dlhšie po pôrode.

Riešenie bolesti chrbta počas tehotenstva

Hoci je to pomerne častý jav, bolesti chrbta počas tehotenstva by nemali byť akceptované ako len súčasť procesu. Aby ste dosiahli čo najpríjemnejšie tehotenstvo a najjednoduchší pôrod, bolesť chrbta treba vždy riešiť čo najrýchlejšie a zvládnuť ju počas celého tehotenstva. Bolesť dolnej časti chrbtice počas tehotenstva, ktorá trvá dlhšiu dobu (niekoľko týždňov či mesiacov) predznamenáva popôrodné bolesti chrbtice. Z tohto dôvodu sú tehotné ženy nabádané, aby vyhľadali vhodnú liečbu bolesti chrbtice počas tehotenstva. Podobne by sa mala liečiť akákoľvek bolesť počas tehotenstva, ktorá trvá dlhšie ako šesť až osem týždňov, aby sa zabránilo chronickej bolesti chrbta alebo opakovaným problémom s chrbtom po tehotenstve.

Typy bolesti chrbta v tehotenstve

Bolesť chrbta v tehotenstve je veľmi častá, ale treba sa jej vyhnúť. Podľa odhadov má 50 až 80 % žien počas tehotenstva určitý druh bolesti chrbta. Takáto bolesť môže byť mierna, spojená so špecifickými aktivitami až akútna, z ktorej sa môže stať chronická. Štúdie ukazujú, že bolesti dolnej časti chrbta v tehotenstve sa zvyčajne vyskytujú medzi piatym a siedmym mesiacom tehotenstva. V niektorých prípadoch môže tehotenská bolesť v dolnej časti chrbta začať už v 8 až 12 týždni tehotenstva. Ženy, ktoré už v minulosti trpeli bolesťami dolnej časti chrbta, sú vystavené vyššiemu riziku bolesti chrbta a táto bolesť sa môže prejaviť skôr.

Typy bolesti chrbta počas tehotenstva

Existujú dva bežné druhy bolesti chrbta počas tehotenstva:

Z pochopiteľných dôvodov je užitočné poznať rozdiel medzi vyššie uvedenými dvoma typmi bolesti chrbta počas tehotenstva a pôrodnej bolesti, ktorú tiež cítiť na chrbte počas tehotenstva.

Bolesť dolnej časti chrbtice v tehotenstve (bolesť v bedrovej časti)

Bolesť v bedrovej oblasti počas tehotenstva sa vo všeobecnosti nachádza na drieku a nad driekom v strede chrbta. Táto bolesť dolnej časti chrbta v tehotenstve môže alebo nemusí byť súbežná s bolesťou, ktorá vyžaruje do vašej nohy alebo chodidla. Bolesť, ktorá vyžaruje do nohy alebo chodidla, je známa ako ischias. Vo všeobecnosti je bolesť v bedrovej oblasti počas tehotenstva podobná bolesti dolnej časti chrbta, ktorú zažívajú ženy, ktoré nie sú tehotné. Tento typ bolesti sa zvyčajne zvyšuje s predĺženými postojmi tela (ako je sedenie, státie alebo opakované zdvíhanie) a vo svaloch chrbtice sa tiež môže pociťovať krehkosť počas tehotenstva.

Panvová bolesť počas tehotenstva

Bolesť zadnej panvy sa počas tehotenstva objavuje štyrikrát častejšie ako bolesť v bedrovej oblasti. Ide o hlbokú bolesť, ktorú cítite pod pásom alebo na jednej zo strán pozdĺž kostrče. Takúto bolesť môžete pociťovať na jednej alebo oboch stranách. Bolesť zadnej panvy v tehotenstve sa môže rozšíriť až po zadok a hornú časť zadných stehien a zvyčajne nevyžaruje pod kolená. Môže sa spájať s bolesťou ohanbia. Na bolesť veľmi nepomáha odpočinok a môže sa tiež objaviť ranná stuhnutosť.

Bolesť zadnej panvy môže byť vyvolaná alebo zhoršená nasledujúcimi činnosťami:

Práca, ktorá zahŕňa predĺžené postoje tela v extrémnych rozsahoch (ako je sedenie za počítačom a sklon dopredu, státie a nakláňanie sa cez stôl) zvyšuje riziko vzniku panvovej bolesti v tehotenstve. Na rozdiel od mnohých iných foriem bolesti dolnej časti chrbta v tehotenstve nemusí vysoká miera telesnej kondície nevyhnutne zabrániť bolestiam zadnej panvy počas tehotenstva.

Prevencia a liečba vzniku bolestí chrbta počas tehotenstva

SM systém je ideálny nástroj na prevenciu bolestí chrbta aj počas tehotenstva. Samozrejme prevedenie cvikov je jemnejšie. Treba si uvedomiť, že schopnosť ovládať svoje svaly (hlavne v oblasti brucha) je výrazne potrebná nie len počas tehotenstva, ale hlavne pri samotnom pôrode.

Viac informácii nájdete TU.