100% garancia originálnych výrobkov SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zadarmo od 80 €

9 nezvyčajných príznakov spojených s reumatoidnou artritídou

Reumatoidná artiritída (RA) postihuje viac ako len kĺby. Znaky a symptómy RA a stavy s ňou súvisiace možno pociťovať po celom tele, vrátane uší, očí, kože, pľúc a srdca. Nižšie je uvedený popis 9 nezvyčajných symptómov, ktoré môžu súvisieť s reumatoidnou artritídou.

1. Problémy so sluchom

Vedci zistili, že strata sluchu a tinitus (neustále zvonenie, bzučanie alebo pískanie v ušiach) môžu súvisieť s reumatoidnou artritídou. Problémy so sluchom sa zvyčajne objavujú u starších ľudí, ktorí majú reumatoidnú artritídu už mnoho rokov.

Odborníci naznačujú, že RA môže prispieť k problémom so sluchom mnohými spôsobmi:

Niektoré problémy so sluchom sú liečiteľné – napríklad zastavenie používania NSAID môže zvrátiť symptómy – zatiaľ čo iné môžu byť trvalé. Aj keď sú zmeny sluchu trvalé, možno podniknúť kroky na zastavenie alebo spomalenie budúcej straty sluchu.

2. Chrápanie

Výskum naznačuje významnú súvislosť medzi reumatoidnou artritídou a spánkovým apnoe, ktoré spôsobuje, že dýchanie sa počas spánku opakovane zastavuje a začína. Symptómy zahŕňajú hlasité chrápanie a prerušovanie dýchania a/alebo lapanie po dychu počas spánku. Spánkové apnoe môže tiež spôsobiť bolesti hlavy a prispieť k chronickej únave, pretože telo v noci prijíma menej kyslíka.

Spánkové apnoe možno diagnostikovať a liečiť. Liečba zvyčajne zahŕňa použitie prístroja na kontinuálny pozitívny tlak v dýchacích cestách (CPAP) alebo iného liečebného zariadenia na zvýšenie príjmu kyslíka počas spánku.

3. Kožná vyrážka

Keď RA postihuje krvné cievy (reumatoidná vaskulitída / vaskulitída), môže spôsobiť rôzne problémy vrátane kožných vyrážok. Tieto vyrážky sa môžu objaviť ako zhluky tmavočervených alebo fialových hrbolčekov, žihľavky alebo nepravidelne tvarovaných vyvýšených ružových škvŕn na koži. Na tmavšej pokožke môžu byť zmeny farby kože menej nápadné.

Vyrážky súvisiace s vaskulitídou sa môžu vyskytnúť kdekoľvek, ale najčastejšie sú na dolných končatinách. Niekedy sú tieto vyrážky svrbiace, bolestivé alebo pálivé.

Okrem toho biologické lieky používané na liečbu RA zvyšujú riziko vyrážok a iných kožných problémov, ako sú kožné infekcie.

Ak máte pretrvávajúcu vyrážku, ktorá trvá dlhšie ako 2 týždne, je bolestivá alebo vyzerá ako infikovaná, odporúča sa kontaktovať svojho lekára.

4. Problémy s dýchaním, chronický kašeľ alebo bolesti na hrudníku

Pľúca sú bežne postihnuté reumatoidnou artritídou, najmä ak je RA dlhotrvajúca a nebola dobre riadená.

Dýchavičnosť sprevádzaná chronickým kašľom, únavou a/alebo slabosťou môže byť príznakom zjazvenia spôsobeného chronickým zápalom pľúc. Dýchavičnosť sprevádzaná horúčkou a/alebo bolesťou na hrudníku pri dýchaní môže byť znakom hromadenia tekutiny v okolí pľúc (pleurálny výpotok). Zjazvenie pľúc aj pleurálny výpotok môžu byť vážnymi stavmi a odporúča sa lekárska starostlivosť.

5. Náhle, dočasné znecitlivenie prstov na rukách alebo nohách

Reumatoidná artritída zvyšuje riziko Raynaudovho syndrómu, známeho aj ako Raynaudov fenomén alebo Raynaudova choroba. Tento stav spôsobuje stratu krvného obehu jedného alebo viacerých prstov na rukách alebo nohách. Postihnutá oblasť bude znecitlivená a bude bledšia, biela alebo modrastá. Medzi touto oblasťou a normálne sfarbeným tkanivom je zvyčajne zreteľná hranica.

Raynaudov syndróm môže byť spustený vystavením chladu, emóciám a určitým liekom. Epizóda môže trvať minúty alebo hodiny. Teplý obklad, kúpeľ alebo sprcha môžu podporiť prietok krvi. Ak príznaky neustúpia, môže byť potrebný lekársky zásah, aby sa zabránilo poškodeniu tkaniva.

6. Ochorenie ďasien

Reumatoidná artritída je spojená so zápalom ďasien (gingivitída) a ochorením ďasien (parodontitída). Obidva tieto stavy sú spojené so zhoršením symptómov RA a môžu viesť k poškodeniu ďasien a strate zubov.

Pravidelné zubné prehliadky a dobrá ústna hygiena doma môžu pomôcť zlepšiť zdravie ústnej dutiny, ako aj zmierniť symptómy reumatoidnej artritídy, ako je citlivosť a opuch kĺbov.

7. Zvýšený pomer tuku

Ľudia, ktorí majú RA, majú tendenciu mať vyšší pomer tuku ako ľudia, ktorí nemajú RA. Tento rozdiel zvyčajne platí aj pre ľudí, ktorých hmotnosť je v normálnom rozmedzí. Odborníci si nie sú istí prečo.

Posilňovacie cvičenia môžu pomôcť proti strate svalovej hmoty. Ak je to možné, zníženie nadmernej hmotnosti môže znížiť aktivitu ochorenia reumatoidnej artritídy, a tým znížiť symptómy. Kombinácia budovania svalov a straty nadmernej hmotnosti podporí zdravie kĺbov a môže znížiť symptómy RA.

8. Červené oči

Zatiaľ čo takmer každý pociťuje dočasne podráždené, príležitostne červené oči, sčervenanie očí, ktoré sa opakuje, pretrváva a/alebo závažné, môže byť znakom zdravotného stavu súvisiaceho s RA. Ochorenia oka môžu byť dočasné alebo celoživotné a zvyčajne spôsobujú iné príznaky, ako je bolesť oka, citlivosť na svetlo, slzenie alebo podráždenie.

Príznaky a symptómy očných problémov, vrátane akýchkoľvek zmien videnia, by sa mali okamžite hlásiť praktickému lekárovi.

9. Necitlivosť alebo mravčenie

Poškodený alebo utlačený nerv môže spôsobiť znecitlivenie a brnenie v rukách, nohách alebo iných oblastiach tela. Reumatoidná artritída môže prispieť k poškodeniu nervov niekoľkými spôsobmi:

Nové a nezvyčajné príznaky nie vždy súvisia s reumatoidnou artritídou. Kontaktujte svojho lekára, aby ste identifikovali možnú príčinu neznámych symptómov a prediskutovali liečebné stratégie.