100% garancia originálnych výrobkov SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zadarmo od 80 €

Tekvicový olej: Alternatívna medicína

Tekvicový olej je pre svoje nutričné a liečivé hodnoty už dlho považovaný za prísadu pri prevencii rôznych ochorení, najmä pri ochoreniach prostaty. Okrem toho niekoľko štúdií naznačilo účinnosť tekvicového oleja pri liečbe cukrovky, úzkosti a dokonca aj rakoviny. Tekvicový olej sa používa v niekoľkých krajinách sveta vrátane Severnej Ameriky, Mexika, Indie a Číny.

Tekvica pochádza z náhorných plošín Strednej a Južnej Ameriky, ale pestuje sa po celom svete. Tekvica bola po stáročia primárne používaná domorodými Američanmi a neskôr prispôsobená Európanmi. V súčasnosti sú najväčším výrobným centrom tekvice Spojené štáty americké, za nimi nasleduje Mexiko, India a Čína. Tekvica je dôležitá listová a semenná zelenina tropického viniča s vysokými tradičnými nutričnými a liečivými hodnotami. Jej plody, kvety a semená sa konzumovali ako zelenina, ktorá je bohatá na vitamíny a antioxidanty vrátane A, C a E. Výťažky zo zložiek tekvice (kôra, dužina, olej zo semien a múčka z odtučnených semien obsahujú rôzne biologické aktivity, ktoré možno charakterizovať na antimikrobiálne, antivírusové, cytotoxické a protinádorové aktivity.

Tekvicové semienko, jeho bioaktívne zložky a vlastnosti

Tekvicový olej má tmavozelenú farbu a obsahuje veľké množstvo voľných mastných kyselín vrátane štyroch dominantných mastných kyselín (olejová, linolová, palmitová a stearová) s relatívnou distribúciou 43,8 %, 33,1 %, 13,4 % a 7,8 %, v uvedenom poradí, čo predstavuje 98 ± 0,1 % z celkového množstva mastných kyselín. Obsah oleja v suchých tekvicových semienkach je 47,03 %. Variabilita obsahu oleja v rôznych druhoch tekvice sa však pripisuje predovšetkým jej širokej genetickej rozmanitosti. Dôležité je, že tekvicový olej sa používa ako výživový doplnok pre prírodný zdroj bielkovín, esenciálnych mastných kyselín, polynenasýtených mastných kyselín, omega 3, 6 a 9, karoténov, luteínov, vitamínov ako karotenoidy a β- a γ-tokoferoly, fytosteroly, chlorofyl a stopové prvky, ako je zinok a selén. Okrem toho je v semenách a kvetoch Cucurbita maxima 8–10 prítomných niekoľko triterpénov, ako je cucurbita-5, 24-dienol, α- a β-amyrín a steroly. Navyše tri nové triterpény multifloránového typu: 7α-metoxymultiflor-8-én-3α,29-diol 3-acetát-29-benzoát, 7-oxomultiflor-8-én-3α,29-diol 3-acetát-29-benzoát a multiflora-7,9(11)-dién-3a,29-diol-3-p-hydroxybenzoát-29-benzoát boli izolované zo semien Cucurbita maxima spolu s tromi známymi zlúčeninami, multiflora-7,9(11)- dién-3a,29-diol-3,29-dibenzoát, multiflora-7,9(11)-dién-3a-29-diol-3-benzoát a multiflora-5,7,9(11)-trién-3a,29 -diol 3,29-dibenzoát.

Esenciálny stopový minerál zinok v tekvicových semienkach pôsobí ako antioxidant, ktorý sa pripisuje jeho schopnosti neutralizovať tvorbu voľných radikálov. Významné je, že extrakty z tekvicových semien sa používajú ako adjuvans na imunomoduláciu, reprodukčné zdravie a terapeutické účely pre široké spektrum chorobných stavov. Okrem toho sú esenciálne mastné kyseliny omega 3 a 6 v tekvicovom oleji dôležité pre zdravé fungovanie mozgu a tela, ako aj pre prevenciu a zlepšenie problémov s močovým mechúrom a prostatou.

Skvelý zdroj tekvicového oleja nájdete TU.