100% garancia originálnych výrobkov SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zadarmo od 80 €

Čo je kolostrum? Výživa, výhody a nevýhody

Kolostrum je prsná tekutina produkovaná ľuďmi a inými cicavcami pred uvoľnením materského mlieka.

Je veľmi výživné a obsahuje vysoké hladiny protilátok, čo sú bielkoviny, ktoré bojujú proti infekciám a baktériám.

Kolostrum podporuje rast a zdravie u dojčiat a novorodencov, ale výskum ukazuje, že užívanie doplnkov z kolostra môže podporiť imunitu, pomôcť v boji proti infekciám a zlepšiť zdravie čriev počas celého života.

Tento článok sa zaoberá výživou, výhodami a možnými nevýhodami doplnkov z kolostra.

Čo je kolostrum?

Kolostrum je mliečna tekutina, ktorú uvoľňujú cicavce, ktoré nedávno porodili pred začiatkom produkcie materského mlieka.

Je to dôležitý zdroj živín, ktorý podporuje rast a bojuje proti chorobám u dojčiat, ale môže sa konzumovať aj počas iných fáz života – zvyčajne vo forme doplnkov.

Aj keď všetky cicavce produkujú mledzivo, doplnky sa zvyčajne vyrábajú z mledziva kráv a kôz.

Hovädzie a kozie kolostrum je podobné ľudskému kolostrumu – je bohaté na vitamíny, minerály, tuky, sacharidy, bielkoviny bojujúce proti chorobám, rastové hormóny a tráviace enzýmy.

Doplnky z kolostra sa v posledných rokoch stali populárnymi, pretože môžu podporovať imunitu, bojovať proti infekcii a zlepšiť zdravie čriev.

Pre tieto doplnky sa mledzivo pasterizuje a suší na pilulky alebo prášky, ktoré možno zmiešať s tekutinami. Kolostrum má zvyčajne svetložltú farbu a jemnú chuť a vôňu, ktorá pripomína cmar.

Vysoko výživné

Kolostrum je mimoriadne výživné a obsahuje viac živín ako bežné mlieko.

Najmä má vyšší obsah bielkovín, tukov, sacharidov, horčíka, vitamínov B a vitamínov A, C a E ako mlieko .

Zatiaľ čo kolostrum je bohaté na makroživiny, vitamíny a minerály, jeho zdravotné prínosy sú väčšinou spojené so špecifickými proteínovými zlúčeninami, medzi ktoré patria:

Laktoferín. Laktoferín je proteín, ktorý sa podieľa na imunitnej odpovedi vášho tela na infekcie vrátane infekcií spôsobených baktériami a vírusmi

Rastové faktory. Rastové faktory sú hormóny, ktoré stimulujú rast. Kolostrum má obzvlášť vysoký obsah dvoch proteínových hormónov, inzulínu podobných rastových faktorov 1 a 2 alebo IGF-1 a IGF-2.

Protilátky. Protilátky sú proteíny, známe tiež ako imunoglobulíny, ktoré váš imunitný systém používa na boj proti baktériám a vírusom. Kolostrum je bohaté na protilátky IgA, IgG a IgM (1, 2).

Keďže kolostrum je nabité živinami, ktoré bojujú proti chorobám a podporujú rast, môže byť schopné posilniť imunitu, liečiť infekcie a ponúkať ďalšie súvisiace výhody pre ľudí počas celého života.

Môže poskytovať zdravotné výhody

Výskum naznačuje, že kolostrum môže posilniť váš imunitný systém, bojovať proti infekciám, ktoré spôsobujú hnačku, a podporovať zdravie čriev.

Môže posilniť imunitu

Kolostrum môže posilniť váš imunitný systém a pomôcť vášmu telu bojovať s pôvodcami chorôb.

Imunitu posilňujúce účinky kolostra sú spôsobené najmä vysokou koncentráciou protilátok IgA a IgG. Protilátky sú proteíny, ktoré bojujú proti vírusom a baktériám.

Výskum ukazuje, že doplnky kolostra môžu byť obzvlášť účinné pri posilňovaní imunity u vrcholových športovcov.

Jedna 12-týždňová štúdia s 35 dospelými bežcami zistila, že užívanie denného doplnku kolostra zvýšilo množstvo IgA protilátok v slinách o 79 % v porovnaní so základnými hladinami. Vyššie hladiny IgA v slinách môžu posilniť imunitu a zlepšiť schopnosť tela bojovať proti infekciám horných dýchacích ciest.

Ďalšia štúdia na 29 mužských cyklistoch zistila, že užívanie 10 gramov kolostra denne počas 5 týždňov zabránilo poklesu imunitných buniek po cvičení a znížilo riziko symptómov infekcie horných dýchacích ciest v porovnaní s placebom.

Iné štúdie podobne spojili doplnky kolostra so zvýšenou imunitnou odpoveďou, ale je potrebný rozsiahlejší výskum.

Môže predchádzať a liečiť hnačku

Zlúčeniny v kolostre – najmä rôzne protilátky a proteín laktoferín – môžu pomôcť predchádzať hnačke spojenej s bakteriálnymi a vírusovými infekciami.

Môže prospieť zdraviu čriev

Kolostrum môže posilniť vaše črevo a bojovať proti infekciám v tráviacom trakte.

Štúdie na zvieratách aj na ľuďoch ukazujú, že kolostrum môže stimulovať rast črevných buniek, posilniť črevnú stenu a zabrániť črevnej priepustnosti, čo je stav, ktorý spôsobuje, že častice z vášho čreva prenikajú do zvyšku vášho tela.

Tieto priaznivé účinky sú pravdepodobne spôsobené laktoferínom a rastovými faktormi, ktoré obsahuje.

Jedna štúdia na 12 športovcoch, ktorí boli náchylní na črevnú priepustnosť v dôsledku ťažkého cvičenia, zistila, že užívanie 20 gramov kolostra denne zabránilo 80 % zvýšeniu črevnej priepustnosti, ktorú zaznamenali tí, ktorí užívali placebo.

Ďalšia štúdia zistila, že klystíry z kolostra môžu byť užitočné pri liečbe kolitídy, stavu charakterizovaného zápalom vnútornej výstelky hrubého čreva.

Štúdia na 14 dospelých s kolitídou, ktorí užívali tradičné lieky, zistila, že užívanie klystíru z kolostra spolu s bežnými liekmi zmierňuje symptómy viac ako samotné lieky.

Štúdie na zvieratách podporujú potenciál kolostra znížiť symptómy kolitídy. Je však potrebný rozsiahlejší výskum na ľuďoch.

Potenciálne nevýhody

Na základe obmedzeného výskumu na ľuďoch sa kolostrum vo všeobecnosti javí ako bezpečné pre väčšinu ľudí – hoci môže mať určité nevýhody.

Po prvé, doplnky a prášky kolostra sú drahé.

Ľudia, ktorí sú alergickí na mlieko, by nemali konzumovať kolostrum. Produkty môžu byť tiež vyrobené s aditívami, ktoré môžu obsahovať iné bežné alergény, ako je sója.

V závislosti od spôsobu chovu kráv a kôz môže kolostrum obsahovať aj antibiotiká, pesticídy alebo syntetické hormóny. Môžete si však kúpiť doplnky kolostra, ktoré boli testované, aby ste sa uistili, že konečný produkt tieto zlúčeniny neobsahuje. Nie je tiež známe, či sú tieto doplnky bezpečné pre tehotné alebo dojčiace ženy.

Okrem toho sa niektorí ľudia môžu obávať etiky, ako sa získava kolostrum a či sa odoberá teľatám, ktoré ho potrebujú.

Nakoniec môžu nastať problémy s bezpečnosťou potravín kolostrom. V jednej štúdii obsahovalo 8 z 55 vzoriek kolostra stopy Salmonely, potenciálne škodlivej baktérie.

Napriek tomu, ak je kolostrum správne pasterizované, Salmonella a iné škodlivé baktérie by nemali byť problémom.

Vždy si kupujte doplnky kolostra z renomovaného zdroja a kontaktujte výrobcu, ktorý vám poskytne odpovede na konkrétne otázky týkajúce sa získavania a spracovania.

Tento článok poskytuje informácie, ktoré by nemali nahradiť lekárske rady. Odporúčam vám, aby ste sa porozprávali so svojimi poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti (lekárom, registrovaným dietológom, lekárnikom atď.) o vašom záujme, otázkach alebo používaní doplnkov stravy a o tom, čo môže byť najlepšie pre vaše celkové zdravie.