100% garancia originálnych výrobkov SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zadarmo od 80 €

Čo je jód a na čo slúži?

Jód je minerál, ktorý sa nachádza v niektorých potravinách. Telo potrebuje jód na tvorbu hormónov štítnej žľazy. Tieto hormóny riadia metabolizmus tela a mnohé ďalšie dôležité funkcie. Telo potrebuje hormóny štítnej žľazy aj na správny vývoj kostí a mozgu počas tehotenstva a dojčenského veku. Dostatok jódu je dôležitý pre každého, najmä pre dojčatá a tehotné ženy.

Koľko jódu potrebujem?

Množstvo jódu, ktoré potrebujete každý deň, závisí od vášho veku. Priemerné denné odporúčané množstvá sú uvedené nižšie v mikrogramoch (mcg).

životné štádium odporúčané množstvo

Od narodenia do 6 mesiacov 110 mcg
Dojčatá 7-12 mesiacov 130 mcg
Deti 1-8 rokov 90 mcg
Deti 9-13 rokov 120 mcg
Dospievajúci 14-18 rokov 150 mcg
Dospelí 150 mcg
Tehotné dospievajúce a ženy 220 mcg
Dojčiace dospievajúce a ženy 290 mcg

Aké potraviny poskytujú jód?

Jód sa prirodzene nachádza v niektorých potravinách a pridáva sa aj do soli, ktorá je označená ako „jodizovaná“. Odporúčané množstvá jódu môžete získať konzumáciou rôznych potravín vrátane nasledujúcich:

Spracované potraviny, ako sú konzervované polievky, takmer nikdy neobsahujú jódovanú soľ. Okrem toho, špeciálne soli, ako je morská soľ, kóšer soľ, himalájska soľ a fleur de sel, nie sú zvyčajne jódované. Na štítkoch produktov bude uvedené, či je soľ „jodizovaná“ alebo či obsahuje jodid.

Aké druhy jódových doplnkov stravy sú k dispozícii?

Jód je dostupný v doplnkoch stravy, zvyčajne vo forme jodidu draselného alebo jodidu sodného. Mnohé multivitamínovo-minerálne doplnky obsahujú jód. Dostupné sú aj výživové doplnky z morskej riasy obsahujúcej jód. Svelý zdroj jódu nájdete TU.

Dostávam dostatok jódu?

Väčšina ľudí dostáva dostatok jódu z potravín a nápojov. Avšak určité skupiny ľudí majú väčšiu pravdepodobnosť, že budú mať problémy s dostatkom jódu ako iné:

Čo sa stane, ak neprijímam dostatok jódu?

Ľudia, ktorí nemajú dostatok jódu, nemôžu vytvárať dostatočné množstvo hormónov štítnej žľazy. To môže spôsobiť veľa problémov. U tehotných žien môže závažný nedostatok jódu trvalo poškodiť plod tým, že spôsobí spomalený rast, mentálne postihnutie a oneskorený sexuálny vývoj. Menej závažný nedostatok jódu môže spôsobiť nižšie ako priemerné IQ u dojčiat a detí a znížiť schopnosť dospelých pracovať a jasne myslieť. Struma, zväčšená štítna žľaza, je často prvým viditeľným príznakom nedostatku jódu.

Niektoré účinky jódu na zdravie

Vedci študujú jód, aby pochopili, ako ovplyvňuje zdravie. Tu je niekoľko príkladov toho, čo tento výskum ukázal.

Vývoj plodu a dieťaťa

Ženy, ktoré sú tehotné alebo dojčia, potrebujú prijímať dostatok jódu, aby ich deti mohli správne rásť a vyvíjať sa. Dojčené deti dostávajú jód z materského mlieka. Obsah jódu v materskom mlieku však závisí od toho, koľko jódu matka dostane.

Aby bolo dostupné dostatočné množstvo jódu pre správny vývoj plodu a dojčaťa, viaceré národné a medzinárodné skupiny odporúčajú tehotným a dojčiacim ženám a dojčatám užívať doplnky jódu. Americká asociácia štítnej žľazy odporúča, aby ženy, ktoré sú tehotné, plánujú otehotnieť alebo dojčia, užívali denný doplnok obsahujúci 150 mcg jódu vo forme jodidu draselného.

Kognitívne funkcie v detstve

Ťažký nedostatok jódu v detstve má škodlivé účinky na vývoj mozgu a nervového systému. Účinky mierneho nedostatku jódu počas detstva sa merajú ťažšie, ale mierny nedostatok jódu môže spôsobiť jemné problémy s neurologickým vývojom.

Podávanie doplnkov jódu deťom s miernym nedostatkom jódu zlepšuje ich uvažovacie schopnosti a celkovú kognitívnu funkciu. U detí žijúcich v oblastiach s nedostatkom jódu sa zdá, že doplnky jódu zlepšujú fyzický aj duševný vývoj. Na úplné pochopenie účinkov mierneho nedostatku jódu a doplnkov jódu na kognitívne funkcie je potrebná ďalšia štúdia.

Fibrocystické ochorenie prsníka

Hoci to nie je škodlivé, fibrocystické ochorenie prsníka spôsobuje hrudkovité, bolestivé prsia. Postihuje najmä ženy v reprodukčnom veku, ale môže sa vyskytnúť aj počas menopauzy. Veľmi vysoké dávky jódových doplnkov môžu znížiť bolesť a iné príznaky fibrocystického ochorenia prsníka, ale na potvrdenie je potrebná ďalšia štúdia. Pred užívaním jódu na tento stav sa poraďte so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, najmä preto, že jód môže byť vo vysokých dávkach nebezpečný.

Rakovina štítnej žľazy vyvolaná žiarením

Jadrové havárie môžu uvoľňovať rádioaktívny jód do životného prostredia, čím sa zvyšuje riziko rakoviny štítnej žľazy u ľudí, ktorí sú vystavení rádioaktívnemu jódu, najmä u detí. Riziko vzniku rakoviny štítnej žľazy hrozí najmä ľuďom s nedostatkom jódu, ktorí sú vystavení rádioaktívnemu jódu.

Môže byť jód škodlivý?

Áno, ak ho dostanete príliš veľa. Vysoké hladiny jódu môžu spôsobiť niektoré rovnaké príznaky ako nedostatok jódu, vrátane strumy (zväčšenej štítnej žľazy). Vysoký príjem jódu môže spôsobiť aj zápal štítnej žľazy a rakovinu štítnej žľazy. Získanie veľmi veľkej dávky jódu (napríklad niekoľko gramov) môže spôsobiť pálenie úst, hrdla a žalúdka; horúčka; bolesť brucha; nevoľnosť; vracanie; hnačka; slabý pulz; a kóma.

Denné horné limity jódu zahŕňajú príjem zo všetkých zdrojov – potraviny, nápoje a doplnky – a sú uvedené nižšie. Tieto hladiny sa nevzťahujú na ľudí, ktorí užívajú jód zo zdravotných dôvodov pod dohľadom lekára.

životné štádium Horná hranica
Od narodenia do 12 mesiacov: Nestanovené
Deti 1-3 roky: 200 mcg
Deti 4-8 rokov: 300 mcg
Deti 9-13 rokov: 600 mcg
Dospievajúci 14–18 rokov: 900 mcg
Dospelí: 1 100 mcg

Interaguje jód s liekmi alebo inými doplnkami stravy?

Áno. Jódové doplnky môžu interagovať alebo interferovať s liekmi, ktoré užívate. Tu je niekoľko príkladov:

Povedzte svojmu lekárovi, lekárnikovi a iným poskytovateľom zdravotnej starostlivosti o akýchkoľvek doplnkoch stravy a liekoch na predpis alebo voľnopredajných liekoch, ktoré užívate. Môžu vám povedať, či tieto doplnky stravy môžu interagovať s vašimi liekmi. Môžu tiež vysvetliť, či lieky, ktoré užívate, môžu interferovať s tým, ako vaše telo absorbuje alebo využíva jód alebo iné živiny.

Jód a zdravé stravovanie

Podľa stravovacích pokynov by ľudia mali získať väčšinu živín z jedla a nápojov. Potraviny obsahujú vitamíny, minerály, vlákninu a ďalšie zložky, ktoré prospievajú zdraviu. V niektorých prípadoch sú obohatené potraviny a doplnky stravy užitočné, keď nie je možné uspokojiť potreby jednej alebo viacerých živín (napr. počas špecifických životných fáz, ako je tehotenstvo).

Tento článok poskytuje informácie, ktoré by nemali nahradiť lekárske rady. Odporúčam vám, aby ste sa porozprávali so svojimi poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti (lekárom, registrovaným dietológom, lekárnikom atď.) o vašom záujme, otázkach alebo používaní doplnkov stravy a o tom, čo môže byť najlepšie pre vaše celkové zdravie.