100% garancia originálnych výrobkov SM Systém, Blackroll a Dynasit   |   Doprava zadarmo od 80 €

Aké sú využitie kozieho kolostra?

Existuje niekoľko hlavných použití kozieho kolostra. Niektoré štúdie ukázali, že môže pomôcť zlepšiť imunitnú funkciu a že pomáha zvyšovať hladiny určitých hormónov alebo enzýmov v tele. Najzákladnejšie využitie mledziva kôz je však na kŕmenie a výživu ich potomstva.

Najprirodzenejšie a najtrvalejšie využitie kozieho kolostra je pri kŕmení kozliatok počas prvých dní života. Kolostrum je prítomné u všetkých cicavcov a je najskoršou formou mlieka, ktoré sa vylučuje v prvých dňoch po narodení. Je životne dôležitý, pretože je plný protilátok, ktoré pomáhajú novonarodenému mláďatku odolávať chorobám, zatiaľ čo jeho imunitný systém je na najnižšej funkčnej úrovni. Akákoľvek choroba, s ktorou sa matka koza dostala do kontaktu a vytvorila si proti nej protilátky, bude mať za následok prenos imunoglobulínu na jej potomstvo pre túto konkrétnu chorobu.

Ľudia našli využitie aj pre kozie kolostrum, využívajúc rovnaké účinky na posilnenie imunity. Niektoré štúdie ukázali, že užívanie doplnkov vyrobených z kozieho kolostra alebo kozieho mlieka môže pomôcť rozprúdiť imunitný systém a pomôcť ľuďom predchádzať chorobám. Ďalšou výhodou môže byť zvýšená odolnosť voči alergénom.

Okrem posilnenia imunitnej funkcie môže byť kozie kolostrum aj prirodzenou liečbou miernej depresie. Obsahuje hladiny hormónov zvyšujúcich náladu dopamínu a serotonínu. Nedostatok jednej z týchto látok je spojený s depresiou, úzkosťou a množstvom iných duševných porúch a porúch nálady. Ich výmenou sa môže časom zlepšiť nálada. To je výhodné najmä pre tých, ktorí netolerujú antidepresíva alebo ktorí nechcú užívať lieky dlhodobo.

Na dosiahnutie najlepších výsledkov pri používaní kozieho kolostra by spotrebitelia mali hľadať ten najprirodzenejší doplnok. Ekologicky kŕmené kozy sú optimálnou voľbou pre odber kolostra, rovnako ako tie, ktoré nedostávajú antibiotiká, steroidy alebo hormóny. Je tiež dôležité vyberať značky, ktoré neobmedzujú prístup kozliatok ku kolostru.

Rovnako ako pri každom doplnku je dobré prediskutovať užívanie kozieho kolostra s poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. Keďže mledzivo a mlieko majú odlišné zloženie, ľudia s intoleranciou alebo alergiou na mlieko môžu často bez problémov užívať tento typ doplnkov. Ľudia s oslabeným imunitným systémom ich môžu považovať za bezpečné a prospešné, najmä pre tých, ktorí sú odolní voči liekom alebo sú voči nim pochybní.